Follow Me on Twitter

Sunday, 28 April 2013 11:29

De Filipijnse historische claim op Sabah

1. Kaart van Sabah en Tawi-TawiDe afgelopen maanden heeft de gewapende invasie door de volgelingen van de Sultan van Sulu op Sabah veelvuldig het nieuws gehaald. Veel mensen – binnen en buiten de Filipijnen - zullen zich niet hebben gerealiseerd dat er nog een Sultan van Sulu bestaat. De invasie stond onder leiding van de jongere broer van Sultan Jamalul Kiram III, met de bedoeling om de historische claim van de Sultan op Sabah voor het voetlicht te brengen. Daar lijken ze in geslaagd al koste dat wel tenminste 70 mensenlevens.

Door Evert de Boer

Sunday, 28 April 2013 11:24

De Sultan van Sulu en zijn erfgenamen

1. Kaart van het Sultunaat van SuluHet Sultanaat van Sulu werd in 1457 gesticht en groeide in de eeuwen daarna uit tot een machtig Koninkrijk in de regio. Tegelijkertijd groeide het aantal erfgenamen van de Sultan, wat regelmatig tot onderlinge conflicten en strijd om de macht leidde. Sommigen vormden een eigen Koninklijk Huis om zo een greep naar de macht te kunnen doen. Het verval zette in toen het Sultanaat in de 19de eeuw bezet werd door de Spanjaarden en later door de Amerikanen en dit tot verdere verdeeldheid leidde.

Door Willem van Dam

Thursday, 04 October 2012 13:10

Filipijnen worstelt met verleden van dictatuur

1. Krant van 24 september 1972 met afkondiging staat van belegOp 21 september was het veertig jaar geleden dat president Ferdinand Marcos de staat van beleg afkondigde. Uit een peiling van een landelijk dagblad blijk dat tegenwoordig veel mensen nauwelijks of geen kennis hebben van wat zich afspeelde gedurende deze donkere periode in de Filipijnse geschiedenis. Terwijl de roep om dit stuk geschiedenis uitgebreider in de schoolboeken op te nemen steeds luider klinkt, worden de daden van Marcos door zijn zoon gebagatelliseerd.

Door Evert de Boer

02chinezen-in-de-filipijnenLang voor de komst van de Spanjaarden waren de Chinezen aanwezig in de Filipijnen. Tijdens de koloniale periode kregen ze allerlei beperkingen opgelegd. Ze werden ondergebracht in aparte wijken, bekeerd tot het katholicisme en in de achtiende eeuw zelfs uit de Filipijnen verbannen. Desondanks bleef hun aantal groeien en vormden zij en hun gemengde nakomelingen (mestiezen) een belangrijke economische factor. Veertig procent van de Filipino's heeft nu Chinees bloed en de economische macht van de inmiddels geïntegreerde Filipijnse Chinezen is groter dan ooit.

Door Meyke van den Bos en Evert de Boer

1. De Lagune Copperplatre Inscription, met vertaalde tekst eroverheen geprojecteerd.In de jaren tachtig deed men een van de belangrijkste vondsten uit de Filipijnse archeologische geschiedenis. Een inscriptie op een gevonden koperplaat bleek geschreven in een zogenaamd syllabische schrift en werd gedateerd op 900 na Chr. De vondst toont aan dat inwoners van de Filipijnen reeds honderden jaren voor de komst van de Spanjaarden bekend waren met de kunst van het lezen en schrijven. Tegenwoordig zijn de meeste van de oude Filipijnse syllabische schiften niet meer in gebruik.

Door: Jeroen Dunnewold