Follow Me on Twitter
Saturday, 28 January 2012 19:06

Afzettingsprocedure tegen opperrechter Hooggerechtshof

1. Opperrechter Corona van het HooggerechtshofHalverwege januari is in de Filipijnen de afzettingsprocedure begonnen tegen Renato Corona, de opperrechter van het Hooggerechtshof. Hij wordt ervan beschuldigd de vervolging van voormalig president Arroyo voor corruptie te hebben geblokkeerd en van persoonlijke corruptie omdat hij weigerde openheid te geven over zijn vermogen en bezittingen.

Bij het proces regen Corona wordt de procedure gevolgd zoals die in de grondwet vastligt. De 23 leden tellende Senaat fungeert als jury, terwijl de aanklagers bestaan uit een panel van elf leden van het Huis van Afgevaardigden, ondersteund door meer dan 50 advocaten. Volgens de aanklagers hebben ze acht aanklachten van corruptie tegen de opperrechter. Hij zou vooral in de tijd dat hij deel uitmaakte van het kabinet van Arroyo bezittingen vergaard hebben met een waarde van tientallen miljoenen peso. Corona kan afgezet worden als 16 senatoren voor stemmen. Een afzettingsprocedure is een proces met politieke dimensies. Die worden extra benadrukt omdat uit betrouwbare bronnen blijkt dat momenteel al 14 senatoren voor afzetting zijn.

Corona weigert op te stappen

De hele afzettingsprocedure kan zes maanden duren en kan volgens analisten leiden tot oplopende politieke spanningen en stagnatie van de economie. Het is de eerste keer na de afzetting van president Estrada wegens corruptie in januari 2001, dat een dergelijke procedure wordt gevolgd. In de zomer van 2011 dreigde een afzettingsprocedure tegen de ombudsvrouw Merceditas Gutierrez, die er eveneens van werd beschuldigd Arroyo te beschermen tegen vervolging. Zij wachtte de procedure echter niet af en stapte op. Corona weigert ontslag te nemen en zegt het proces met vertrouwen tegemoet te zien. Hij beschuldigde Aquino ervan zich te gedragen als een dictator door zijn manoeuvres om hem op een zijspoor te zetten en om van het Hooggerechtshof een marionet te willen maken.

Strijd tussen Aquino en Arroyo

3. Opperrechter Corora legt eed af in bijzijn Arroyo

De afzettingsprocedure is het voorlopige hoogtepunt in een strijd tussen president Aquino en de hoogste rechter van het land en daarmee tussen Aquino en zijn voorganger Arroyo. Corona was jaren de stafchef van Arroyo en zij benoemde hem vlak voor haar aftreden tot opperrechter. Deze benoeming zorgde ervoor dat bijna alle 15 rechters van het Hooggerechtshof door Arroyo benoemd werden in de negen jaar dat ze aan het bewind was. Een unicum, want normaal gesproken is een zittingstermijn van 6 jaar voor een president te kort om zoveel rechters te benoemen. Arroyo was echter negen jaar aan de macht omdat ze in 2001 de wegens corruptie afgezette president Estrada opvolgde en in 2004 herkozen werd.

Escalatie

Aquino en zijn aanhangers waren woedend over de late benoeming van Corona (in de Filipijnen bekend als een midnight benoeming) en hij liet dat blijken door op 30 juni 2010 de eed voor president niet af te leggen voor de opperrechter, het gewoonlijke protocol, maar voor een bevriende rechter. In het jaar daarna nam het Hooggerechtshof verschillende beslissingen die Aquino's ergernis over het Hof deden toenemen. Zoals het ongrondwettig verklaren van de waarheidscommissie die hij in het leven had geroepen om de corruptiepraktijken van Arroyo en haar familieleden te laten onderzoeken en voor het gerecht te brengen. In november 2010 werd een aanklacht ingediend tegen Arroyo door het Ministerie van Justitie wegens het verkiezingsfraude in 2007, die ervoor zorgden dat haar kandidaten wonnen en een meerderheid kregen in de Senaat. Het Hooggerechtshof had slechts enkele dagen nodig om te beslissen dat de aanklacht onterecht was, waarop Arroyo het land trachtte te verlaten voor medische behandeling van haar versleten nekwervels. Minister van Justitie De Lima verhinderde dit echter door een arrestatiebevel uit te vaardigen en haar te laten arresteren op het vliegveld. Arroyo kreeg daarna 'ziekenhuisarrest'. Het negeren van het besluit van het Hooggerechtshof door de Aquino regering leidde tot grote wrevel bij Corona en zijn mederechters.

2. De Senaat fungeert als jury

Hacienda Luisita

In december 2010 besloot het Hooggerechtshof dat de landerijen van Hacienda Luisita, het landgoed van de familie Cojuangco-Aquino, herverdeeld moeten worden onder de landarbeiders. Eerder dat jaar had het Hooggerechtshof nog een besluit genomen dat in het voordeel van de politieke clan van Aquino leek uit te vallen, maar waar organisaties van landarbeiders op de Hacienda bezwaar tegen aantekenden.

President Aquino liet weten zich met dit besluit niet te zullen bemoeien omdat hij eerder al afstand had gedaan van zijn belang in de Hacienda. Toch zagen velen dit besluit van het Hof als een vergelding van het negeren van het besluit door de Aquino regering jegens Arroyo. Dat was een van de verwijten die Corona onlang dan ook uitte, toen hij verklaarde: "Mijn vervolging heeft alles te maken met Hacienda Luisita."

Het ligt echter meer voor de hand dat de afzettingsprocedure bedoeld is om de weg vrij te maken voor het berechten van voormalig president Arroyo, haar familie en medestanders voor talloze corruptiezaken. Mocht Corona het pleit winnen dan zal dat een behoorlijke tegenslag betekenen voor de Aquino regering. Het zal ook een slag toebrengen aan het bestrijden van de nog altijd wijdverspreide corruptiepraktijken in het land, één van de verkiezingsbeloften van Aquino.

Redactie Tambuli

Bronnen: Philippne Star en Philippine Daily Inquirer

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.