Follow Me on Twitter
Sunday, 17 May 2015 16:54

Grote brand in slipperfabriek eist 72 levens

Een zeven uur durende uitslaande brand in een rubber slipperfabriek in Valenzuela City (Metro Manilla) heeft afgelopen woensdag aan tenminste 72 vrouwen en mannen die in de fabriek werkten het leven gekost. Er waren enkele tientallen gewonden en er worden nog een onbekend aantal mensen vermist.

Volgens een van de eigenaren werkten er die dag tussen de 200 tot 300 mensen in de twee verdieping tellende fabriekshal, maar het precieze aantal is niet bekend. De manager kwam om het leven, het werknemerslogboek en alle administratieve gegevens gingen verloren bij de brand, waardoor is het moeilijk is te bepalen hoeveel mensen zich in de fabriek bevonden. Vermoedelijk liggen er nog slachtoffers op de tweede verdieping, bedolven onder het naar beneden gestorte plafond.

Op tweede verdieping in de val
De brand ontstond door laswerkzaamheden aan de metalen voordeur. Vonken die daar van afspatten kwamen terecht bij in de fabriek gebruikte chemicaliën, die daarop ontvlamden en ontploften. De benedenverdieping stond na korte tijd in lichte laaie. Door de dikke rookwolken en het grote oppervlakte van de fabriekshal was het moeilijk voor werknemers om de uitgang te vinden. Een deel van de arbeiders ontkwam door het slot van de deur aan de achterkant te forceren. Anderen vluchten in paniek naar de tweede verdieping en kwamen daar in de val te zitten omdat daar blijkbaar geen uitgang was. Familieleden kregen smsjes met smeekbeden hen te redden, maar de brandweerlieden slaagden er niet in binnen te komen. Enkelen arbeiders slaagden erin de metalen spijlen van één van de ramen te verwijderen en naar buiten te springen, maar de meesten kwamen om.

Onherkenbaar verbrand
De lichamen die werden geborgen waren onherkenbaar verbrand. Familieleden van vermoedelijke slachtoffers werd gevraagd specifieke kenmerken door te geven en dna af te staan voor identificatie. De belangrijkste fabriekseigenaar liep derdegraads brandwonden op en verloor zijn zoon. Een van de andere mede-eigenaren kwam eveneens om bij de brand.

Een van de arbeiders die de brand overleefde vertelde dat bewoners van de nabij gelegen buurt, waar veel van de arbeiders woonden, woedend waren vanwege het gebrek aan veiligheidmaatregelen. Afgesloten uitgangen, gebrek aan nooduitgangen en stalen spijlen voor de ramen van de tweede verdieping, maakte het bijna onmogelijk voor de werknemers het gebouw te ontvluchten. Ook was er boosheid over de beperkte vergoeding van 13.000 peso (250 euro) die het bedrijf zei te willen uitkeren. Niet eens genoeg voor een fatsoenlijke begrafenis zo oordeelden de nabestaanden.

Gebrekkige veiligheidsvoorschriften
Het gebouw maakt deel uit van een lange rij van fabrieken in Valenzuela, dat bekend staat als een industriestad. Er worden goedkope slippers en sandalen gemaakt voor de lokale markt. De arbeiders verdienden minder dan het wettelijke minimumloon, stinkende chemicaliën maakten het werk smerig en ongezond. Overlevenden vertelden dat ze niet bekend waren met veiligheidsnormen, geen brandveiligheids onderricht of brandoefeningen hadden gehad en geen informatie over nooduitgangen hadden gekregen. Een van hen vertelde dat hij met enkele anderen in het wilde weg was weggerend, niet wetend waar ze naar toe moesten en geluk hadden dat ze de achteruitgang vonden.

Lokale autoriteiten van politie en brandweer kondigden aan dat onderzocht gaat worden waarom de fabrieksarbeiders niet konden ontsnappen van de tweede etage, terwijl er dat er aan de achterkant een brede brandtrap naar beneden loopt. Ook zeiden ze ervan overtuigd te zijn dat de verantwoordelijken in staat van beschuldiging zullen worden gesteld. Want of het nu een ongeluk was of niet, er zijn veel mensen omgekomen, zo verklaarden ze.

Het is een van de ergste branden in een fabriek of gebouw in de recente geschiedenis van de Filipijnen. In 1975 kwamen 42 arbeiders om bij een brand in een pruikenfabriek. Bij een brand in een disco in Manilla in 1996 kwamen 160 mensen om omdat de nooduitgangen gebarricadeerd waren.

Bron: Philippine Daily Inquirer en Philippine Star

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.