Follow Me on Twitter
Thursday, 03 March 2011 19:55

Filipijnse internetbruiden populair

1. internet bruidenHet zoeken van een bruid of bruidegom via internet wordt steeds populairder. Een kwart van de huwelijken van Filipino's met een buitenlander werd in de afgelopen twintig jaar geregeld via het internet. Filipijnse vrouwen zijn populair en worden gezien als een ideale bruid omdat ze als traditioneel, gehoorzaam en exotisch worden beschouwd. Economische motieven zijn het belangrijkste motief voor vrouwen om zich aan te melden als internetbruid en te trouwen met een man die soms twee keer zo oud is als zijzelf.

Door Meyke van den Bos

Volgens de Overheidscommissie voor Overzeese Filipino's (CFO) zijn er de afgelopen twintig jaar meer dan 300.000 Filipino's getrouwd met buitenlanders. Dat is niet alleen erg veel, er zit door de jaren heen ook een stijgende lijn in het aantal huwelijken met buitenlanders. In 1989 werden er 8.000 huwelijken met buitenlanders geregistreerd. In 2007 waren dit er al meer dan 20.000. Ongeveer een kwart van deze huwelijken werd geregeld via bedrijven die bruiden per internet aanbieden.

Nieuwe technologie

2. Date women from the philippinesIn de negentiende eeuw werd de term 'postorder bruid' gebruikt voor Amerikaanse soldaten die hun vrouw opdroegen af te reizen naar de plaats waar de soldaten zelf gestationeerd waren. Nu, bijna twee eeuwen later, heeft de term 'postorder bruid' een andere betekenis gekregen: het verwijst naar mannen die een vrouw bestellen via het internet. Dit is niet iets wat af en toe gebeurt, de internetbruiden service is een industrie geworden waar miljoenen euro's in omgaan.

De snelle technologische vooruitgang van de laatste decennia heeft deze ontwikkeling mogelijk gemaakt. Naast je favoriete boek, kun je tegenwoordig ook je vrouw vinden op het worldwideweb. "Het gebruik van het internet om je zoektocht naar een partner buiten de grenzen van je eigen land te verleggen, biedt vele voordelen voor zowel mannen als vrouwen. Het verruimt de keuze die je hebt, een keuze waar je zonder het internet slechts van zou kunnen dromen," aldus Fred Wahl, de oprichter van de Heart of Asia Romance Network uit de Verenigde Staten. Zoals deze quote van Fred Wahl al laat zien, doen websites voor internet bruiden zich vaak voor als een dating website. De werkwijze van deze bedrijven is echter geheel anders dan die van een dating website. Over het algemeen zijn er twee methodes waarvan de verschillende internetbruid websites gebruik maken om de betalende klant te helpen om tot het gewenste resultaat te komen.

Show-up tours

Een van de gebruikte methodes is het plaatsen van foto's van de verschillende meisjes en vrouwen op de website. Hierbij wordt beknopte informatie gegeven zoals leeftijd, interesses en hobby's. Tegen betaling krijgt de klant vervolgens contactgegevens. Een andere methode, die steeds populairder wordt door de dalende reiskosten, brengt de klant naar het land van herkomst van zijn toekomstige bruid. Als een klant ervoor kiest om af te reizen naar, bijvoorbeeld, de Filipijnen wordt daar een show-up tour geregeld. Tijdens zo'n reis worden de mannen voorgesteld aan mogelijke bruiden waaruit ze er uiteindelijk een kunnen kiezen om mee te trouwen. Vaak neemt het 'voorstellen' de vorm aan van een veredelde modeshow. De man kiest vervolgens zijn favoriete vrouw als bruid.
Voorafgaand aan de show-up tour kunnen mannen hun voorkeur en eisen doorgeven aan het internetbedrijf. Vaak nemen eisen de vorm aan van uiterlijke kenmerken zoals lang haar en een slank figuur. Ook komen eisen voor die te maken hebben met het beroep van de vrouw zoals een verpleegster of lerares. Als een man zijn bruid gekozen heeft trouwt het stel vaak al de volgende dag. De man reist vervolgens terug naar zijn thuisland, terwijl de vrouw thuis nog de nodige documenten gereed maakt om haar man achterna te kunnen reizen.
Illegaal
Bij veel websites die iets met de Filipijnen te maken hebben staan advertenties met jonge vrouwen die een date zoeken. Niemand zal eraan twijfelen dat het hierbij gaat om bedrijven die bruiden per internet aanbieden. Volgens een in 1990 aangenomen wet, de Republic Act nummer 6955, is het echter verboden om Filipijnse vrouwen op commerciële basis te koppelen aan buitenlanders. De wet verbiedt niet contacten en correspondentie tussen Filipina's en buitenlanders met het doel om te trouwen, maar wel het bemiddelen daarin tegen vergoeding. Zoals vaker het geval is in de Filipijnen, wordt deze wet door de overheid niet actief uitgevoerd. Het geeft vrouwen die tegen hun zin aan een buitenlander worden gekoppeld of daar later spijt van krijgen, wel de mogelijkheid een klacht in te dienen, waarop justitie actie moet ondernemen.

De ideale vrouw

3. Traditioneel en onderdanigEr is veel vraag naar de internetbruiden services. Zowel van mannen uit de eerste wereld, als van Filipijnse vrouwen. Mannen zien Aziatische vrouwen vaak als de ideale vrouw. Het stereotype omtrent de Aziatische vrouw bestond al in de koloniale tijd. Filipijnse vrouwen worden vaak gezien als de ideale bruid omdat ze exotisch zijn, traditioneel bevonden worden en voor het huishouden en de kinderen willen zorgen. Daarnaast zouden ze zowel op intellectueel als seksueel gebied onderdanig zijn en vaak doen wat van hen verwacht wordt.

