Follow Me on Twitter
Saturday, 14 March 2009 08:55

Tienerzwangerschappen: moeders staan alleen (Standplaats Siquijor)

1 standplaats 4-- foto 1"De situatie van tienermoeders is grimmig. Velen kiezen voor een abortus om hun familie niet te schande te maken. En dat in een land waar abortus illegaal is, en waar de mensen zich erop laten voorstaan dat ze goede katholieken zijn die het leven waarderen en beschermen." Zomaar wat zinsnedes uit een recent ingezonden opiniestuk in eilandkrant ‘Siquijor Mirror'. Nadat ik het stuk had gelezen was mijn eerste gedachte: waar is de vader?

Tienerzwangerschappen zijn een groot probleem op de Filipijnen en ook op Siquijor. Volgens het opiniestuk in de ‘Siquijor Mirror' behoort dertig procent van alle geboortes tot de groep moeders in de leeftijd van 15 tot 24 jaar. Op een leeftijd van 20 jaar is een kwart van de jonge vrouwen al moeder. Veel tienerzwangerschappen eindigen echter met een abortus. Elk jaar vinden er op de Filipijnen minstens 64.000 abortussen plaats en de schrijver van het opiniestuk is het daar duidelijk niet mee eens: "Abortus wordt vooral gepleegd uit angst. Angst om niet geaccepteerd te worden en angst voor het onbekende. Veelal spreken tieners die kiezen voor abortus met niemand over hun zwangerschap en nemen hun eigen beslissing hierin. Zwangere tieners hebben hulp nodig, maar abortus is geen optie want elk kind is een geschenk van God en abortus is moord." Ik wil het hier niet hebben over het wel of niet goedkeuren van abortus. Wat mij wel opviel is dat er in het hele artikel alleen maar over zwangere tienermoeders werd gesproken. De rol van de vader werd niet één keer benoemd. Zwangerschap en kinderen worden blijkbaar veelal gezien als een verantwoordelijkheid van de vrouw. Nadat ze een kind verwekt hebben, willen mannen er vaak niets meer mee te maken hebben.

Geen keus

2 Standplaats 4-- foto 2In de afgelopen maanden ben ik met een groot aantal tienerzwangerschappen in aanraking gekomen. In al die gevallen is er geen vader die zich betrokken voelt. Er waren twee meiden die ten tijde van de bevalling nog een vriendje hadden, maar die vriendjes zijn daarna al snel afgehaakt. Dat betekent dat in alle gevallen die ik heb meegemaakt, de tienermoeders alleen zijn komen te staan. En waar kunnen deze meiden dan terecht? Alleen bij hun eigen moeder. Regelmatig wonen gezinnen bestaande uit drie of vier generaties onder één dak. Ouders hebben dan te maken met oma en/of opa of een nog oudere generatie die verzorging nodig heeft, de eigen inwonende kinderen, variërend in aantal van één of twee tot soms wel zes en dan ook nog een aantal kleinkinderen waarvan de vader onbekend is of die er gewoon niets mee te maken wil hebben. De aanstaande tienermoeder heeft vaak geen keus. Ze woont nog thuis en wordt geconfronteerd met een zwangerschap. Dit heeft vaak grote consequenties. Opleidingen, waar ouders al heel veel geld in hebben gestopt, worden onderbroken en vaak afgebroken. Als zo'n meisje een betaalde baan heeft, moet ze daar vaak mee stoppen en ook werkzaamheden thuis kunnen niet meer uitgevoerd worden.

Wie betaalt?

Naast deze gevolgen op de lange termijn, is er op korte termijn de bijna panische angst voor de kosten van de bevalling. Bijna alle jonge moeders bevallen in het ziekenhuis en dan is het maar hopen dat het kindje op een natuurlijke manier geboren wordt. Aan een keizersnede wil niemand denken, laat staan aan alle andere bijkomende klachten van de zwangerschap, zoals mogelijk hoge bloeddruk, zwangerschapssuiker en zwangerschapsvergiftiging. De angst van de aanstaande tienermoeders voor vroegtijdige bevallingen en gehandicapte of zieke kindjes zorgt soms voor dramatische taferelen. De belangrijkste vraag is namelijk telkens weer: wie gaat dat betalen? Het antwoord op die vraag is kort maar krachtig: de familie van de tienermoeder. Waarom? Omdat het meisje zwanger is en de jongen niet! Met andere woorden, het krijgen van en zorgen voor kinderen is een verantwoordelijkheid van de vrouw. Mannen proberen hun verantwoordelijkheid daarin op alle mogelijke manieren te ontlopen.

