Follow Me on Twitter
Tuesday, 24 February 2015 22:06

Filipijnse fietsers eisen eerlijker gebruik van wegen

Zou de Filipijnen net zoals Nederland een paradijs voor fietsers kunnen worden? Een landelijk coalitie van fietsers hoopt van wel en is gestart met een actie om 10 miljoen handtekeningen te verzamelen. De coalitie onder de naam Bayanihan sa Daan (Bayanihan op straat) wil daarmee druk uitoefenen op de overheid om deze droom waar te maken.

Automobilisten werden afgelopen zondag gedwongen ruimte te maken op Roxas boulevard in Manilla, toen duizenden voorstanders van meer ruimte voor fietsers drie kilometer van de boulevard overnamen. De actie diende om aandacht te vragen voor hun eis voor een eerlijker verdeling van de wegen tussen automobilisten, fietsers en voetgangers.
De woordvoerder van de Nationale Fietsers Organisatie, één van de leden van coalitie, verklaarde tijdens de actie dat zij verandering willen in het gebruik van de wegen. "Onze wegen zijn nu geoptimaliseerd voor het gebruik van auto's en worden geheel ingenomen door motorvoertuigen, terwijl maar een klein gedeelte van de bevolking een auto bezit."
"Onze wegen moeten ook beschikbaar zijn voor de meerderheid van de Filipino's die geen auto bezitten en lopend of op hun fiets naar hun bestemming willen gaan. Net zoals in Europese landen als Nederland en Denemarken, die een uitgebreid netwerk voor fietsers en voetgangers hebben," aldus de woordvoerder.
De coalitie hoopt dat ze in overleg met de stedelijke autoriteiten de actie elke zondag tussen 3 uur in de ochtend en het middaguur kunnen herhalen.

Bron: Philippine Daily Inquirer

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.