Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Friday, 15 July 2011 15:36

De Filipijnse bamboe jeepney

bamboe_jeepney1In de zoektocht naar goedkope, zuinige, veilige en ecologisch verantwoorde voertuigen voor passagiersvervoer liet de burgemeester van Tabontabon, op het eiland Leyte, twee prototypes bamboe jeepneys vervaardigen. De jeepneys zijn voor 90 procent gemaakt van bamboe en lopen op biodiesel. De burgemeester heeft de jeepneys Eco 1 en Eco 2 genoemd. De eerste bied plaats aan acht passagiers en de tweede aan maar liefst twintig. Ze gebruiken voor elke 80 kilometer die ze afleggen één liter biodiesel, ze rijden dus 1 op 80!

Bamboe groeit steeds opnieuw aan als het wordt gekapt, is gemakkelijk te verwerken, duurzaam en blijkt bijna net zo sterk te zijn als staal. Het interieur van Eco 1 is bedekt met traditioneel geweven matten, de banig. De Eco 2 is aan de buitenkant ook bedekt met kleurige banigs. Normaal worden een banigs gebruikt als slaapmat.

Tambuli redactie

{gallery}fotoreportages/bamboo{/gallery}

 

1 comment

  • Comment Link Jan Mielekamp-Pantaleon Wednesday, 08 February 2012 08:14 posted by Jan Mielekamp-Pantaleon

    Vlgs mij moet het "1 op 80" zijn, zie de regel: "Ze gebruiken voor elke 80 kilometer die ze afleggen één liter biodiesel, ze rijden dus 1 of 80!".

    Thank you,
    Jan Mielekamp-Pantaleon

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.