Follow Me on Twitter

1. De Tau t Bato worden in  hun bestaan bedreigd - foto Jacob Maentz (1)Afhankelijk van degene waarmee je praat is Mount Mantalingahan, op het eiland Palawan, een schat van onaangeroerde mineralen of een hotspot van biodiversiteit die een aantal van de meest zeldzame diersoorten herbergt. In werkelijkheid is het beide, waardoor de berg het toneel is van een hoog oplopend conflict tussen lokale gemeenschappen en milieuactivisten enerzijds en mijnbouwbedrijven anderzijds.

Door: Evert de Boer

02-turtleIn een uithoek van de zuidelijkste provincie Tawi-Tawi liggen de zes Filipijnse Turtle eilanden. Duizenden inwoners op een landoppervlak van maar 300 hectare, op een 'steenworp' afstand van Sabah, Maleisië. Wat deze eilanden bijzonder maakt is dat ze behoren tot een natuurreservaat voor zeeschildpadden. Deze beschermde status zorgde voor een zeldzame babyboom van de met uitsterven bedreigde groene zeeschildpad op het enige onbewoonde Turtle eiland, Baguan. Naar verwachting zal dat leiden tot een flinke verhoging van het aantal groene zeeschildpadden wereldwijd.

Door Meyke van den Bos

1. Jongeren worden ingeschakeld bij herbebossingOndanks de aankondiging dat de regering geen nieuwe kapvergunningen meer afgeeft verdwijnen in de Filipijnen de oerwouden en secundaire bossen nog steeds in snel tempo. Hiermee worden ook de biologische kritieke gebieden (hotspots) waar het land rijk aan is bedreigd. Herbebossingsprogramma's verlopen moeizaam, zijn onderhevig aan corruptie en omdat er vaak snelgroeiende boomsoorten worden gebruikt vormen ze een bedreiging voor de biodiversiteit. Op Mount Malinding in Mindanao wordt een herbebossingsprogramma uitgevoerd dat de toets der kritiek lijkt te kunnen doorstaan.

Door Evert de Boer

Saturday, 05 February 2011 13:02

Mangrovebossen: Een onmisbare levensbron

Mangrovebossen zijn belangrijke levensbron voor kustbewonersMangrovebossen beschermen het land tegen orkanen en vloedgolven. Als natuurlijke filters bieden ze bescherming voor andere ecosystemen langs de kustlijn. Ze vormen een onmisbare kraamkamer voor vissen en leefgebied voor ander zeeleven en dragen bij aan het verminderen van het broeikaseffect. Vis- en garnalenkwekerijen waren een belangrijke oorzaak voor grootschalig kap in de vorige eeuw. Dit leidde tot ecologische ontwrichting en een dramatische terugloop van de visvangsten. Herstel middels herbeplanting kost veel tijd.

Door: Evert de Boer

Saturday, 05 February 2011 13:01

Nieuwe technologieën winnen terrein

1. Elektrische jeepney op zonne-energieNieuwe technologieën, toegepast in elektrische auto's en zonnewagens lijken voor een land als de Filipijnen een ver-van-mijn-bed-show. Toch is dat allesbehalve het geval. Sinds een paar jaar kent men er de elektrische jeepney, wordt er hard gewerkt aan het ontwerp van een supersnelle auto die op zonne-energie rijdt en vinden zonnepanelen steeds nieuwe toepassingen.

Door Evert de Boer