Follow Me on Twitter

Om beter te kunnen te begrijpen wat er op de Filipijnen gebeurt, brengt Tambuli u verdieping over onderwerpen rond politiek, milieu, economie en maatschappij.

Manobo planten rubberbomen, koffie, cacao en voedselgewassen voor onderwijs en armoedebestrijding.    

In de afgelopen maand werd in Palimbang, in het uiterste zuiden van de Filipijnen op het eiland Mindanao, een start gemaakt met een uniek project. De inheemse Manobo bevolking is begonnen met aanplanten van rubberbomen, koffie, cacao en voedselgewassen. Daarmee gaan ze een inkomen verwerven en van de opbrengst van de oogst kunnen veel Manobo kinderen naar school. De eerste fondsen om met het project van start te gaan werden door Filipijnengroep Nederland geworven in Nederland en Zweden. Met een eenmalige bijdrage van € 1.750 wordt één hectare met zaailingen aangeplant en kunnen twee de kinderen 6 jaar naar school.

Het Huis van Afgevaardigden in de Filipijnen heeft haar hoorzitting over het Mamasapano bloedbad opgeschort, na een tumultueuze eerste sessie afgelopen woensdag. Bij de eerste sessie liepen de emoties hoog op en vielen de Afgevaardigden letterlijk over elkaar heen om maar het woord te kunnen voeren. De operatie van een speciale Filipijnse politie eenheid (SAF), om op 25 januari twee extremistische bomexperts uit te schakelen, kostte 44 politiecommando's het leven toen ze in gevecht raakten met strijders van verschillende islamitische strijdgroepen. De dood van de commando's en wie verantwoordelijk is voor het bloedige incident houdt het land al weken in de ban en heeft tot grote publieke verontwaardiging geleid.

Een gewapend treffen tussen een speciale Filipijnse politie eenheid en het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront heeft het leven gekost aan 44 politie commando's, 18 moslimstrijders en tenminste 20 anderen. Het bloedige incident heeft de goedkeuring van de Bangsamoro Basiswet, die moet leiden tot duurzame vrede in Mindanao en het opzetten van een nieuwe Bangsamoro regio, op scherp gezet. Tegenstanders van de Basiswet riepen op het vredesverdrag met het MILF op te zeggen. President Aquino riep op tot kalmte en de resultaten van het onderzoek af te wachten alvorens conclusies te trekken.

Monday, 19 January 2015 22:24

Paus Franciscus op bezoek in de Filipijnen

Na een bezoek van 4 dagen aan de Filipijnen is Paus Franciscus op maandagochtend 19 januari weer teruggekeerd naar Rome. Het land was al wekenlang in de ban van het bezoek van de paus, voordat hij op donderdag 15 januari aankwam in Manilla. De Filipijnse overheid had de drie werkdagen dat de paus in de Filipijnen verbleef uitgeroepen tot nationale feestdagen, zodat iedereen vrij was. Tijdens de rit van het vliegveld naar zijn tijdelijke verblijf in Manilla stonden tussen de 700.000 en 1 million mensen langs de route om de Paus te verwelkomen.

1. Artikel in Phil Daily InquirerDocumenten waarin de namen van meer dan 200 mensen worden genoemd die erbij betrokken zouden zijn, waaronder 25 senatoren en 150 huidige en voormalige leden van het Huis van Afgevaardigden. Drie senatoren die gevangen zijn gezet en voor het gerecht worden gedaagd en 90 andere verdachten die zijn aangeklaagd. Zie hier de voorlopige hoogtepunten van één van de grootste corruptieschandalen in de Filipijnse geschiedenis.

Door Evert de Boer

Page 1 of 11