Follow Me on Twitter
Sunday, 22 July 2012 04:13

Getuigen in proces massamoord riskeren leven

Lakmodin Saliao, een voormalige helper van een van de hoofdverdachten van de massamoord in Maguindanao van eind november 2009, in het zuiden van de Filipijnen, beklom in juli opnieuw het getuigenbankje. Hij bevestigde zijn verhaal van twee jaar geleden dat hij aanwezig was bij de bijeenkomst van de Ampatuan familieclan op 17 november 2009, waar besloten werd het hele konvooi van hun gedoodverfde tegenstander te vermoorden.

Volgens de getuige werd de bijeenkomst belegd door de patriarch Andal Ampatuan Sr. Het plan om iedereen te vermoorden kwam van zijn zoon Andal Jr., die zijn vader als gouverneur van de provincie Maguindanao moest opvolgen. Zoon Zaldy, toenmalig gouverneur van de Autonome Regio Moslim Mindanao (ARMM), drong er volgens de getuige op aan om de aanval goed te plannen zodat ze niet ontdekt zouden worden als de daders. Saliao wees de verschillende beklaagden aan, waaronder Anwar Ampatuan, een andere zoon, die volgens hem samen met Andal Jr. de belangrijkste uitvoerder was van de moordpartij.

Machtig, invloedrijk en gewelddadig
Saliao's getuigenis kwam enkele dagen na de verklaring van Esmael Mangudadatu, het doelwit van de gruwelijke massamoord. 
Bij het drama op 23 november kwamen 58 mensen om, waaronder 31 journalisten. Ze maakten deel uit van het konvooi van Mangudadatu, die zich wilde laten registreren als kandidaat voor het gouveneurschap van Maguindanao in het zuiden van Mindanao. Daarmee daagde hij de Ampatuan clan uit, die al decennialang de scepter zwaait over de provincie Maguindanao. De clan is machtig, invloedrijk en gewelddadig. Zij hebben zeggenschap over leger en politie in hun provincie en bepalen de uitkomst van de verkiezingen tot aan de lokale bestuurders toe. Ze besloten tot actie over te gaan om de kandidaatstelling van hun tegenstander te voorkomen. Mangudadatu reisde zelf echter niet met het konvooi mee omdat er geruchten waren dat hij onderweg opgewacht zou worden en overleefde daardoor de aanslag. Zijn vrouw en enkele van zijn zusters kwamen echter wel om. Mangudadatu werd in mei 2010 gekozen tot gouverneur.

Getuigen vermoord
Op dezelfde dag als Saliao, legde ook Noemi Parcon, de weduwe van de vermoorde journalist Joel Parcon een verklaring af. Beide getuigen zetten daarmee hun leven op het spel want sinds het begin van het proces in september 2010, zijn er al zes (potentiële) getuigen vermoord en vele anderen houden zich schuil. In maart van dit jaar werd een potentiële getuige in de provinciehoofdstad van Maguindanao op straat doodgeschoten. Een andere getuige werd in maart vermoord en in stukken gesneden. Hij getuigde begin vorig jaar dat hij een grote groep schutters naar de plek des onheil had gereden. Deze getuige noemde een van de Ampatuan broers als zijn opdrachtgever.

Proces verloopt traag
Er zijn een kleine 200 verdachten waarvan er 96 zijn opgepakt, waaronder een deel van de Ampatuan clan. Het proces begon bijna twee jaar geleden en verloopt tergend langzaam, voornamelijk door vertragingstactieken van de verdediging. Aanklagers en verdedigers hebben een lijst van tezamen meer dan 400 getuigen, waarvan pas een deel een verklaring heeft afgelegd. Dat de Ampatuan clan nog altijd machtig is blijkt uit het feit dat getuigen die een sleutelrol vervullen geïntimideerd, omgekocht en vermoord worden. Sommige getuigen en familieleden van slachtoffers kregen bedragen aangeboden tot vijf miljoen peso om niet te getuigen of hun aanklacht in te trekken. Veel getuigen en familieleden hebben er daarom voor gekozen zich schuil te houden.

Het land uit gevlucht
Begin juli legde Myrna Reblando, de weduwe van Alejandro "Bong" Reblando, een verklaring af op een persconferentie in Hong Kong voor een groep internationale journalisten. Alejandro Reblando was een van de journalisten die bij de massamoord om het leven kwam. Myrna Roblano was een tijdlang de woordvoeder van de "Justice Now! Beweging", een groep van familieleden van de vermoorde journalisten die actie voert voor een snelle berechting van de daders. Ze werd talloze keren met de dood bedreigd en via het criminele circuit werd bekend dat er een prijs van drie miljoen peso op haar hoofd stond. Ze hield zich een jaar schuil en vroeg onlangs politiek asiel aan in Hongkong.

Ze zei: "Ik heb mijn land verlaten omdat mensen zoals ik, die voor hun rechten opkomen, geen bescherming krijgen, zelfs niet van hun eigen regering. In het jaar dat ik me schuil moest houden voelde ik me leeg en nutteloos. Diegenen die me bedreigden hadden bereikt wat ze wilden, ze hadden mij en de organisatie die ik vertegenwoordigde het zwijgen opgelegd. Ik zat in een dilemma, ik wilde me graag uitspreken en ben niet bang voor de dood. Maar ik moet aan mijn kinderen denken. Als ik door was gegaan hadden zij ook risico's gelopen. En als ik was vermoord hadden ze niemand meer om voor hen te zorgen. Het is bijzonder pijnlijk om je eigen land te moeten verlaten om je uit te kunnen spreken. Maar hier zijn de kinderen en ikzelf in ieder geval veilig en kan ik zeggen wat ik wil."

Bron: Philippine Daily Inquirer


Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.