Follow Me on Twitter
Friday, 13 April 2012 18:26

Onrust in het paradijs

01-tawiNatuur, cultuur, armoede en conflict in Tawi-Tawi

Begin februari werd de Nederlander Ewold Horn in Tawi-Tawi ontvoerd. Deze zuidelijkste eilandprovincie van de Filipijnen herbergt zeldzaam natuurschoon. Gelegen in de bakermat van de Filipijnse islam, op de drempel van Maleisië en Indonesië, kennen de eilanden een rijke historie en cultuur. Helaas is Tawi-Tawi voor buitenlanders niet veilig.

Door: Robert Kockelkoren

2. Kaartje Tawi-Tawi

"Alle reizen naar Tawi-Tawi worden ontraden." Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat er op zijn website geen misverstand over bestaan. In deze provincie van de Filipijnen is sprake van "aanwijsbare veiligheidsrisico's (...), waardoor voor de reiziger een acute levensbedreigende situatie kan ontstaan." Al op 28 december 2011 waarschuwt het ministerie op zijn website voor "het risico van terroristische activiteiten, ontvoeringen en piraterij" in de provincie en omringende wateren.

Ontvoerd in Tawi-Tawi

Toch vaart de Nederlander Ewold Horn, samen met zijn Zwitserse reisgenoot Lorenzo Vinciguerra, op 1 februari 2012 in een kleine, gemotoriseerde banca voor de kust van Panglima Sugala, een stadje ten oosten van Tawi-Tawi's hoofdstad Bongao. Hun banca wordt onderschept door een boot met daarin vijf gewapende mannen en Horn, Vinciguerra en hun Filipijnse gids Ivan Sarenas worden meegenomen. De laatste weet enige uren later te ontsnappen door uit de varende boot te springen en na een lange duik weg te zwemmen.

Dat de mannen in dit als gevaarlijk bekend staande gebied rondreizen, is niet zo vreemd als het lijkt. Horn en Vinciguerra zijn taxidermisten en als zodanig bijzonder geïnteresseerd in het bijzondere vogelleven van Tawi-Tawi. Sarenas, lid van de Wild Bird Club of the Philippines en natuurfotograaf, weet dat Tawi-Tawi een mekka is voor vogelaars. BirdLife International, de wereldwijde koepel van vogelbeschermingsorganisaties, erkent Tawi-Tawi als een "belangrijk vogelgebied" dat extra bescherming verdient en waar verschillende inheemse en bedreigde vogelsoorten voorkomen.

Paradijs voor vogels en schildpadden

3. Mapun eiland, Tawi-Tawi

Tawi-Tawi is inderdaad een natuurlijk paradijs. De provincie bestaat uit ruim driehonderd grotere en kleinere eilanden die zich uitstrekken tussen de eilandprovincie Sulu en het Maleisische Sabah. Er zijn witte stranden, rotskusten, koraalriffen, mangrovebossen en zeegrasvelden. In de binnenlanden staan hier en daar nog stukjes oorspronkelijk tropisch regenwoud. De omringende Sulu- en Sulawesizeeën bevatten dertig procent van 's werelds koraalriffen. Ook leven er 400 soorten zeealgen, 23 soorten zeezoogdieren en 104 vogelsoorten. De provincie is een toevluchtsoord voor zeldzame zeeschildpadden. Zes van de zeven soorten in de wereld komen er voor. Zij leggen hun eieren op verschillende stranden en Tawi-Tawi is daarmee één van de slechts tien bekende schilpadbroedgebieden ter wereld. Geen wonder dat natuurliefhebbers Horn, Vinciguerra en Sarenas een bezoek wilden brengen.

Abu Sayyaf

Hun ontvoering heeft wel duidelijk gemaakt dat het mooie Tawi-Tawi voor buitenlanders niet veilig is. Wie de ontvoerders zijn, blijft tot op dit moment onduidelijk. Maar de verdenking rust op Abu Sayyaf. Deze extremistisch islamitische rebellenbeweging, die banden zou hebben met Al Qaida, heeft in het verleden vaker buitenlanders ontvoerd van de zuidwestelijke eilanden van de Filipijnen en in het naburige Sabah. Vreemd genoeg staat Tawi-Tawi in de rest van Mindanao niet eens bekend als bijzonder onveilig. De provincie kent zelfs een groot aantal inwoners dat het geweld in het naburige Jolo en Basilan is ontvlucht. Die provincies staan bekend als de thuisbasis van Abu Sayyaf. Sarenas verklaarde tegen de politie dat hij zijn vluchtpoging waagde toen hij zag dat de boot van zijn ontvoerders koers zette naar Jolo, het belangrijkste eiland in de provincie Sulu.

