Follow Me on Twitter
Wednesday, 13 March 2013 13:31

Veel Filipino's omgekomen bij bloedig treffen in Sabah

Bij gevechten in Sabah tussen volgelingen van de Sultan van Sulu en Maleisische politie en militairen zijn 66 mensen omgekomen, waaronder veel inwoners uit de Filipijnen. Op 9 februari landde een deels gewapende groep van circa 250 Tausugs uit de provincies Tawi-Tawi en Sulu op de oostkust van Sabah en verschanste zich daar in een van de kustdorpen. De groep staat onder leiding van de jongere broer van Sultan Jamalul Kiram III, een van de erfgenamen van het Sultanaat van Sulu.


De invasie is bedoeld om de historische claim van de Sultan op Sabah (voorheen Noord-Borneo) voor het voetlicht te brengen.
De actie komt voort uit de teleurstelling over het vredesakkoord tussen de Filipijnse regering en het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF), waarin de historische claim niet genoemd wordt. Bovendien zijn de Sultan en zijn volgelingen boos omdat ze niet betrokken of geconsulteerd zijn bij het tot stand komen van het vredesverdrag.

Na drie weken onderhandelen en het uitoefenen van druk op de volgelingen van de Sultan en de Sultan zelf, door de regeringen van de Filipijnen en Maleisië, lanceerden Maleisische troepen op 1 maart een aanval op de indringers. Daarbij kwamen twaalf Tausugs en twee Maleisische politieagenten om het leven en werden tien Tausugs gearresteerd. Aanvankelijk claimden Maleisische autoriteiten dat de volgelingen van de Sultan verslagen waren, maar al spoedig bleek dat dat niet het geval was. Ze hadden zich in zuidelijke richting teruggetrokken en verschansten zich in een ander dorp. Op 5 maart voerden Maleisische militairen bombardementen en artilleriebeschietingen uit in het gebied waar de indringers zich bevonden. Opnieuw claimde Maleisië dat de Tausugs waren verslagen, maar die lieten weten dat ze ongedeerd waren en hun verzet voortzetten. Waarop Maleisië de troepenmacht in het gebied uitbreidde en het gebied waarin de volgelingen van de Sultan zich bevonden ging uitkammen.

De Sultan riep ondertussen op tot een staakt het vuren en deed een beroep op de Filipijnse regering om te bemiddelen. Tegelijkertijd liet de Sultan, die in Metro Manilla woont, weten dat hij zich afvroeg waarom president Aquino en zijn regering min of meer fungeerden als woordvoerder van de Maleisische regering in plaats van op te komen voor rechten van hun landgenoten. Er vonden harde woordenwisselingen plaats tussen beide partijen.

In Sabah vonden regelmatig beschietingen plaats tussen de twee partijen en het laatste nieuws is dat er 66 slachtoffers zijn gevallen, 57 volgelingen van de Sultan, acht Maleisische politiemannen en één Maleisischemilitair. Ondanks de verliezen blijft de leider van de groep indringers in Sabah het verzet voortzetten. Hij heeft aangegeven niet te zullen opgeven voordat er serieuze gesprekken gaan plaatsvinden over de claim van het Sultanaat op Sabah. Ze hebben zich inmiddels verspreid langs de honderden kilometers lange kustlijn. Sommige van de gevechten vonden plaats op meer dan 200 kilometer ten zuiden van de plek waar ze oorspronkelijk aan land kwamen. De Sultan en zijn volgelingen zeggen zich gesteund te voelen in hun claim vanwege het feit dat Maleisië jaarlijks nog steeds ongeveer 5500 Ringgit (ruim Euro1350) huur betaalt aan de Sultan voor Sabah.

Ondertussen neemt de bezorgdheid van de Filipijnse regering over het lot van Filipino's in Sabah toe en matigt zij haar toon over de situatie. Er wonen ongeveer 800.000 Filipino's in Sabah, voornamelijk afkomstig uit Tawi-Tawi, Sulu en Basilan. Meer dan duizend van hen zijn het gebied ontvlucht naar Tawi-Tawi en de Turtle eilanden, vlak ten noorden van Sabah. Uit hun verhalen blijkt dat het Maleisische leger het niet zo nauw neemt met de bestrijding van de indringers. Vele van de 120 mensen die gevangen zijn genomen zijn Filipino's die al jaren in Sabah wonen en een verblijfsvergunning hebben. Filipijnse burgers worden mishandeld om informatie te geven en onder diegenen die zijn vermoord bevinden zich volgens de vluchtelingen een aanzienlijk aantal Filipijnse burgers die niets met de indringers te maken hebben. Ruim 500 Filipino's zijn de gebieden waar gevochten wordt ontvlucht en zijn ondergebracht in een viertal vluchtelingenkampen op Sabah.

Een paar dagen geleden zijn de eerste gesprekken gevoerd tussen vertegenwoordigers van de Filipijnse regering en de Sultan om te zoeken naar een vreedzame oplossing.

Redactie Tambuli
Bron: artikelen in de Philippine Daily Inquirer

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.