Follow Me on Twitter
Monday, 08 February 2010 12:36

Leven in armoede

1. Landarbeiders moeten van weinig rondkomenMeer dan een kwart van de Filipijnse bevolking leeft onder de armoedegrens. Dat is ook het geval met de bewoners in de dorpen van de gemeente Hagonoy in de vruchtbare kustprovincie Davao del Sur op Mindanao. Ze werken er als landarbeider, pachter of seizoenarbeider en eten vaak maar twee maal per dag. Hun kinderen lijden aan ondervoeding en scholing voor de kinderen en medische zorg zit er vaak niet in.

Door: Evert de Boer

Hagonoy is een plattelandsgemeente in de provincie Davao de Sur en ligt niet ver ten zuiden van Davao City. Davao del Sur is een langgerekte provincie die zich uitstrekt langs de westkant van de visrijke Davao Golf. Elf van de veertien gemeenten liggen langs de kust. De noordwestkant wordt gedomineerd door Mount Apo, de hoogste berg in de Filipijnen. De hoofdstad van de provincie is Digos City. Als kustprovincie heeft het een groot oppervlak aan vruchtbare gronden en kent het een gunstig klimaat. Het is een echte landbouwprovincie, waar vooral veel kokospalmen groeien. Daarnaast zijn er grote bananenplantages, wordt er rijst en maïs verbouwd, maar ook cacao, koffie, fruit en groente.

Pachtboeren

2. Aurora Balasa werkt op het veldOndanks deze rijkdommen leven veel mensen in armoede. Uit gegevens van het Filipijnse CBS blijkt dat bijna 30 procent van de bevolking in de provincie onder de armoedegrens leeft. Dat is ook het geval in Hagonoy, dat een inwonertal kent van ongeveer 45.000 mensen verdeeld over 21 dorpen. Veel van de dorpelingen proberen de kost te verdienen als landarbeider, pachter, seizoenarbeider of werken op een bananenplantage.
Het pachten van land in ruil voor een deel van de oogst (share tenancy) is bij wet verboden, maar gebeurt in Hagonoy nog op grote schaal.
Zoals in het geval van Aurora Balasa, die in het dorp Sinayawan woont en daar 1,25 hectare landbouwgrond pacht. Om zaaigoed, kunstmest en andere benodigdheden aan te kunnen schaffen leent ze geld. Van de oogst moet ze 60 procent aan de landeigenaar afdragen en na het afbetalen van het geleende geld en de rente blijft er maar weinig over. Voor wat extra inkomsten maakt ze af en toe daken van bladeren bij andere dorpelingen. Ondanks haar inspanningen kan ze niet meer de medische behandeling betalen voor haar man die aan tuberculose lijdt. Drie maanden lang kon ze met moeite medicijnen voor hem betalen, daarna lukte dat niet meer. Haar twee zonen wonen met hun eigen gezin in hetzelfde dorp en werken als seizoenarbeider. Als ze geen werk hebben leven ze van afvalbananen en een beetje groente die ze rondom hun huis verbouwen.

Seizoenarbeiders

3. Norman Unda bij zijn vervallen huisjeHaar dorpsgenoot Norman Unda werkt ongeveer vijf maanden per jaar als seizoenarbeider. Hij verdient dan 80 tot 100 peso (€ 1,25 tot 1,50) per dag. Dat is nog niet de helft van het minimumloon voor de regio van 255 peso (€ 3,90) en is veel te weinig om van rond te komen. Het is net genoeg voor twee maaltijden per dag. De echtgenote van Norman gaat dagelijks naar de kokospalmplantage om hout te verzamelen om te kunnen koken. Zijn 16-jarige zoon werkt eveneens als landarbeider en verdient nog minder dan hijzelf en zijn 14-jarige dochter gaat naar school Het huis dat ze in 2002 van de gemeente kregen is in verval geraakt en eigenlijk te slecht om nog in te wonen. Maar hij heeft geen geld om het te repareren en de gemeente weigert verder hulp. Norman vertelt dat het steeds moeilijker wordt om zijn gezin van eten te voorzien omdat de prijs voor rijst is gestegen en zijn loon hetzelfde blijft. Hij is bang dat hij binnenkort niet langer het schoolgeld van 500 pesos en de maandelijkse schoolkosten van 100 peso voor zijn dochter kan betalen.

