Follow Me on Twitter

Saturday, 25 April 2009 10:22

Videodocumentaire duurzame visserij

Zeebiologe Abigail Papong zet zich in om overbevissing in de in de Murcielagos Bay tegen te gaan. Murcielagos Bay ligt in Noordwest Mindanao tussen de plaatsen Baliangnao en Dapitan. Door voorlichting onderwijst ze de lokale vissers over de grote ecologische waarde van hun baai en alternatieve, duurzame manieren van vissen.

Videodocumentaire van lokaalmondiaal - lengte 9 min:
http://www.lokaalmondiaal.net/index.php?page=2&videoId=456

Voor zover bekend bestaan hanengevechten al 5000 jaar. In de meeste landen is het verboden, maar in de Filipijnen is deze bloederige manier van vermaak niet alleen legaal, maar ook de onbetwiste volkssport nummer een. Jong en oud, rijk en arm, iedereen gaat naar de "sabong".

Videodocumentaire van lokaalmondiaal - lengte 4 min 35':
http://www.lokaalmondiaal.net/index.php?page=3&videoId=327

De zevende en achtste afleveringvan RTV op reis brengen ons op Negros, een van de ruim 7000 eilanden die de Filipijnen rijk is. Daar ligt onder de rook van een enorme vulkaan een kleine, vrolijke boerengemeenschap: Hacienda Velez Malaga.

Een deel van de kerkelijke leiders zet zich actief in ter ondersteuning van de boeren in hun strijd om land. Daaronder ook een aantal maatschappelijk zeer betrokken bisschoppen. Ze lobbyen actief binnen het Congress om aandacht te vragen voor de situatie van de landloze boeren. Het heeft ervoor gezorgd dat de publieke opinie positief staat ten opzichte van de eisen van de arme boeren.

Videodocumentaire van lokaalmondiaal - lengte 4 min 50':
http://www.lokaalmondiaal.net/index.php?page=2&videoId=393

De ongelijke verdeling van land is al eeuwenlang een belangrijke oorzaak van armoede op de Filipijnen. Een kleine groep van invloedrijke families heeft het grootste deel van de landbouwgronden in handen. De landhervormingswet (CARP) van 1988 is een programma dat werd ontworpen om hier verandering in te brengen en om grotere sociale rechtvaardigheid en versterking van de democratie tot stand te brengen.