Follow Me on Twitter
Tuesday, 07 August 2012 06:23

Zware overstromingen door moessonregens

Dagenlange regen zorgt in de Filipijnen voor zware overstromingen in Metro Manilla en negen omliggende provincies. Al na korte tijd stond de helft van de metropool onder water. Ook provincies in de Visayas zijn getroffen door overstromingen. Het leven in de hoofdstad en veel provinciesteden is tot stilstand gekomen. Wegen zijn niet of nauwelijks begaanbaar. Scholen en overheidsdiensten en -kantoren zijn gesloten. Een groot deel van het bedrijfsleven ligt ook stil.


De Marikinarivier is buiten haar oevers getreden, bij andere rivieren dreigt dat te gebeuren en verschillende dammen moeten extra water doorlaten om te voorkomen dat het water er overheen loopt. Dat leidt overstromingen in grote delen van Metro Manilla en veel andere plaatsen. Het ergst zijn de overstromingeninde noordelijke steden van de metropool. In Malabon City staan 14 van de 17 barangays onder water. In de provincie Laguna, ten zuiden van de hoofdstad langs het Laguna Meer, staan 17 steden onder water. Tienduizenden mensen die langs de rivieroevers en in de overstroomde gebieden wonen worden geëvacueerd. De hulpdiensten, militairen en politie draaien overuren om mensen te evacueren. President Aquino heeft zijn kabinet opgedragen ervoor te zorgen dat hun ministeries maximale assistentie verlenen bij reddings- en hulpoperaties.
Bij een grondverschuiving in Quezon City kwamen vermoedelijk acht mensen om het leven. De verschuiving vond plaats in Barangay Commonwealth, langs de weg naar de Payatas vuilnisbelt. De districten Commonwealth en Fairview liggen in de nabijheid van het La Mesa reservoir en zijn zwaar getroffen door overstromingen. Het water staat er in verschillende straten tot aan de rand van de daken. Er zijn momenteel geen meldingen van andere slachtoffers.

Ruim een week eerder vielen er meer dan 50 slachtoffers als gevolg van de regen in het kielzog van de tropische depressie Gener (internationale naam tyfoon Saola). Omdat de regen daarna niet is gestopt, regent het nu al bijna twee weken achter elkaar. Grote delen van de provincies Zambales, Bataan, Pampanga, Pangasinan, Tarlac, Bulacan, Rizal, Laguna, Cavite en Metro Manilla hebben al een week lang te kampen met overstromingen. Door 24 uur lang aanhoudende zware regens hebben de overstromingen zich snel uitgebreid. De regen wordt veroorzaakt door de zuidwestelijke moesson ('hangin habagat'). De verwachting is dat de regen zal aanhouden tot woensdag en dan mogelijk opnieuw op gang zal worden gebracht door een sterk lagedrukgebied dat nu ten noordoosten van het land ligt en zich richting Filipijnen beweegt. Daardoor kan de regen nog een week aanhouden. Zo'n lange aanhoudende regenperiode is zeer zeldzaam in de Filipijnen. Van maandag op dinsdag viel er in 22 uur bijna 50 cm regen, meer dan tijdens de overstromingen in 2009. 
Autoriteiten en bevolking vrezen daarom dat de overstromingen even erg kunnen worden als in oktober 2009, toen als gevolg van de regens, veroorzaakt door twee tyfoons (Ondoy en Peping), grote delen van Metro Manilla en omliggende provincies met catastrofale overstromingen te maken kregen. Die kostten meer dan 950 mensen het leven.

Bron: Philippine Daily Inquirer

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.