Ondervoeding

6. Ondervoedig trekt een zware wissel op kinderenDe dorpelingen in het naburige Kamuhkaan hebben naast extreme armoede ook nog regelmatig te maken met overstromingen, waarmee gifresten van de naburige bananenplantages naar hun dorp stromen en de grond vergiftigen. Ook komen er regelmatig verwaaide resten van de giftige sproeivluchten over bananenplantages op hun dorp terecht. Dat vervuilt hun drinkwater en vermindert de opbrengst van hun landbouwgewassen.
Elizabeth Bagueran is 31 jaar en zwanger van haar zesde kind. Ze woont met haar gezin in een oud en vervallen huisje, gemaakt van bamboe dat langs de rivier staat. Haar man gaat vaak vissen op zee of werkt als losse arbeider, als de gelegenheid zich voordoet. Daarmee verdient hij gemiddeld 800 peso (€ 12,30) per week. Ondanks zijn inspanningen verdient hij niet genoeg om zijn gezin te voeden. Hun kinderen gaan niet naar school en vaak is er maar eten voor twee maaltijden per dag, die meestal niet voedzaam genoeg zijn. Het is al jaren geleden dat ze vlees hebben gegeten. Meestal bestaan hun maaltijden uit bananen en wat schelpdieren, met af en toe een beetje rijst. Geen wonder dat de kinderen ondervoed zijn.

Geen zorg voor gehandicapten

5. Faustino Balasa en zijn vrouw voor hun huisFautista Balasa woont met zijn vrouw en zijn 22-jarige gehandicapte dochter in een klein bamboehuisje. Hij huurt een stukje rijstland, dat hij met behulp van een karbouw bewerkte. Ze aten van de rijst en verkochten het overschot waarvan ze 1000 peso (€15,40) per jaar overhielden. Het dier werd echter te oud om op het land te werken en ging terug naar de eigenaar waarvan hij het leende. Daardoor liep zijn rijstoogst sterk terug. Heel af en toe heeft hij even werk als landarbeider. Vaak leent hij geld om eten te kunnen kopen voor zijn gezin en als dat niet lukt dan probeert hij rijst te lenen van de buren. Dat geeft hij terug nadat hij zelf heeft geoogst. Hun maaltijden bestaan meestal uit rijst met banaan. Hun dochter kunnen ze alleen voeden met soep, want zij is geboren met een zware handicap en brengt haar leven liggend door. Ze krijgen geen ondersteuning of medische begeleiding. Het ziekenhuis is veel te duur. Af en toe brengen ze haar naar een gezondheidscentrum van de overheid. Dan krijgt ze een check-up en wat vitaminetabletten. Vaak kunnen ze niet gaan, want het gezondheidscentrum ligt ver van huis en ze vinden het moeilijk om hun dochter te vervoeren.

Dood en verderf

4. Het dorpje KamuhkaanIn 1981 vestigde het bedrijf Ladeco een bananenplantage van 613 hectare grenzend aan Kamuhkaan. Ladeco levert een veredelde bananensoort aan Dole voor export, die alleen groeit met gebruik van veel kunstmest en gevoelig is voor ziekten en ongedierte. Sindsdien is de gezondheidssituatie van de bewoners zienderogen achteruit gegaan. Rapporten van onderzoekers en medici tonen aan dat veel mensen ziek zijn en dat tientallen dorpelingen overleden zijn als gevolg van vergiftiging. In 1988 was het aantal sterfgevallen onder kinderen bijzonder groot, één moeder verloor twee kinderen binnen een week. Het aantal kinderen dat ziek of met afwijkingen wordt geboren is er veel hoger dan normaal.
Na een aantal sproeivluchten in 1997 stierf veel van het vee in het dorp. Kokospalmen dragen minder en soms nauwelijks koskosnoten en de opbrengt van andere gewassen is veel lager dan voorheen. Rivieren en het kustwater zijn vergiftigd door de chemicaliën en de vis die voorheen overvloedig aanwezig was is zo goed als verdwenen.
De plantage-eigenaar van Ladeco en de Filipijnse Bananenkwekers en -Exportvereniging ontkennen de gevolgen van de giftige sproeivluchten en komen met onderzoeksresultaten om hun gelijk te bewijzen. Ze klagen onderzoekers, medici, uitgevers van kranten en bladen aan wegens smaad om de negatieve publiciteit de kop in te drukken.

Geen gesubsidieerde rijst

Door Ladeco betaalde, gewapende wachten patrouilleren regelmatig in het dorp om de bewoners te intimideren. De lokale overheid zegt dat metingen uitwijzen dat er geen resten van schadelijke chemicaliën meer in het dorp terechtkomen. In reactie op het protest van de dorpelingen is de lokale overheid gestopt met het verstrekken van voedsel- en andere hulp aan de bewoners.

Die hulp van de lokale overheid was toch al niet overvloedig. Na de overstroming van januari 2009 kregen ze korte tijd voedselhulp van de gemeente en een medisch onderzoek, maar dat was eigenlijk alles. Tijdens de rijstcrisis in 2008 bereikte de gesubsidieerde rijst de bewoners van de dorpen in Hagonoy niet, omdat hun gebied buiten de regeling viel. Waarom is niet duidelijk. De gesubsidieerde rijst was bestemd voor mensen die een inkomen hebben van minder dan 5000 peso per maand voor een gezin van vijf personen.
De bewoners van veel dorpen in Hagonoy behoren tot de armsten van de armen in de Filipijnen en zitten met hun inkomen ver onder die grens. Sommigen halen nauwelijks een inkomen van 5000 peso per jaar.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.