Follow Me on Twitter
Friday, 13 April 2012 10:37

Het Moriones festival van Marinduque

09-fotoreportageIn de Goede Week vond in de Filipijnen op Marinduque, een klein eiland ten zuiden van Luzon en ten oosten van Mindoro, het jaarlijkse Moriones festival plaats. Het begon met de traditionele parade op maandag en gedurende de week vonden er in verschillende plaatsen op het eiland tal van activiteiten plaats. Het hoogtepunt is op Goede Vrijdag als de kruisiging van Jezus wordt nagespeeld. Voor het zover is draagt hij het kruis door de straten van Boac, omringt door Moriones en mensen die boete doen door zelfkastijding.

Aan het eind van de middag wordt Jezus samen met twee anderen aan het kruis genageld en geneest de Romeinse soldaat Longinus van zijn blindheid omdat hij een druppel bloed van Jezus in zijn oog krijgt. Door deze gebeurtenis bekeert hij zich tot het christendom. Marinduqueños geloven dat een Moriones spelen een vorm van boetedoening is, die zorgt voor een goede gezondheid en veiligheid, die garant staat voor een goede oogst voor de boeren en een goede vangst voor de vissers. Het dagenlang rondlopen met een masker en kostuum, terwijl het bloedheet is stelt een persoon zwaar op de proef, vooral omdat er weinig gegeten en gedronken mag worden. De Moriones dateren van 1880 toen in Mogpog, even ten noorden van de hoofdplaats Boac, de kruisiging voor het eerst werd nagespeeld. Dat eerste spektakel werd georganiseerd door Dionisio Santiaggo, een lokale priester.

De nieuwste toevoeging, sinds enkele jaren, is de strijd van de Moriones die wordt gehouden op Witte Donderdag.

{gallery}fotoreportages/moriones{/gallery}

1 comment

  • Comment Link Piet IJben Friday, 11 January 2013 22:49 posted by Piet IJben

    Helaas is het festival alleen in de goede week. MD kampt met hoge werkloosheid en een hele lage levensstandaard. Recente wateroverlast in Boac getuigd van een slechte waterhuishouding en de stroom valt met grote regelmaat uit. Dit ook vanwege de faillissementsstatus van de energiemij op het eiland.
    Met steun vanuit Nederland zijn er wat piloot projecten in voorbereiding in de gezondheidszorg en op het gebied van lokale drinkwatervoorziening onafhankelijk van stroomvoorziening.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.