Follow Me on Twitter

Monday, 04 August 2014 21:12

De suikerfabriek

  1. 1-suikerfabriekVan rietsuikerstengel naar suikerkristal
  2. Stengels pletten met grote persen
  3. Sap verhitten in grote pannen
  4. Langzaam krijg je dikke stroop
  5. Koken in een vacuümpan
  6. Het ontstaan van de eerste suikerkristallen
  7. De kristallen uit de stroop slingeren in een centrifuge
  8. En dan is er bruin gekleurde suiker, een hele berg
  9. Nog in zakken doen en het kan de fabriek verlaten

Tekst en foto's: Dick Groeneveld

Friday, 13 April 2012 10:37

Het Moriones festival van Marinduque

09-fotoreportageIn de Goede Week vond in de Filipijnen op Marinduque, een klein eiland ten zuiden van Luzon en ten oosten van Mindoro, het jaarlijkse Moriones festival plaats. Het begon met de traditionele parade op maandag en gedurende de week vonden er in verschillende plaatsen op het eiland tal van activiteiten plaats. Het hoogtepunt is op Goede Vrijdag als de kruisiging van Jezus wordt nagespeeld. Voor het zover is draagt hij het kruis door de straten van Boac, omringt door Moriones en mensen die boete doen door zelfkastijding.

Friday, 15 July 2011 15:36

De Filipijnse bamboe jeepney

bamboe_jeepney1In de zoektocht naar goedkope, zuinige, veilige en ecologisch verantwoorde voertuigen voor passagiersvervoer liet de burgemeester van Tabontabon, op het eiland Leyte, twee prototypes bamboe jeepneys vervaardigen. De jeepneys zijn voor 90 procent gemaakt van bamboe en lopen op biodiesel. De burgemeester heeft de jeepneys Eco 1 en Eco 2 genoemd. De eerste bied plaats aan acht passagiers en de tweede aan maar liefst twintig. Ze gebruiken voor elke 80 kilometer die ze afleggen één liter biodiesel, ze rijden dus 1 op 80!

Friday, 08 April 2011 11:52

Het dagelijks leven van de Mangyan

0starterDe Mangyan behoren tot de ruim 60 inheemse volken die in de Filipijnen wonen. In het kader van de landelijke Vastenaktie bezocht Nanelia Vissers-Perocho de Mangyans, als onderdeel van een groep vertegenwoordigers uit verschillende bisdommen. De foto's gunnen ons een blik op het leven van de Mangyans. De foto's zijn gemaakt door Nanelia Vissres-Perocho, met uitzondering van nummers 2, 4, 7, 8, 12, 13 en 14, die komen uit het FGN archief.

Foto's: Nanelia Vissres-Perocho

{gallery}fotoreportages/manyan{/gallery}

Thursday, 03 March 2011 19:42

Herdenking 25 jaar Volksopstand

fotoreportageHet 25-jarig jubileum van de People Power Revolutie wordt niet door alle Filipino's op dezelfde manier beleefd. Voor de een is het een reden voor een feestje, de ander vraagt zich af wat die historische gebeurtenis de Filipijnen nou eigenlijk heeft opgeleverd en een grote groep mensen laat de gebeurtenis zelfs volledig aan zich voorbij gaan. Op en rond Epifanio de los Santos Avenue (EDSA), de plek waar de revolutie zich voltrok, kwamen deze verschillende belevingen de afgelopen dagen tot uiting.

Foto's en tekst: André van der Stouwe

{gallery}fotoreportages/people-power-revolutie{/gallery}

Page 1 of 3