Print this page
Friday, 09 August 2013 13:19

Tien miljard peso verduisterd in groot corruptieschandaal

Het bevrijden van een gijzelaar op 22 maart in Metro Manilla, in de Filipijnen, bracht een ongekend grote corruptiezaak aan het licht met de projectfondsen voor de leden van het Congres, waarbij volgens getuigen de afgelopen jaren ruim 10 miljard peso (€180 miljoen) werd buitgemaakt.


De gijzelaar, Benhur Luy, was een werknemer van het bedrijf van JLN Group of Companies, eigendom van Janet Lim-Napoles en haar broer Reynaldo "Jojo" Lim.
Benhur Luy is een neef van Napoles en werkte al meer dan tien jaar voor haar. Hij was van plan om zijn eigen bedrijf op te zetten en in de zwendel met Napoles en Lim te gaan concurreren. Die twee kwamen hier achter en lieten Luy op 19 december 2012 opsluiten in een appartement in Metro Manilla. Na zijn bevrijding kwam Luy als klokkenluider met een beëdigde verklaring waarmee hij Napoles en Lim in verband bracht met 20 neporganisaties die werden gebruikt om projectfondsen van tenminste vijf senatoren en 23 leden van het Huis van Afgevaardigden weg te sluizen. Luy werd in zijn verklaring, die pas eind juli groot in het nieuws kwam, gesteund door vijf andere werknemers van Napoles.

Opzet fraude verrassend eenvoudig
Napoles handelde sinds 2000 in landbouwproducten totdat ze in 2003 een wel heel lucratieve manier ontdekte om grof geld te verdienen. De aanpak was verrassend eenvoudig. Napoles zette maatschappelijke organisaties (ngo's) op met mooie namen en stelde haar eigen werknemers, waaronder vrienden en familieleden zoals Benhur Luy, aan als voorzitter, penningmeester en secretaris. Die werden op pad gestuurd om rekeningen te openen bij verschillende banken.
Ondertussen sloeg Napoles aan het netwerken en bouwde contacten op met een groot aantal senatoren en volksvertegenwoordigers en met sleutelfiguren in nagenoeg alle geledingen van de overheid. Ze bouwde vriendschappen op met mensen op cruciale posities in en buiten de overheid en met gerenommeerde advocaten die haar van het juiste juridisch advies konden voorzien.

Napoles bood senatoren en volksvertegenwoordigers commissies van 40 tot 60 procent aan als zij hun fondsen besteedden via projecten van de ngo's die Napoles aan hen voordroeg. Tenminste vijf senatoren, waaronder Juan Ponce Enrile, Jinggoy Estrada, Ferdinand Marcos Jr. en Ramon Revilla Jr., evenals 23 leden van het Huis van Afgevaardigden gingen de afgelopen tien jaar op haar aanbod in. Het geld werd gestort op de bankrekeningen van de nep ngo's en werd op verschillende manieren doorgesluisd naar Napoles, die het daarna deelde met de betreffende congresleden.
Senatoren krijgen jaarlijks 200 miljoen peso en leden van het Huis van Afgevaardigden 70 miljoen peso om te besteden aan projecten ten behoeve van hun achterban, de zogenaamde prioriteitsfondsen. Het is al decennia lang bekend dat er met deze fondsen gefraudeerd wordt door de leden van het Congres, maar op een dergelijke grote georganiseerde schaal is het niet eerder aan het licht gekomen. Alle leden van het Congres waarvan de namen werden genoemd ontkenden door te zeggen dat ze geen weet hadden van de fraude.

Vervalste handtekeningen
Het bleef echter niet bij afspraken met de Congresleden. Medewerkers van Napoles raakten door de jaren heen bedreven in het vervalsen van handtekeningen en hoe meer geld ze ophaalden, hoe groter de mogelijkheden van Napoles werden om te frauderen. Handtekeningen van medewerkers van bestaande organisaties van vissers, boeren, etc. werden vervalst en deze organisaties werden door de nep ngo's gebruikt als hun achterban waar de fondsen zogenaamd naar toe zouden gaan.
Maar ook werden handtekeningen van burgemeesters vervalst in brieven waarmee geld werd gevraagd voor projecten in hun gemeente. In andere gevallen schreven lokale autoriteiten die brieven over van voorbeelden die ze kregen en ondertekenden die omdat hen beloofd werd dat het bedrijf van Napoles en Lim hen zou helpen de fondsen te werven. Die beloften werden echter nooit ingelost. De brieven van de lokale autoriten werden door Napoles gebruikt om fondsen aan te boren bij enkele ministeries en overheidsdiensten. Hierbij werden de ministeries van Landbouw, Landhervorming, de Technology Resource Corporation, National Livelihood Development Corporation en de National Agri-Business Corporation genoemd. Elk van deze overheidsdiensten heeft een apart budget voor speciale projecten dat bij de jaarlijkse begroting wordt vastgesteld. Zowel leden van het Congres als lokale autoriteiten kunnen een beroep doen op deze fondsen om te besteden aan ontwikkelingsprojecten en aan armoedebestrijding

Eerdere betrokkenheid bij zwendel
Een andere pot die volgens de getuigen door het syndicaat van Napoles werd geplunderd was die van de opbrengsten van de Malampaya gasvelden nabij Palawan. Een deel van de opbrengst uit de gasvelden wordt gestort in het Malampaya fonds, bestemd voor begunstigden van landhervorming om hun land productief te maken in het kader van plattelandsontwikkeling. Napoles slaagde er in 900 miljoen peso van dit fonds door te sluizen naar 12 verschillende nep ngo's.

