Follow Me on Twitter
Wednesday, 09 July 2014 19:53

Voor iedere Filipijnse visser een boot

1. Voor iedere visser een bootNa de verwoestingen die tyfoon Haiyan in november 2013 aanrichtte was er veel media-aandacht voor de hulp uit het buitenland en het falen van de hulp voor wederopbouw van de Filipijnse overheid. De vele initiatieven die vanuit de Filipijnse bevolking zelf kwamen, vaak direct en concreet, bleven echter onderbelicht. Een voorbeeld daarvan is Ster van Samar, een initiatief om geld te werven voor nieuwe boten voor getroffen vissersgezinnen. Ze zamelden geld in voor meer dan 100 boten waarvan er al 60 zijn afgeleverd.

Door Sixto Carlos
Vertaling: Erniël G. de Boer

Ergens in november 2013 werd een kleine ster geboren die voor hoop zorgde bij de vissers en hun gezinnen in de gebieden die getroffen waren door de verwoestende Haiyan tyfoon. De vissers hoopten dat ze weer snel in staat zouden zijn om naar zee terug te gaan om zo weer te kunnen voorzien in het levensonderhoud van hun gezin en de gemeenschap. Net als een helder licht van hoop voor een verdwaalde zeevaarder, is het een 'gidsende ster' voor een droombeeld: een boot voor elke visser! Ster van Samar is een privé-initiatief van vele individuen in de Filipijnen die zijn aangedaan door de ramp die veroorzaakt werd door superstorm Haiyan.

Vissersboten voor Samar

Boten voor de gemeenschapHet idee ontstond toen één van de initiatiefnemers van Ster van Samar, twee dagen na de orkaan, op de televisie een visser zag die met tranen in zijn ogen voor zijn kapotte vissersboot in het rampgebied stond. De visser zei dat als hij nog een goede boot zou hebben, hij terug de zee op kon gaan om te vissen in plaats van afhankelijk te zijn van noodhulp en giften. Geïnspireerd door de moed, veerkracht en onafhankelijkheid die getoond werd door deze visser, kwamen de initiatiefnemers van de Ster van Samar met het idee om geld in te zamelen, daarmee vissersboten te laten maken en die aan de getroffen vissersgemeenschappen te doneren.
Na advies gevraagd te hebben aan vrienden die betrokken zijn bij Tindog Samar en de Active Citizenship Foundation (ACF) besloten de initiatiefnemers boten van glasvezel te laten maken voor de vissers in de gemeenten Basey, Marabut en Lawaan in het westen en oosten van het eiland Samar.
Tindog Samar (Sta op Samar) en de ACF zijn beide Filipijnse maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij noodhulp activiteiten en wederopbouw in door Haiyan getroffen gebieden. Tindog Samar is een netwerk van mensen uit sociale bewegingen, maatschappelijke organisaties en de kerkelijke sociale actiecentra, die betrokken zijn bij het ​​herstel en de ontwikkeling van Samar. ACF is een stichting die zich inzet voor burgerparticipatie en democratische initiatieven.

Boten van glasvezel

Om een groot aantal houten vissersboten (bancas in het Filipijns) te kunnen bouwen zou er veel duur hout moeten worden aangeschaft of zouden er nog meer bomen in de al uitgeputte bosgebieden gekapt moeten worden. Daarom werd besloten de bancas van glasvezel te laten maken. Bovendien zijn bancas van glasvezel goedkoper en sneller te maken, duurzamer, lichter en wendbaarder dan de houten boten. Voordat de productie van de glasvezel boten startte werd enkele prototypes flink beproefd, wat leidde tot een definitieve en stabiele constructie van de boten.
De initiatiefnemers kozen voor de drie specifieke gemeenten in Samar omdat het kustplaatsen zijn in de Visayas die hard getroffen werden door Haiyan.
Daarnaast behoort Samar, al lang voordat Haiyan insloeg, tot één van de armste regio's in de Filipijnen.

Veel boten nodig

Ster van Samar was aanvankelijk van plan om geld op te halen voor 100 boten. Het is echter de bedoeling om daarna door te gaan, aangezien de behoefte aan boten in de drie gemeenten groot is. Volgens de regering zijn er in het hele door de ramp getroffen gebied tenminste 140.000 nieuwe vissersboten nodig om de boten die verwoest zijn te vervangen. Op dit moment (begin juni 2014), heeft Ster van Samar 60 boten aan vissers in de drie plaatsen gedoneerd en blijven ze nog verder bouwen. Ster van Samar staat open om hun steun, in samenwerking met Tindog Samar en ACF, uit te breiden naar vissersgezinnen in andere steden.

