Follow Me on Twitter
Sunday, 08 November 2009 20:59

De redding van het oerwoud in de Filipijnen

Isabela-gouverneur-Grace-PandacaEen voorbeeld voor de lokale, nationale en internationale politiek

Bij overstromingen en modderlawines wordt ontbossing steevast als een van de belangrijke oorzaken genoemd. Ook in de Sierra Madre, de bergketen aan de oostkant van Luzon waar nog grote stukken oerwoud voorkomen, leek illegale houtkap onuitroeibaar. Totdat Grace Padaca vijf jaar geleden als populaire onafhankelijke kandidaat de Dy dynastie versloeg en gouverneur van de provincie Isabela werd. Zij maakte tot veler verrassing korte metten met de illegale praktijken.

Lange kronkelweggetjes die door het groene berglandschap lopen eindigen in lelijke bruine kloven. Bruine kloven van omgewoelde grond waar ooit eeuwenoude bomen stonden. In de rivier drijven net gekapte boomstammen. In geïmproviseerde opslagplaatsen liggen stapels hout te wachten om vervoert te worden. Dit is het uitzicht over een gebied dat geteisterd wordt door illegale houtkap.

Speciale eenheid succesvol


Het noordelijke Sierre Madre berglandschap op het eiland Luzon vormt een uniek ecosysteem waar majestueuze, bijzondere boomsoorten, zeldzame planten en bedreigde diersoorten, waaronder de Filipijnse arend en de Filipijnse krokodil, het landschap kleur geven. 2. Uniek ecosysteem
Het heeft daarnaast helaas ook al jarenlang veel te lijden van grootschalige illegale houtkap. Om deze reden waren een hoop mensen sceptisch toen de nieuwe gouverneur van de provincie, Grace Padaca, beloofde een eind te maken aan deze illegale houtkap en handel.

Een reeks opeenvolgende buitenlandse hulporganisaties heeft de afgelopen twintig jaar zonder succes grote bedragen gepompt in programma's om het oerwoud te beschermen. Er had zich een volledige economie ontwikkeld, gebaseerd op gesmokkeld hardhout van hoge kwaliteit en beschermd door lokale politici, die de belangen van de illegale houtkap bestendigden. In 2008 keerde het tij voor 'the nation's last great forest'. Onder leiding van Padaca en met de hulp van het leger werd een task force opgericht om de illegale houtkap te bestrijden. Een task force die tegen alle verwachtingen in effectief bleek te zijn in het tegengaan van het kappen van het oerwoud.

Verschillende belangen verenigd

3. Illegale gekapte boomstammen worden afgevoerdWaarom het Padaca lukte wat haar voorgangers jarenlang niet lukte kan toegeschreven worden aan een combinatie van factoren. Sommigen zeggen dat het komt door Padaca's charisma. Gouverneur Padaca betrad het strijdtoneel met "daadkracht, moraal en geloofwaardigheid", zoals haar rol omschreven werd. Het feit dat de guerrilla's van het communistische Nieuwe Volksleger hun basis hebben in deze bergketen, vormde voor het leger een extra motivatie zich bij de plannen van Padaca aan te sluiten. Daarnaast zorgde het Ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen (DENR) voor de legitimiteit van deze grootschalige actie om het woud te behouden. Voor Padaca bleef het daar echter niet bij. Om haar task force te versterken riep ze de hulp in van milieuactivisten, de kerk en lokale maatschappelijke organisaties. Bovendien zette ze een groot deel van de middelen in die haar als gouverneur ter beschikking stonden. Klaarblijkelijk lukte het Padaca om verschillende belangen te verenigen. Het bleek het recept voor een geslaagde actie. Eigenlijk hoort de wetshandhaving in een dergelijk gebied thuis bij de DENR, maar die vond het jarenlang gemakkelijker de bloeiende handel in hout niet te verstoren. Echter toen de gouverneur iedereen begon te mobiliseren had de DENR geen andere keus dan mee te gaan doen.