Om de gelden te verduisteren moesten er nog een paar klippen worden omzeild. Voor het vrijgeven van overheidsgeld is er een controlemechanisme ingebouwd waarbij elke transactie ondertekend moet worden door het Ministerie van Budget en Management en door de Accountants Commissie. Een deel van het weg te sluizen geld werd gebruikt als smeergeld om hoge ambtenaren op sleutelposten binnen die controlerende organen om te kopen.

Het is niet de eerste keer dat Napoles bij een corruptieschandaal is betrokken. In 2004 werd zij al verhoord tijdens een onderzoek door de Senaat naar de zwendel met 728 miljoen peso, bestemd voor de aankoop van kunstmest bedoeld voor ondersteuning van kleine boeren en begunstigden van landhervorming. Tijdens dit verhoor verklaarde ze dat zij nep ngo's had opgezet om fondsen van het ministerie van Landbouw voor de aankoop van kunstmest weg te sluizen. Vreemd genoeg werd er geen officiële aanklacht tegen haar ingediend.
In 2001 werden Napoles en haar man, voormalig majoor Jaime Napoles, door de Ombudsman aangeklaagd wegens omkoping en verduistering van 3,8 miljoen peso in verband met de aanschaf van helmen van slechte kwaliteit voor het leger. Tegen hen werd toen geen gerechtelijke vervolging ingesteld.

Buitenlandse rekeningen
Kort na de bevrijding van Benhur Luy diende hij een aanklacht in tegen Janet Lim-Napoles en haar broer Reynaldo Lim. Maar deze aanklacht werd binnen enkele dagen nietig verklaard wegens gebrek aan bewijs. Ze werden allebei gearresteerd en korte tijd vastgehouden. Napoles kwam met een beëdigde verklaring waarin ze elke betrokkenheid bij de ontvoering ontkende.
Ze verklaarde ook dat ze zich van geen kwaad bewust was en geen enkele bemoeienis heeft met de vermeende fraudezaak. Er is waarschijnlijk ook geen directe link tussen de nep ngo's en Napoles omdat het geld van de bankrekeningen van deze ngo's niet rechtstreeks werd overgemaakt naar de rekeningen van Napoles. Volgens de getuigen werd het geld contant opgenomen, met koffers en plunjezakken naar haar kantoor en appartement gebracht en later op verschillende rekeningen van Napoles gestort onder verschillende namen. Volgens hen zou Napoles ook verschillende rekeningen in het buitenland hebben waar ze regelmatig geld naar overmaakte.

Arrestatiebevel voor de klokkenluider
Napoles ontkende niet alleen betrokkenheid bij het corruptieschandaal, maar diende een aanklacht in tegen de klokkenluider voor diefstal van 300.000 peso en het afsluiten van een lening van vijf miljoen peso waarvoor ze geen toestemming had gegeven. Zo snel als de aanklacht tegen Napoles en Lim nietig werd verklaard, zo snel vaardigde de regionale rechtbank in Pasig City een arrestatiebevel uit tegen Benhur Luy, waarbij werd aangetekend dat hij niet op borgtocht kon worden vrijgelaten.
De minister van Justitie reageerde boos en stelde dat Luy inmiddels is opgenomen in het beschermingsprogramma voor getuigen, dat geen gehoor zal worden gegeven aan de uitspraak van de rechtbank en dat hij niet zal worden overgedragen. Bovendien droeg ze de procureur-generaal op om uit te zoeken hoe de rechtbank in deze zaak tot zo'n snelle uitspraak was gekomen. Ze zei het gevoel te hebben dat er iets niet helemaal klopte. Ze voegde er aan toe dat de aanklacht voor gijzeling die Luy tegen Napoles en Lim had ingediend nog niet van de baan is. Er is bezwaar gemaakt tegen de nietigverklaring en dat proces loopt nog, zo voegde ze eraan toe.
Een door Napoles ingehuurde gerenommeerde advocaat, die bekend is vanwege het verdedigen van bekende en rijke sterren in de Filipijnen, verklaarde dat er niets afwijkends, overhaast of onregelmatig is aan het arrestatiebevel voor Benhur Luy.

Het Nationaal Onderzoeksbureau (NBI) doet onderzoek naar de fraudezaak op basis van de informatie van de zes getuigen, maar zolang het onderzoek loopt zal er geen aanklacht tegen Napoles en haar broer worden ingediend. Wel hebben ze - lopende het onderzoek - een verbod gekregen het land te verlaten, zo liet de minister van Justitie weten.
Uit de eerste resultaten van het onderzoek is gebleken dat de adressen van de nep ngo's, zoals opgegeven bij de Securities and Exchange Commission, waar alle Filipijnse ngo's zich moeten inschrijven, niet klopten of zelfs helemaal niet bestonden. De NBI is er tot nu toe niet in geslaagd de bestuursleden van de ngo's - behalve diegenen die tesamen met Luy een verklaring aflegden - op te sporen.

Napoles wil terugslaan
In een laatste ontwikkeling verklaarde de advocaat van Janet Lim-Napoles in een radio-interview, dat hij een reeks aanklachten gaat indienen tegen de mensen die een beëdigde verklaring tegen Napoles en Lim hebben afgelegd, tegen de ouders van Benhur Luy die de politie tipten over de gijzeling van hun zoon, tegen de raadsman van Luy, tegen de wetshandhavers die Luy uit het appartement haalden, tegen de leiding van het Nationaal Onderzoeksbureau en tegen de Philippine Dialy Inquirer en de nieuwssite Rappler.com. De krant en de website zullen worden aangeklaagd voor smaad, wegens het publiceren van leugenachtige verhalen en ongegronde beschuldigingen.

Samenstelling en vertaling: Evert de Boer
Bronnen: Een tiental artikelen in de Philippine Daily Inquirer