Veel gestelde vragen

Onder 'vaak gestelde vragen' van een van de internetbruid websites staat:

Waarom zoeken Filipijnse vrouwen een oudere man tussen de 30 en 60 jaar?
Filipijnse vrouwen zoeken naar een levenspartner. Ze zijn slim en realiseren zich dat mannen van hun eigen leeftijd niet stabiel genoeg zijn, geen doel in hun leven hebben en vrouwen niet met hetzelfde respect behandelen als oudere mannen doen.
Zijn deze vrouwen prostituees?
Nee, deze vrouwen zijn geen vrouwen die je vindt in een bar of een bordeel. Veel van deze vrouwen zijn tussen de 17 en 25 jaar en zijn nog maagd.
Zijn Filipina's goede echtgenoten?
Ze zijn opgevoed met de notie dat het huwelijk een levenslange verbintenis is. Als je een Filipijnse vrouw vraagt hoeveel kinderen ze zou willen hebben en of ze wil werken of huisvrouw wil zijn, zal ze altijd antwoorden dat dat een keuze is van haar toekomstige echtgenoot.
Zorgen ze voor hun lichaam?
Als je van kleine tengere vrouwen houdt dan zal je erg tevreden zijn met een Filipina. Ze hebben erg weinig lichaamshaar en ze zijn erg gesteld op hun persoonlijke hygiëne en uiterlijke verzorging. Over het algemeen heeft een vijftien-jarige Filipina meer klasse en stijl dan een vijfentwintig-jarige Amerikaanse vrouw.
Moet je een Filipijnse vrouw verwesteren?
Nee. Je kiest een Filipijnse vrouw juist om haar verfijnde oosterse karakteristieken.

Traditioneel

Een andere internetsite schrijft: "Filipino's hebben een niet- materialistische cultuur waar aan bezittingen weinig of geen waarde wordt gehecht. Veel van de inwoners hebben een laag inkomen maar hebben ondanks dat toch een opleiding gevolgd. De vrouwen staan erom bekend dat ze zich mooi kleden met de middelen die ze hebben. Ze houden vast aan hun traditionele normen en waarden en zijn over het algemeen erg geïnteresseerd in hun man. Met andere woorden: de meisjes die u hier vindt zijn snel tevreden en al gelukkig met kleine dingen. Ze zijn dus niet geïnteresseerd in uw portemonnee. De meisjes die u hier vindt komen van het platteland en geloven niet in het huwelijk ontbinden of scheiden".

Economische motieven

Op dit moment staan er ongeveer 100.000 vrouwen geregistreerd bij een van de bedrijven die bruiden per internet aanbieden. Zeventig procent van de Aziatische vrouwen die worden aangeboden zijn Filipina's. Ondanks het betoog op een van de websites, waaruit zou blijken dat Filipijnse vrouwen niet geïnteresseerd zijn in het geld van hun toekomstige man, blijkt uit ander onderzoek het tegenovergestelde waar te zijn. Enkel economische motieven komen naar voren als hoofdargument voor vrouwen om zich op te geven bij de internetbruid bedrijven. Deze motieven komen voort uit de behoefte van de vrouwen om bij te dragen aan het levensonderhoud van hun familieleden. Economische motieven worden soms aangevuld met een drang naar avontuur. Verschillende organisaties beargumenteren dat enkel economische motieven kunnen verklaren waarom jonge meisjes trouwen met mannen die soms meer dan twee keer zo oud zijn dan zijzelf.

Misbruik

5. Ontsnappen is onmogelijk.Ondanks de vele 'ze leefden nog lang en gelukkig' verhalen die op de websites staan, loopt een deel van deze internethuwelijken uit op misbruik. De problemen beginnen vaak als een bruid in haar nieuwe thuisland aankomt. Zij kent haar rechten niet en meestal spreekt ze de taal niet of niet goed. Ze heeft er geen familie of vrienden die ze om hulp kan vragen en haar eigen familie in de Filipijnen is dikwijls moeilijk te bereiken. Door al deze omstandigheden is het voor deze vrouwen moeilijk misbruik te melden, laat staan om hieraan te ontsnappen!

Bronnen:
Het Filipijnse tijdschrift Newsbreak; en
J. Nagel 2003. Race, ethnicity, and sexuality. Intimate intersections, forbidden frontiers. Oxford University Press, New York

1 comment

 • Comment Link Richard Tuesday, 15 October 2013 14:55 posted by Richard

  Goedendag allemaal!

  Ik ben Richard, 51 jaar, heb 2 kinderen in huis, ben al 7 jaar gescheiden,heb het verhaal gelezen over internetbruiden, en ik vind dat er toch eigenlijk wel positieve insteek inzit en dat er toch wel positief over gesproken word.
  Voor mijn gevoel is het goed mogelijk dat iemand geluk kan vinden via het internet met een Filipijnse vrouw.

  Maar hoe zit het met de Filipijnse vrouwen die in Nederland wonen,die om een of anderen reden gescheiden zijn,en
  daarna een nieuwe partner vinden of nog single zijn? zijn deze vrouwen ook geinteresseerd in een man zoals ikzelf?
  Via het internet kan ik veel Fill. contacten ontvangen via een betaalde internet-site.., maar ik zou het juist interessant vinden als ik een contact zou kunnen krijgen met een Fill. vrouw die al hier woont.
  Reakties zijn welkom, altijd antwoord terug.
  Gr.richard

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.