Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Saturday, 25 April 2009 10:27

Videodocumentaire - Negros: Strijd om landhervorming loont

De ongelijke verdeling van land is al eeuwenlang een belangrijke oorzaak van armoede op de Filipijnen. Een kleine groep van invloedrijke families heeft het grootste deel van de landbouwgronden in handen. De landhervormingswet (CARP) van 1988 is een programma dat werd ontworpen om hier verandering in te brengen en om grotere sociale rechtvaardigheid en versterking van de democratie tot stand te brengen.

Daarnaast moest het een substantiële bijdrage leveren aan armoedebestrijding. Twinting jaar na de afkondiging lopen de meningen over het succes van de landhervormingswet lopen nogal uiteen.
Tegenstanders claimen dat twintig jaar CARP niets heeft opgeleverd.
Voorstanders zijn er van overtuigd dat CARP de enige optie is om te komen tot grotere sociale rechtvaardigheid, het terugdringen van armoede op het platteland en het indammen van de groei van het leger stadsarmen.
De boeren van suikerriet hacienda's Velez Malaga op het eiland Negros leverden tien jaar lang strijd om de 144 hectare land, dat ze al generaties lang bewerken, met een beroep op de wet in eigendom te krijgen. Velez Malaga groeide uit tot een symbool van de strijd van boeren voor hun rechten. Ze werden door de het gewapende privelegertje van de grootgrondbezitter doodgeschoten.

Videodocumentaire van lokaalmondiaal (Nederlandse versie) - lengte 7 min:
http://www.lokaalmondiaal.net/index.php?page=3&videoId=292

Engelse versie - lengte 7 min:
http://www.lokaalmondiaal.net/index.php?page=5_5&videoId=299

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.