De machtige sultan van Sulu

4. Oudste Moskee's in Filipijnen staan in Tawi-TawiDe bevolking van Basilan, Sulu en Tawi-Tawi bestaat hoofdzakelijk uit moslims. De islam speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van deze zuidwestelijke eilanden. Door de nabijheid van Tawi-Tawi bij de Maleisische en Indonesische eilanden, heeft er altijd al een intensief handelsverkeer bestaan met de rest van Zuid- en Zuidoost-Azië. Handelaren uit Arabië en Perzië bezochten de eilanden al in de 12e eeuw, lang voor de komst van de Europese mogendheden. In 1450 stichtte Hashim Abubakar, zoon van één van deze Arabische bezoekers, het Sultanaat van Sulu. In de jaren die volgden breidden de sultans van Sulu hun invloedssfeer uit. Op het hoogtepunt van hun macht, begin 18e eeuw, omvatte het Sultanaat van Sulu het Zamboanga-schiereiland, Palawan, Basilan, Sulu, Tawi-Tawi en Sabah.

Spanjaarden, Amerikanen en Nederlanders

De komst van de Spanjaarden naar de Filipijnse archipel in de 16e eeuw luidde het begin in van een eeuwenlange strijd waarin de sultans van Sulu in de 17e en 18e eeuw zelfs de hulp inriepen van de Nederlandse marine in Batavia. Ondanks verschillende militaire successen zijn de Spanjaarden er nooit in geslaagd de macht van het Sultanaat te breken. Pas na de Amerikaanse machtsovername in de Filipijnen werd de sultan in 1915 gedwongen afstand te doen van zijn macht. Als gevolg van deze lange onafhankelijkheidsstrijd hebben de Filipijnse moslims altijd een sterke, eigen identiteit behouden. Tegenwoordig is Tawi-Tawi één van de vijf provincies die deel uitmaken van de Autonome Regio Moslim Mindanao (ARMM). De huidige onrust in het zuiden van de Filipijnen ligt in het verlengde van de historische strijd om onafhankelijkheid.

Landbouw, visserij en zeewier

Drijvende markt - Sitangkai -Tawi-tawiMaar ook de economische omstandigheden in dit deel van het land zullen debet zijn aan het sluimerende conflict. Ook Tawi-Tawi is arm. Medio 2011 stond Tawi-Tawi in de top drie van armste provincies in de Filipijnen. De economie is voornamelijk gebaseerd op de landbouw en de visserij. De belangrijkste landbouwproducten zijn copra en cassave. Beide producten kennen weinig toegevoegde waarde. Landbouw en visserij worden hoofdzakelijk op kleine schaal uitgevoerd en hebben een zelfvoorzienend karakter. Grootschalige investeringen in de provincie blijven uit, deels vanwege de onbetrouwbare elektriciteitsvoorziening en het gebrek aan schoon drinkwater. Potentieel voor meer economische ontwikkeling van Tawi-Tawi zit in de productie van zeewier. Alhoewel ook deze industrie veelal kleinschalig is, was het in 2001 een belangrijke bron van inkomsten voor bijna tienduizend families. Het gedroogde wier wordt verkocht aan opkopers in Zamboanga en Cebu. 

In 2001 kwam tachtig procent van de grondstof voor de Filipijnse export van producten op basis van zeewier uit Tawi-Tawi. Naast de zeewierproductie biedt ook de handel met naburig Maleisië en Indonesië extra economische mogelijkheden. Zeewieroogst ligt te drogenDeze handelsroutes zijn eeuwenoud en spelen nog steeds een belangrijke rol.

Culturele banden met het buitenland

Deze internationale handel heeft ook een culturele dimensie. Ruim tachtig procent van de bevolking in Tawi-Tawi behoort tot de Sama, één van de moslimvolkeren van Mindanao. De Sama, die een nauwe verwantschap kennen met de bekende Badjao of "Zeezigeuners", leven ook in het naburige Sabah. De Sama staan bekend als een vreedzaam volk, dat conflict liever uit de weg gaat. Wellicht is dit een verklaring voor de relatieve rust op deze eilanden. Helaas zijn Horn en Vinciguerra er op pijnlijke wijze achter gekomen dat deze rust voor buitenlanders maar betrekkelijk is. Sinds hun ontvoering op 1 februari is van beide mannen niets meer vernomen. Als zij inderdaad in handen zijn van de Abu Sayyaf kan het een lange gijzeling worden. Er zijn gijzelaars die jarenlang zijn vastgehouden door de Abu Sayyaf. Het komt ook voor dat gijzelaars uiteindelijk worden vermoord, maar dan gaat het bijna altijd om Filipijnse gijzelaars.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.