Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Friday, 15 July 2011 19:15

De Filipijnen als toeristische bestemming

1. Strand van BoracayDe laatste tijd verschijnen er, meer dan tevoren, artikelen over de Filipijnen als toeristische bestemming. Met verhalen over bijvoorbeeld Boracay, Bohol, de Cordillera, zwemmen met walvishaaien of duiken met mantaroggen.
Hieronder stukjes uit artikelen die de afgelopen maanden werden gepubliceerd, met een link naar het hele artikel voor de liefhebbers.

Tambuli redactie

Filipijnen onderschat vakantieland

Uit: Reiswereld van Algemeen Dagblad - 16 mei 2011

Duizenden eilanden met stille bountystranden, schattige spookdiertjes en een vriendelijke, devote bevolking. Zie hier het meest onderschatte vakantieland van Zuidoost-Azië: de Filipijnen.

Hello mister, massage please?" Op strategische schaduwrijke plekken staan ze opgesteld in het suikerwitte zand: de bamboebedjes van Boracay's massagebrigade. Ze horen bij Aziatische bountystranden zoals vallende kokosnoten bij wuivende palmbomen, die ondermaatse masseuses die voor een grijpstuiver je vermoeide ledematen terug in topconditie kneden.
Op vakantie-eiland Boracay hebben de masseuses hun zaakjes goed voor elkaar. Ze zijn verenigd in een collectief zodat ze geen concurrenten maar collega's zijn, ze hebben een serieuze opleiding gehad en een diploma op zak en, wel zo fijn, ze bieden hun diensten vrijblijvend aan, zonder aandringen, zodat je alleen gaat liggen als je echt zín hebt in een massage.

Spookdiertjes

2. SpookdiertjeBoracay is nog maar het begin, want de Filipijnen hebben nog meer moois in huis. Duizenden eilanden zijn er, maar de allermooiste, zoals Boracay, liggen in de centrale Visaya-archipel. Het kogelronde Bohol is het groenste van het stel, dichtbegroeid met regenwoud vol kokos-palmen, acacia's, boomvarens, rubberbomen en bamboestruiken, waarin varanen, vleermuizen, pythons en makaken rondritselen, plus de loewak, een civetkat waarvan de keutels worden gebrand tot 's werelds duurste koffie - een kopje kost al snel 20 euro.
Het tropische microklimaat van Bohol staat bol van de bijzondere en bedreigde dieren die alleen hier leven. Zoals de Filipijnse vliegende kat, die er uitziet als een kruising tussen een vleermuis en een uit de kluiten gewassen kat.
Het Filipijnse spookdier is een zoogdiertje uit de orde der primaten (en dus verwant aan ons, de mens) ter grootte van een papaja, met een pluizige bruine vacht, lange benen en armen met mensachtige handjes, een sliertige staart, een rond hoofd dat 180 graden draait, flinterdunne flaporen en kolossale koologen waarmee ze je verbaasd aankijken.

Geen geslijm

Vriendelijk volkje trouwens, die Filipino's. 'Hello mister, where you prom?' klinkt het continu op straat, in een jeepney of op het strand. Filipino's zijn gastvrij, nieuwsgierig en altijd vrolijk, maar nooit opdringerig - zelfs straatverkopers of restaurantproppers niet.
En iedereen, maar dan ook echt iedereen vindt het leuk om op de foto te gaan - kom daar 'es om bij de islamitische buren.
Van een taalbarrière is ook al geen sprake. In de Filipijnen worden ruim honderdvijftig talen en dialecten gesproken, met het Tagalog ofwel Filipijns als voertaal, maar in het onderwijs is Engels de officiële taal. Zo ongeveer alle Filipino's zijn dus twee- of meertalig.

Zie voor het hele artikel:

http://www.ad.nl/ad/nl/1007/Reiswereld/article/detail/584191/2011/05/16/Filipijnen-onderschat-vakantieland.dhtml

 

Bezienswaardigheden Luzon

Uit: Around the Globe

Luzon is het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Filipijnen. Bezienswaardigheden zijn o.a. zijn de hoofdstad Manilla, de rijstterrassen en traditionele stammen in het noorden. Snorkelen met walvishaaien in het zuiden en diverse vulkanen zoals Mt. Mayon en Lake Taal.

