Follow Me on Twitter
Friday, 13 April 2012 13:58

Ilagan wordt op de kaart gezet! (1)

06-standplaats-deel1Al ligt Ilagan zo'n 400 kilometer noordelijk van Manilla, het wordt stukje bij beetje door gouverneur Faustino Dy III en burgemeester Dias op de kaart gezet. Het is nu twee jaar geleden dat de grootste maïsverwerker van Zuidoost Azië hier in de provincie is gebouwd. En binnenkort wordt gestart met de bouw van een grote ethanol fabriek en zijn er plannen voor een grote papierverwerker.

Allemaal projecten van meer dan één miljard peso. Gelukkig levert dat voor hier wat werkgelegenheid op en gaan niet alle investeringen naar Manilla of het buitenland. Ook vindt in Ilagan de vijfdaagse Nationale School Olympiade plaats en worden hier regelmatig grote evenementen gehouden. Ilagan komt nu ook af en toe op TV, zoals in de serie TV Patrol en meer mensen in de Filippijnen weten waar het ligt.

Ilagan gaat voor city

De gemeente Ilagan heeft met zijn 95 barangay's meer dan 100.000 inwoners. Ilagan voldoet ook aan andere voorwaarden – zoals voldoende inkomsten - om City te worden. Is dat dan belangrijk? De inkomsten van een gemeente komen via het rijk, de provincie en deels via de gemeente zelf. Voor een gemeente bepalen het rijk en de provincie grotendeels de regels en de invloed van de gemeente zelf is daarin beperkt. Door stad te worden neemt de controle van de provincie en het rijk af omdat een stad veel meer autonoom is. Terwijl een stad de regels zelf grotendeels bepaalt, ontvangt het een grotere bijdrage van het rijk en de provincie. Daarom proberen zoveel mogelijk gemeenten landelijk erkenning te krijgen als stad, een besluit dat genomen wordt door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Vaak voldoen deze gemeenten niet aan de voorwaarden, maar hebben ze kruiwagens en smeergeld om onmogelijke dingen mogelijk te maken.

Nadelen

Lang niet iedereen is gelukkig met de stap van een gemeente om stad te worden. Vaak heffen steden meer belastingen dan ze als gemeente voorheen deden. Het jaarlijks prijskaartje van vergunningen gaat vaak omhoog omdat er betaald moet worden voor de status. Minder toezicht van provincie en rijk betekent ook meer gelden in de zakken van ...... je weet wel.

Willy Winkels

1 comment

  • Comment Link Willem Lensselink Friday, 10 January 2014 14:43 posted by Willem Lensselink

    Beste allemaal,
    Wij zijn bereid geld te investeren in een fabriek voor prefab woningen. Prefab woningen welke snel opgebouwd kunnen worden als noodwoning of permanente bewoning. Een fabriek opzetten duurt 2 maanden en geeft werk aan 300 Philippijnse medewerkers. Hierover willen wij graag praten met de regering en of de lokale politiek om zekerheid te hebben dat ons project gewenst is. U kunt schrijven naar willem@lensselink.com

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.