Follow Me on Twitter
Thursday, 21 March 2013 11:29

Hooggerechtshof schort wet op gezinsplanning op

Het Hooggerechtshof in de Filipijnen heeft de uitvoering van de wet op gezinsplanning en moeder- en kindzorg 120 dagen opgeschort en voor 18 juni 2013 een hoorzitting uitgeschreven. De afgelopen maand zijn er zes bezwaarschriften ingediend bij het Hooggerechtshof met het argument dat de wet in strijd is met de grondwet.


Volgens de indieners wordt in de grondwet uitgegaan van een onvoorwaardelijke eerbiediging van het leven en een beleid dat mogelijkheden creëert waarbij van het economisch potentieel van elke Filipijnse burger maximaal gebruik wordt gemaakt. Bovendien, zo betogen de indieners, minacht de wet de belangrijke Filipijnse culture waarden van gezin en moederschap.

Tien van de rechters stemden voor opschorting en vijf tegen. Op 18 juni houdt het Hof een hoorzitting waar indieners van de bezwaarschriften hun argumenten uiteen kunnen zetten. Tot die tijd mag er niet verder worden gewerkt aan invoering van de wet. Kerkelijk leiders, die mordicus tegen de wet zijn, reageerden instemmend op het besluit het Hof. Maar vrouwenorganisaties, die jarenlang ijverden voor goedkeuring van de wet, reageerden woedend. Volgens hen sterven er elke dag 14 vrouwen bij de bevalling als gevolg van het ontbreken van voorlichting en elementaire reproductieve gezondheidszorg.

Dertien jaar nadat het wetsvoorstel voor het eerst werd ingediend werd het in december door de twee Kamers van het Congres goedgekeurd en door de president ondertekend. Dat goedkeuring zo veel voeten in de aarde had kwam door het verzet van de invloedrijke rooms-katholieke kerk. De wet geeft iedereen toegang tot informatie over en methoden van gezinsplanning, anticonceptie middelen en moeder- en kindzorg en voorziet in seksuele voorlichting vanaf het laatste jaar van de basisschool. Kerkelijk leiders zeggen dat de wet het recht op leven schendt en seksuele contacten tussen ongetrouwde (jonge) stellen aanmoedigt. In sommige conservatieve kerkelijke kringen wordt gedaan alsof de wet abortus legaliseert en dat is een zeer gevoelig onderwerp in het grotendeels katholiek-conservatieve land.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.