Noord Luzon

Het noorden van Luzon is geliefd bij toeristen vanwege de traditionele cultuur en de rijstterassen.  Baguio is een stad met Spaanse invloeden en de eerste plek waar je langs komt op je reis naar het noorden. In Kabaya kan je goed wandelen en mummies bekijken. Sagada is ook een populaire plek voor trekkings en je hebt hier hangende doodskisten. De beroemde eeuwenoude rijstterassen bevinden zich in de omgeving van Banaue.
Het hele gebied staat bekend als de Cordilla, het is bergachtig en temperaturen liggen dan ook lager. Vervoer in de regio gaat langzaam. Vanaf Manilla naar Baguio ben je ongeveer 5 uur onderweg. Wil je daarna door naar bijvoorbeeld Kabaya of Sagada dan komt hier nog 5-7 uur bij.  Er gaan geen vluchten naar deze plaatsen.

Manilla en omgeving

3. Taal VulkaanManilla is de hoofdstad van de Filipijnen en heeft alleen enkele low-key attracties. De meeste toeristen zullen gedwongen een of meerdere dagen in de stad doorbrengen. Voor uitgebreide informatie lees onze reisinformatie over Manilla. In de omgeving van Manilla is genoeg te doen. Zo kan je vanuit Manilla een dagtrip maken naar Lake Taal op 2 uur afstand met de bus. In de oude krater bevindt zich een meer met hierin diverse eilanden met vulkanen, in een van deze vulkanen is ook weer een meer.

Een andere vulkaan die je kunt bezoeken is Mount Pinatubo. Deze vulkaan ontplofte in 1991. Je kunt nu de vulkaan op om het landschap van lava stromen en het helderblauwe kratermeer te bekijken.

Zuid Luzon

In het zuiden van Luzon heb je de grote plaatsen Legaspi en Naga. Legaspi is de hub vanuit waar je naar Donsol kunt gaan. Het snorkelen met walvishaaien is de grootste attractie in het zuiden van Luzon. Ook kan je hier duiken met mantaroggen.

Nog relatief onbekend bij westerse toeristen is het Caramoan schiereiland (ten noordoosten van Naga). Hier kan je schitterende eilandjes met witte stranden bezoeken. Hier wordt o.a. de show Survivor (Expeditie Robinson) opgenomen. Ga niet af op informatie in je Lonely Planet, deze is niet correct. Caramoan is geen "one street village" maar een druk en lawaaierig dorp. Er zijn veel overnachtingsmogelijkhedenen, er komen veel Filipijnse toeristen maar nog nauwelijks westerlingen. Om naar Caramoan te komen neem je vanuit Naga een busnaar Goa, vanaf hier gaan jeepneys naar Sabang.

Zie voor het hele artikel:

http://www.aroundtheglobe.nl/reizen/filipijnen/bezienswaardigheden-luzon-si12273.html

 

Snorkelenmet walvishaaien in Donsol, Sorsogon

Uit: Around the Globe

Donsol is een klein plaatsje in het zuiden van het eiland Luzon. Er leidt maar één weg naar het dorpje. De dichtstbijzijnde grotere plaats is Legaspi. Vanaf het busstations van Legaspi kan je een minibusje nemen naar Donsol (vanaf 7 uur gaan er vaak busjes, de rit duurt ongeveer een uur). Een andere optie is een jeepney, deze gaan echter niet vaak en doen er zeker twee keer zolang over.

Walvishaaien

4. WalvishaaiDe grote attractie van het dorpje is snorkelen met walvishaaien. Filipinos noemen walvishaaien butanding. De walvishaaien komen vlak voor de kust in het juiste seizoen. In de praktijk zijn er de meeste walvishaaien van februari tot en met april maar vaak worden ze al vanaf november gespot en blijven ze tot half juni voor de kust hangen.

Het is een super bijzondere ervaring om met deze reusachtige beesten te snorkelen. Er komen zowel kleine exemplaren als grotere (meer dan 10 meter) voor in de regio. Soms zitten ze erg diep maar vaak ook maar een paar meter onder de oppervlakte. Als je wilt en het zou mogen zou je ze soms letterlijk aan kunnen raken.

Op je boot zitten spotters die zoeken naar de schaduw van de dieren in het water. Zodra een walvishaai is gevonden moet je direct het water in. Wanneer de haai te ver weg is of naar beneden duikt, ga je de boot weer op en gaan de spotters opzoek naar het volgende dier. Schippers proberen niet met te veel boten rondom een dier te zitten, soms ben je met 3-4 bootjes maar als je geluk hebt ook alleen met je eigen boot. Meestal heb je de kans om tijdens je tour van 2 tot 3 uur, 5 tot 15 keer te kunnen snorkelen met een aantal verschillende walvishaaien.