Participatie van vrouwen en ontwikkeling van de gemeenschap

De initiatiefnemers van Ster van Samar hebben afgesproken dat ze gemakkelijke, vooral niet-materiële, voorwaarden zouden stellen aan de ontvangers van de boten. Eén daarvan is dat zij zelf de boot moeten gaan gebruiken en die niet mogen verkopen of verhuren. Een andere voorwaarde is dat ze de bamboe drijvers aan de zijkanten van de boten, die zo kenmerkend zijn voor de bancas, zelf maken. Als het nodig is kunnen ze daarbij hulp krijgen van de botenbouwers. Ze moeten ook een bijeenkomst met de bootbouwers bijwonen om te leren hoe ze de bancas moeten onderhouden en kunnen repareren. Daarnaast moeten de volwassen leden van de begunstigde families deelnemen aan een ​​workshop over duurzame vismethoden. Hiermee worden vismethoden bedoeld die niet destructief zijn voor het leven in de zee en het milieu: dus niet vissen met dynamiet en giftige stoffen om vissen te verdoven en alleen netten gebruiken met mazen die groot genoeg zijn om kleine vissen te sparen. Sponsors kunnen boot naam gevenVerder zijn ze ook verplicht om een ​​seminar bij te wonen over het belang van mangroves en het herplanten ervan. Ster van Samar vindt het bovendien belangrijk dat er tijdens de bijeenkomsten aandacht wordt besteed aan de participatie van vrouwen in het ontwikkelen van de gemeenschap, waaronder deelname aan besluitvormingsprocessen.

Persoonlijk tintje voor donateurs


Iedere donateur of groep van donateurs mag een naam geven aan de boten waarvoor zij het geld hebben opgehaald. Op deze wijze kan een persoonlijke band gelegd worden tussen de donateur(s) en het ontvangende gezin. Dit is ook een praktisch manier om de geschonken boten in het oog te houden en om te volgen wat ermee gebeurt. De boten hebben labels van Tindog Samar en een serienummer dat geregistreerd staat bij de gemeente en het bureau van de visserij. Op dit moment laat Ster van Samar boten maken met een lengte van 5,50 meter (18 foot), hoewel ze eerder ook enkele boten van 4,25 meter (14-foot) hebben gedoneerd.

De donateurs van Ster van Samar bestaan uit individuen, maatschappelijke organisaties, zakelijke instellingen, kerkelijke organisaties en ontwikkelingsorganisaties uit de Filipijnen en uit andere landen. Het is een gevarieerd en bont gezelschap. Sommige hebben één of twee boten geschonken, andere tien of meer.
Fietsen voor leven in AtheneZo is er een Nederlandse duivenhouder die zijn collega duivenhouders door heel Europa gemobiliseerd heeft om een speciale duif te doneren voor een veiling. Met de veiling van de duiven haalden ze zoveel geld op dat ze bijna dertig boten konden doneren. Via Filippijnengroep Nederland legde hij contact met Ster van Samar. Een ander voorbeeld is een Filipijns echtpaar dat de kostbare schilderijen van hun bijzondere en creatieve 10-jarige zoon verkoopt en de opbrengst doneert. En dan is er de gemeenschap van Filipijnse migranten in Griekenland, die druk bezig zijn met inzamelingsacties voor de boten. Ze organiseerden een 'Fietsen voor Leven' toer door Athene, waaraan meer dan honderd Filipijnse en Griekse fietsers deelnamen. De culturele vereniging in de wijk Pandacan, in Manilla, hield een bijzondere collecte voor een Ster van Samar boot tijdens het jaarlijkse 'Earth Day' festival. Zij noemden de boot waar ze geld voor ophaalden: "Hart en Geest van Pandacan."

De kerk draag ook een steentje bijRol van overheid en kerk

In het vissersbotenproject krijgt Ster van Samar hulp van ACF bij het ophalen van fondsen en verzorgt Tindog Samar de sociale voorbereiding in de ontvangende gemeenschappen.
Nadat Ster van Samar de eerste boten had gedoneerd verbond de kerk in Samar zich al snel aan het initiatief door visnetten te verstrekken aan de ontvangers van de boten. Niet lang daarna leverde het Bureau van de Visserij en Zee-producten (onderdeel van het Ministerie van Landbouw) een motor met een vermogen van 5,5 pk voor elke boot die Ster van Samar doneerde. De kleine ster die eind 2013 ontstond ontwikkelde zich dus gelukkig tot een dynamische ster van samenwerking ten behoeve van de vissers van Samar.

Bijdrage aan een duurzame manier van leven

Het project Ster van Samar is een spannend project van bescheiden omvang. Het biedt welvarender mensen de mogelijkheid om vissers en hun families te helpen weer een normaal leven op te bouwen, waarbij ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en niet meer afhankelijk zijn van hulp. En nog wel op een nieuw en ander niveau; waar de beginselen van solidariteit, gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen en de zorg voor moeder natuur onderdeel zijn geworden van een duurzame manier van leven. Het belooft veel goeds voor de vissersgezinnen in Samar wanneer meer mensen aan boord komen bij de Ster van Samar en zijn partners, om deel uit te gaan maken van deze uitdagende onderneming.

Donaties voor vissersboten kunnen worden gestort op bankrekening NL47 INGB 0004 0757 93 van Filippijnengroep Nederland, onder vermelding van 'Ster van Samar'. Een boot van 5,5 meter kost €350 en bij storting van dat bedrag of een andere grote bijdrage kan ook een naam aan een boot worden gegeven.

Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met Filippijnengroep Nederland op telefoonnummer 030-2428127 of via fgn.nl@planet.nl

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.