Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Monday, 16 February 2015 23:03

Amerikanen mogelijk betrokken bij bloedbad in de Filipijnen

De geruchten en de verhalen van anonieme getuigen, dat Amerikanen direct betrokken waren bij de operatie van de speciale Filipijnse politie eenheid (SAF) om op 25 januari twee extremistische bomexperts uit te schakelen, worden steeds sterker en talrijker. Bij de operatie in Mamasapano, Maguindanao kwamen 44 commando's om, wat tot grote publieke verontwaardiging heeft geleid.

Volgens een SAF officier, die met de Philippine Daily Inquirer sprak op voorwaarde van anonimiteit, was de operatie waarbij de Maleisische bomexpert Marwan werd gedood, van begin tot eind door de Amerikanen opgezet. Volgens de bron werd de 84ste brigade van de SAF door de Amerikanen in een buitenwijk van Zamboanga getraind, gaven de Amerikanen de benodigde logistieke steun, financierden ze de operatie en kochten ze twee leden om van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF) om de SAF naar Marwan te leiden. Het was volgens hem niet de gedode leider van de 84ste brigade die de leiding had van de operatie om Marwan te doden, maar een Amerikaan met de naam Allan Konz. Dat zou ook de reden zijn dat de SAF de vinger van Marwan, die ze meenamen, aan de FBI gaf voor DNA identificatie en niet aan de leiding van de SAF of het Filipijnse leger.
Volgens deze officier volgde de inmiddels ontslagen leider van de SAF, Getulio Napeñas, de bevelen van de Amerikanen op. Hij moest wel, want anders zouden de Amerikanen hun steun aan de operatie intrekken, zo liet hij weten. Volgens deze bron waren het ook de Amerikanen die besloten om het Filipijnse leger niet in te lichten en zeker niet het MILF.

Drone helpt bij operatie
Een officier van het leger, die eveneens op basis van anonimiteit met Philippine Daily Inquirer sprak, vertelde dat Napeñes de operatie leidde vanuit een verlaten commandopost van het leger in Shariff Aguak, op 12 kilometer van de plek waar de gevechten plaatsvonden. De militair vertelde dat de operatie op de voet werd gevolgd door acht Amerikanen in burger, die in de commandopost aanwezig waren. Hij zag de Amerikanen toen hij 's ochtends bij de commandopost aankwam, een poosje nadat de operatie was begonnen.

Een andere aanwijzing van Amerikaanse betrokkenheid is de drone, een onbemand vliegtuigje, die de commando's van de 84ste brigade opspoorde toen die in de val zaten en niet wisten welke kant ze op moesten. Met behulp van de drone kon deze brigade, die erin slaagde Marwan te doden, zich terugtrekken. Naar verluid zou dat ook de reden zijn dat er van de 84ste brigade 'maar' 9 commando's omkwamen, terwijl zij veel dieper in het gebied waren doorgedrongen dan de 55ste brigade. De 55ste brigade, bestaande uit 36 commando's moest de 84ste brigade in de rug dekken, en raakte in gevecht met strijders van de Bangsamoro Islamic Freedom Fighters (BIFF) en het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF). Van de 36 commando's van deze brigade, die aan haar lot werd overgelaten, overleefde slechts een de gevechten.

Betrokkenheid ontkend
Napeñas heeft in alle toonaarden ontkend dat de Amerikanen betrokken waren bij de operatie, behalve dat ze hielpen bij de verzorging en repatriëring van de gewonden. De Amerikaanse ambassade heeft laten weten niets te maken te hebben met dit 'project', behalve dat ze een helikopter stuurden om de gewonden en de doden uit het gebied weg te halen.
De Filipijnse regering heeft niet gereageerd op berichten over betrokkenheid van de Amerikanen. Het is opmerkelijk dat slechts een enkele politicus in Manilla zich verwonderde over het feit dat de Amerikanen nogal snel ter plaatse waren om te helpen met het verzorgen van de gewonden en om de gewonden en de doden te repatriëren.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.