Vader is getrouwde man

Tijdens bezoeken aan zwangere meiden vraag ik altijd gewoon waar de vader is, maar meestal is het antwoord ontwijkend of wordt er gezegd dat de vader onbekend is. Nu kan ik me in sommige gevallen ook daadwerkelijk voorstellen dat men niet weet wie de vader is, maar meestal is het wel degelijk bekend. Na een aantal gesprekken komt het er dan ook wel uit dat de vader een getrouwde man is, een ex-vriendje dat direct vertrokken is na het ‘zwangerschapsnieuws' of iemand uit de sociale omgeving of uit de familie, waarvan men niet bekend wil maken dat hij de vader is. Nou ja, noem maar op. Ik heb een aantal keren geopperd dat het misschien wel een optie is om contact te zoeken met de vader om hem mee te laten betalen aan de kosten. Nou, als je dat aankaart dan is het gesprek snel afgelopen. De reacties hebben allemaal eenzelfde strekking: "Ik ken de vader niet", "Hij drinkt veel en slaat vrouwen", "Hij gokt en heeft nooit geld", "Zijn vrouw mag het niet weten". Redenen genoeg om maar geen contact te zoeken en de verantwoordelijkheid volledig zelf te gaan dragen. Ik wijs deze tienermoeders er dan op dat ze daarmee dus de hele situatie in stand houden. Dit wordt dan volmondig beaamd, maar kennelijk is het geen reden om het anders te gaan doen.

Family planning verworpen

Over het aantal abortussen bij zwangere tieners op Siquijor kan ik geen enkele uitspraak doen. Ik heb wel gehoord dat het gebeurt, maar ik ken er zelf geen voorbeelden van. Daarnaast is mij geen enkel geval bekend van uitsluiting uit de familie of het verbreken van de sociale banden bij tienerzwangerschap. Mijn indruk is dat de meiden bijna altijd bij hun familie terecht kunnen, die dan de lasten en zorgen op zich neemt. Het abortusverhaal is in de praktijk overigens niet gerelateerd aan tieners alleen. Ik ken veel moeders die op oudere leeftijd abortus hebben laten plegen, via een medische ingreep of via kruidendrankjes. De meeste vrouwen willen namelijk helemaal niet zoveel kinderen en zijn meerdere malen in hun leven ongewenst zwanger. Family planning is op dit moment weliswaar een onderwerp dat in het publieke debat aan de orde is maar dat door de katholieke kerk volledig verworpen wordt. Voorbehoedsmiddelen schijnen verkrijgbaar te zijn, maar alleen als je getrouwd bent. Regelmatig krijgen we kinderen aangeboden met de opmerking dat we ze maar moeten adopteren of meenemen naar Nederland. Ik weet niet hoe serieus dergelijke aanbiedingen zijn, maar ik denk dat er niet echt moeilijk gedaan zou worden als ik daadwerkelijk een paar kinderen meenam. Mijn opmerking dat het toch echt hun eigen verantwoordelijkheid is om voor dat kindje te zorgen, wordt stilzwijgend geslikt.

Westerse opvoeding

Mijn westerse opvoeding linkt veel situaties direct aan het nemen van beslissingen en het dragen van verantwoordelijkheid en dat is iets dat hier op vele fronten ontbreekt. Men leeft met de dag en het moment en plannen, vooruitdenken en verantwoordelijkheid dragen is niet iets wat in de Filipijnse cultuur hoog scoort. Nu hoeft dat niet tot problemen te leiden, maar meestal is dat voor aanstaande moeders wel het geval. Dan kan ik vaak alleen maar lijdzaam en met een soms grote mate van bewondering toekijken hoe hele gezinnen weer een grote sociale verbondenheid tonen en het toch elke keer maar weer op hun manier oplossen. Mijn vraag blijft wel: hoe lang blijven de vrouwen hier alle verantwoordelijkheid alleen dragen?

1 comment

  • Comment Link ingmar Monday, 15 October 2012 05:05 posted by ingmar

    helemaal eens met je verhaal. het is het grootste probleem voor de fillipijnen dat de kerk blijft dwarsliggen. eens was dit het rijkste land van azie en door de achterlijke bisschop hier groeit en groeit vooral de arme bevolking maar. met geloof is niets mis maar wel met bisschoppen.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.