Follow Me on Twitter
Tuesday, 16 October 2012 12:52

Vredesakkoord tussen regering en moslims ondertekend

Onder grote belangstelling hebben de Filipijnse regering en het MILF (Moro Islamic Liberation Front) op 15 oktober een vredesovereenkomst getekend in de Rizal Hal van Malacañang, het presidentiële paleis. Onder de bijna 500 mensen die de ceremonie bijwoonden waren president Aquino, de minister president van Maleisië, de secretaris generaal van de OIC (Organization of Islamic Cooperation), de voorzitter van het MILF en de diplomatieke vertegenwoordiging van verschillende landen.


Routekaart
Het dertien bladzijden tellende document werd ondertekend door de onderhandelaars van beide partijen, advocaat Marvic Leonen namens de Filipijnse regering en Mohagher Iqbal namens het MILF. Het vredesakkoord is het resultaat van 32 onderhandelingsrondes en meer dan 200 ontmoetingen tussen beide partijen in een periode van 15 jaar (van 1997 tot 2012).
De overeenkomst wordt beschreven als een kaderovereenkomst en als een routekaart voor de vrede die in 2016 moet uitmonden in een definitief akkoord tussen de beide partijen. De huidige Autonome Regio Moslim Mindanao (ARMM) uit 1989 wordt dan vervangen door een nieuwe autonome regio onder de naam Bangsamoro.

Overgangscommissie
In het voorlopige akkoord zijn algemene uitgangspunten over de belangrijkste onderwerpen vastgelegd, zoals de grootte van de autonome regio, de macht van het regionale bestuur en welke belastingen het mag innen. Als tegenprestatie zullen de elf tot twaalf duizend MILF strijders geleidelijk aan hun wapens inleveren. Er zal een overgangscommissie worden opgezet bestaande uit vijftien personen, die de details van het voorlopige akkoord gaat uitwerken en in twee jaar tijd een wet voorbereidt die moet leiden tot de nieuwe autonome regio.
De onderhandelaars van de regering en het MILF lieten weten dat de kaderovereenkomst louter een stuk papier is totdat de erin vastgelegde afspraken worden uitgevoerd. Iqbal zei dat dit 'zaad gezaaid op de grond' zal uitgroeien tot echte vrede, rechtvaardigheid en ontwikkeling in Mindanao als het door beide partijen gekoesterd en gevoed wordt.

Maleisië
Speciale gast bij de ondertekening was de Maleisische minister president omdat de onderhandelingen in Maleisië plaatsvonden onder voorzitterschap van Maleisische onderhandelaars. Het was mede te danken aan de volharding van Maleisië dat het verdrag tot stand kwam, zo bevestigde president Aquino.
De overeenkomst is zowel in de Filipijnen als in het buitenland goed ontvangen. Religieuze leiders van verschillende gezindten, inclusief moslim leiders, parlementariërs en senaatsleden in de Filipijnen spraken hun steun uit voor de vredesovereenkomst.

Dissonante geluiden
De enige dissonante geluiden kwamen tot nu toe uit de hoek van de moslims. Nur Misuari, een van de leiders van het MNLF (Moro National Liberation Front) dat in 1996 een vredesovereenkomst sloot met de toenmalige regering Ramos, sprak zich uit tegen het verdrag. Hij noemde de overeenkomst tussen de regering en het MILF onrechtmatig en in strijd met internationale wetten, omdat het vredesakkoord met de MNLF uit 1996 internationaal erkend is. Hij weigerde de ceremonie op 15 oktober bij te wonen en zitting te nemen in de overgangscommissie en dreigde de zaak voor te leggen aan het Internationale Hof van Justitie. Het MNLF is na 1996 in verschillende facties uiteengevallen en verschillende andere MNLF facties waren wel bij de ondertekening aanwezig.

De Bangsamoro Islamic Freedom Fighters (BIFF), een groep van 300 gewapende strijders die zich in 2011 afsplitste van het MILF, liet weten de overeenkomst niet te erkennen en door te gaan met de strijd voor een eigen onafhankelijke staat in het zuiden van de Filipijnen.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.