Confiscatie grote partijen illegaal gekapt hout

4. Opslagplaats met illegaal gekapte boomstammen in de Sierra MadreDoor zelf het woud in te trekken met de task force wisten Padaca en haar achterban de grootste hoeveelheid aan illegaal gekapt hout te confisqueren in de geschiedenis van de Filipijnen. Dit gebeurde zonder hulp vanuit het buitenland. De acties die zowel door overheidsinstellingen als maatschappelijke organisaties gesteund werden begonnen kleinschalig. Groepen mensen gingen via de rivieren steeds verder het oerwoud in, al het illegale hout wat ze onderweg op de oevers tegenkwamen confisquerend. In de eerste maanden werd op de oevers van de rivieren zo'n 1100 kubieke meter aan boomstammen in beslag genomen. Een keer werd een team beschoten, waarbij een activist zwaar gewond raakte. Hij ging weer aan het werk zodra hij genezen was.
De inbeslagnames langs de rivier waren een opmaat voor grotere acties landinwaarts. Middels inspecties vanuit de lucht werden grote hoeveelheden illegaal gekapte narra en andere hoogwaardige houtsoorten gelokaliseerd. Sommige ervan bevonden zich in opslagplaatsen die eigendom bleken te zijn van lokale politici, inclusief bondgenoten van Pandaca. In mei 2009 werd met bliksemacties het hout in de opslagplaatsen in beslag genomen en werden de eigenaars gearresteerd. In acht dagen tijd werden duizenden kubieke meters hout geconfisqueerd.

Bescheiden

Momenteel lijkt de illegale houtkap aan banden te zijn gelegd. De lokale bevolking heeft zich achter de acties geschaard: Via berichtjes op de mobiele telefoon komen nu tips binnen van mensen over illegale opslagplaatsen van hout. Als je door het gebied trekt kom je geen illegale houtkap meer tegen. Een 'wonderschone' overwinning voor Padaca die voor haar inzet de Ramon Magsaysay award heeft gekregen. Ze werd ondermeer geëerd voor haar overwinning op een politieke dynastie en het weer verschaffen van moraal aan de lokale politiek.

Gouverneur Padaca zal in de nabije toekomst haar heil elders moeten zoeken. Zij kan niet opnieuw verkozen worden als gouverneur van de provincie, omdat ze het maximum van twee termijnen van drie jaar erop heeft zitten. Ze is de persoon er niet naar om grote woorden te gebruiken voor het succes. In een interview zei ze dat ze niets anders deed dan het uitvoeren van de wet. "Het is dé gelegenheid om te laten zien dat niemand boven de wet staat" verklaarde ze eenvoudig. Ze gaf ook aan dat een beschermde waterhuishouding in de bergketen een voorwaarde is voor een hoge rijstproductie in de laaglanden van haar provincie.

Nieuwe uitdagingen

De andere kant van de medaille is dat door een einde te maken aan de illegale houtkapindustrie een hoop mensen in de regio nu met minder of géén inkomen zitten. Tienduizenden mensen waren van deze industrie afhankelijk. Dit vormt een groot sociaal-economisch probleem dat ook opgelost moet worden.

Het Ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen erkent de in de Sierra Madre geboekte successen en wil deze gebruiken als een model voor Mindanao. Het ministerie doet een beroep op de regionale afdeling van DENR in Mindanao en op lokale politici om de successen in Isabela te evenaren en samen te werken met verschillende sectoren. Maar het erkent ook dat een dergelijk resultaat moeilijk haalbaar is zonder een krachtdadige politicus als gouverneur Pandaca.

5. Gouverneur Grace PandacaVoorbeeldfunctie

Met de groeiende milieuproblematiek wereldwijd vormen lokale acties als deze, in landen als de Filipijnen, een mooi voorbeeld voor de rest van de wereld. Het is daarbij echter belangrijk om niet de ogen te sluiten voor de sociaal-economische gevolgen van het opheffen van een industrie als deze. Het is te hopen dat Padaca, in een nieuwe rol binnen de Filipijnse politiek, haar licht laat schijnen op andere sociaal-economische problemen in het land en dat de opvolger van Padaca haar goede voorbeeld in Sierra Madre zal volgen.

Bron: ‘Overwhelming force' to save the nation's last great forest: door Howie Severino voor GMANews.tv.
Bewerkt en vertaald door Meyke van den Bos.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.