Follow Me on Twitter
Sunday, 07 October 2012 10:30

Filipijnse regering sluit vredesakkoord met Moslims

De Filipijnse president Aquino heeft in een toespraak op televisie bekend gemaakt dat zijn regering het eens is geworden over een ontwerp vredesakkoord met het Moro Islamitisch Liberation Front (MILF). Het akkoord wordt naar verwachting binnen enkele dagen door beide partijen ondertekend. Het gaat om wat de president een routekaart voor de vrede noemde, waarin afspraken zijn gemaakt voor een nieuwe autonome regio voor de moslims. De routekaart moet in 2016 uitmonden in een definitief akkoord tussen de beide partijen.


In het voorlopige akkoord zijn algemene uitgangspunten over de belangrijkste onderwerpen vastgelegd, zoals de grote van de autonome regio, de macht die de moslims er krijgen en welke belastingen ze mogen innen. Als tegenprestatie zullen de MILF strijders geleidelijk aan hun wapens inleveren.

Overgangscommissie
Volgens de overeenkomst wordt er een overgangscommissie opgezet bestaande uit vijftien personen, die de details van het voorlopige akkoord gaat uitwerken en in twee jaar tijd een wet voorbereidt die moet leiden tot de nieuwe autonome regio. De nieuwe autonome regio moet de huidige Autonome Regio Moslim Mindanao (ARRM) uit 1989 gaan vervangen, die volgens de regering op een mislukking is uitgelopen.

Doorbraak
Aquino noemde het een grote doorbraak in pogingen een eind te maken aan een opstand die al meer dan veertig jaar duurt. Maar hij waarschuwde ook dat het werk hier niet eindigt, maar dat het akkoord het begin is van een proces en dat er door de twee partijen nog hard aan gewerkt moet worden.
De president legde waarschijnlijk de basis voor het akkoord in augustus 2011, toen hij in Japan een gesprek voerde met de leider van het MILF. Dat was uniek en gewaagd, want nog nooit eerder sprak een Filipijnse president met een vertegenwoordiger van het moslim verzet. Na dit gesprek werden de in 2008 vastgelopen vredesbesprekingen hervat.

Mislukt akkoord in 2008
In augustus 2008 bereikten de onderhandelaars van het MILF en de toenmalige Arroyo regering ook een principe akkoord. Tegenstanders, bestaande uit de conservatieve christelijke elite uit Mindanao, tekenden daartegen toen bezwaar aan bij het Hooggerechtshof in Manilla. In een opmerkelijk snel besluit besliste het Hof dat het akkoord ongrondwettelijk was en verklaarde de overeenkomst nietig. De moslims reageerden woedend en er ontbrandde een korte maar hevige oorlog in delen van Mindanao. Daarbij vielen tientallen slachtoffers en ontvluchtten honderdduizenden mensen het geweld. Ze kwamen in opvangkampen terecht, waar sommigen gedwongen waren vele maanden te verblijven.

 

Zelfbestuur
Het MILF is de grootste Moslim verzetbeweging in het zuiden van de Filipijnen met een eigen leger van naar schatting 11.000 mensen. Ze strijden voor zelfbestuur in Mindanao, in het zuiden van het land. Daar maken moslims de meerderheid uit. In de rest van de Filipijnen zijn de katholieken in de meerderheid.

Bronnen: Philippine Daily Inquirer en Philippine Star

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.