Mantaroggen en vuurvliegjes

De andere grote attractie van Donsol bevindt zich ook onder water. De Manta Bowl, hier kan je duiken met Mantaroggen. De Manta Bowl is de naam van een duikplek voor de kust van het eiland Ticao (maar makkelijkst te bezoeken vanuit Donsol). Hier is een zogenaamd cleaning station voor manta's. Vooral van maart tot en met mei heb je een goede kans hier manta's te zien, maar het is zeker geen garantie. Ook heb je kans om hier haaien te zien.

Tot slot kan je in Donsol nog een firefly tour doen. Je gaat dan bij de schemering de rivier op om te kijken naar vuurvliegjes. Dit klinkt niet heel gaaf maar is toch erg mooi. Vuurvliegjes verzamelen zich namelijk graag in één of enkele bomen, deze worden helemaal verlicht. Op sommigeplekken gaan de vliegjes ook allemaal tegelijk aan en uit. Dit komt doordat een vuurvliegje het ritme nadoet van het vuurvliegje waarmee deze wil paren en als elk vliegje dus een ander vliegje leuk vindt gaan ze op den duur allemaal in hetzelfde ritme knipperen ("So this is what we guides call here 'giant Christmas tree'"). Gids zijn van deze tour wordt heel serieus genomen, de gidsen hebben echt een opleiding gehad en hebben veel interessants te vertellen over vuurvliegjes en kunnen je ook veel vertellen over het leven van de mensen in Donsol zelf.

Zie voor het hele artikel:

http://www.aroundtheglobe.nl/reizen/filipijnen/whalesharks-donsol-si12258.html

 

Relaxed peddelen langs groene heuvels en een blauwe zee

Eilandhoppen tussen Cebu, Bohol, Siquijor en Negros - uit de Wijde Wereld

'Mooie fiets,' zegt de douanier op het vliegveld van Cebu over mijn splinternieuwe Santos Travelmaster met niet meer dan 30 km op de teller. 'Pas maar op dat die niet gestolen wordt!' Eerst wat formulieren in drievoud invullen, dan pas kan de fiets het land in.De man neemt er een kwartiertje de tijd voor. De waarde van de fiets wordt in goed overleg op 500 Amerikaanse dollar bepaald. Als we van de nodige stempels voorzien zijn, stappen we nog daas van de lange vliegreis op de fiets; het tochtje van het eiland Lapu-Lapu naar het gereserveerde hotel in Cebu-stad mag geen probleem zijn.

Helaas, zodra we de brug tussen de twee eilanden gepasseerd zijn en onze eerste eilandhop gemaakt hebben, is het gedaan met de pret. Wat een bloedhete chaotische stad is Cebu!

De volgende ochtend vertrekken we richting de zuidpunt van het eiland, hopend op wat schonere lucht en minder verkeer. Gelukkig, na een kilometer of dertig laveren tussen duizenden bussen, jeepneys en brommers verbetert de situatie op deweg aanzienlijk en peddelen we door een aangenaam landschap met aan de ene kant de azuurblauwe zee en aan de andere kant de groene heuvels, terwijl we door de bevolking voortdurend begroet worden meteen vrolijk 'Hey Joe!'.

De weg langs de kust van Cebu wordt allengs minder vlak en een paar klimmetjes tot 12 procent zorgen voor de nodige zweetdruppels in de klamme hitte. We vinden voor de lunch een Filipijns eettentje waar uit de gereedstaande pannen vis, groente en vlees wordt opgeschept. Even later stappen we aan boord van een veerboot naar Dumaguete op het eiland Negros, niet meer dan een veredelde roeiboot met opleggers, die ze hier pumpboat noemen. Jaarlijks verdwijnen er vele in zee tijdens stormen, maar gelukkig lijkt de zee kalm. Als we Negros naderen, trekt de wind opeens aan en wordt de overtocht steeds onstuimiger, zodat de boot uiteindelijk zelfs de nodige moeite heeft om aan te leggen.

Zie voor het hele artikel:

http://www.dewijdewereld.net/reizen/fietsen-filipijnen.htm

 

Meer toeristische websites over de Filipijnen:

More in this category: Onweerstaanbare Filippijnen »

2 comments

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.