Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /domains/tambuli.nl/DEFAULT/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /domains/tambuli.nl/DEFAULT/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /domains/tambuli.nl/DEFAULT/libraries/joomla/string/string.php on line 30

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /domains/tambuli.nl/DEFAULT/libraries/joomla/filter/input.php on line 652

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /domains/tambuli.nl/DEFAULT/libraries/joomla/filter/input.php on line 654
Nieuws http://tambuli.nl Mon, 24 Jun 2019 09:06:57 +0000 Joomla! - Open Source Content Management nl-nl Grote brand in slipperfabriek eist 72 levens http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/661-grote-brand-in-slipperfabriek-eist-72-levens http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/661-grote-brand-in-slipperfabriek-eist-72-levens

Een zeven uur durende uitslaande brand in een rubber slipperfabriek in Valenzuela City (Metro Manilla) heeft afgelopen woensdag aan tenminste 72 vrouwen en mannen die in de fabriek werkten het leven gekost. Er waren enkele tientallen gewonden en er worden nog een onbekend aantal mensen vermist.

Volgens een van de eigenaren werkten er die dag tussen de 200 tot 300 mensen in de twee verdieping tellende fabriekshal, maar het precieze aantal is niet bekend. De manager kwam om het leven, het werknemerslogboek en alle administratieve gegevens gingen verloren bij de brand, waardoor is het moeilijk is te bepalen hoeveel mensen zich in de fabriek bevonden. Vermoedelijk liggen er nog slachtoffers op de tweede verdieping, bedolven onder het naar beneden gestorte plafond.

Op tweede verdieping in de val
De brand ontstond door laswerkzaamheden aan de metalen voordeur. Vonken die daar van afspatten kwamen terecht bij in de fabriek gebruikte chemicaliën, die daarop ontvlamden en ontploften. De benedenverdieping stond na korte tijd in lichte laaie. Door de dikke rookwolken en het grote oppervlakte van de fabriekshal was het moeilijk voor werknemers om de uitgang te vinden. Een deel van de arbeiders ontkwam door het slot van de deur aan de achterkant te forceren. Anderen vluchten in paniek naar de tweede verdieping en kwamen daar in de val te zitten omdat daar blijkbaar geen uitgang was. Familieleden kregen smsjes met smeekbeden hen te redden, maar de brandweerlieden slaagden er niet in binnen te komen. Enkelen arbeiders slaagden erin de metalen spijlen van één van de ramen te verwijderen en naar buiten te springen, maar de meesten kwamen om.

Onherkenbaar verbrand
De lichamen die werden geborgen waren onherkenbaar verbrand. Familieleden van vermoedelijke slachtoffers werd gevraagd specifieke kenmerken door te geven en dna af te staan voor identificatie. De belangrijkste fabriekseigenaar liep derdegraads brandwonden op en verloor zijn zoon. Een van de andere mede-eigenaren kwam eveneens om bij de brand.

Een van de arbeiders die de brand overleefde vertelde dat bewoners van de nabij gelegen buurt, waar veel van de arbeiders woonden, woedend waren vanwege het gebrek aan veiligheidmaatregelen. Afgesloten uitgangen, gebrek aan nooduitgangen en stalen spijlen voor de ramen van de tweede verdieping, maakte het bijna onmogelijk voor de werknemers het gebouw te ontvluchten. Ook was er boosheid over de beperkte vergoeding van 13.000 peso (250 euro) die het bedrijf zei te willen uitkeren. Niet eens genoeg voor een fatsoenlijke begrafenis zo oordeelden de nabestaanden.

Gebrekkige veiligheidsvoorschriften
Het gebouw maakt deel uit van een lange rij van fabrieken in Valenzuela, dat bekend staat als een industriestad. Er worden goedkope slippers en sandalen gemaakt voor de lokale markt. De arbeiders verdienden minder dan het wettelijke minimumloon, stinkende chemicaliën maakten het werk smerig en ongezond. Overlevenden vertelden dat ze niet bekend waren met veiligheidsnormen, geen brandveiligheids onderricht of brandoefeningen hadden gehad en geen informatie over nooduitgangen hadden gekregen. Een van hen vertelde dat hij met enkele anderen in het wilde weg was weggerend, niet wetend waar ze naar toe moesten en geluk hadden dat ze de achteruitgang vonden.

Lokale autoriteiten van politie en brandweer kondigden aan dat onderzocht gaat worden waarom de fabrieksarbeiders niet konden ontsnappen van de tweede etage, terwijl er dat er aan de achterkant een brede brandtrap naar beneden loopt. Ook zeiden ze ervan overtuigd te zijn dat de verantwoordelijken in staat van beschuldiging zullen worden gesteld. Want of het nu een ongeluk was of niet, er zijn veel mensen omgekomen, zo verklaarden ze.

Het is een van de ergste branden in een fabriek of gebouw in de recente geschiedenis van de Filipijnen. In 1975 kwamen 42 arbeiders om bij een brand in een pruikenfabriek. Bij een brand in een disco in Manilla in 1996 kwamen 160 mensen om omdat de nooduitgangen gebarricadeerd waren.

Bron: Philippine Daily Inquirer en Philippine Star

 

 

]]>
no-spam@tambuli.nl (Evert de Boer) Nieuws Sun, 17 May 2015 16:54:45 +0000
Filipijnse fietsers eisen eerlijker gebruik van wegen http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/658-filipijnse-fietsers-eisen-eerlijker-gebruik-van-wegen http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/658-filipijnse-fietsers-eisen-eerlijker-gebruik-van-wegen

Zou de Filipijnen net zoals Nederland een paradijs voor fietsers kunnen worden? Een landelijk coalitie van fietsers hoopt van wel en is gestart met een actie om 10 miljoen handtekeningen te verzamelen. De coalitie onder de naam Bayanihan sa Daan (Bayanihan op straat) wil daarmee druk uitoefenen op de overheid om deze droom waar te maken.

Automobilisten werden afgelopen zondag gedwongen ruimte te maken op Roxas boulevard in Manilla, toen duizenden voorstanders van meer ruimte voor fietsers drie kilometer van de boulevard overnamen. De actie diende om aandacht te vragen voor hun eis voor een eerlijker verdeling van de wegen tussen automobilisten, fietsers en voetgangers.
De woordvoerder van de Nationale Fietsers Organisatie, één van de leden van coalitie, verklaarde tijdens de actie dat zij verandering willen in het gebruik van de wegen. "Onze wegen zijn nu geoptimaliseerd voor het gebruik van auto's en worden geheel ingenomen door motorvoertuigen, terwijl maar een klein gedeelte van de bevolking een auto bezit."
"Onze wegen moeten ook beschikbaar zijn voor de meerderheid van de Filipino's die geen auto bezitten en lopend of op hun fiets naar hun bestemming willen gaan. Net zoals in Europese landen als Nederland en Denemarken, die een uitgebreid netwerk voor fietsers en voetgangers hebben," aldus de woordvoerder.
De coalitie hoopt dat ze in overleg met de stedelijke autoriteiten de actie elke zondag tussen 3 uur in de ochtend en het middaguur kunnen herhalen.

Bron: Philippine Daily Inquirer

]]>
no-spam@tambuli.nl (Evert de Boer) Nieuws Tue, 24 Feb 2015 22:06:02 +0000
Filipijnse migranten sturen meer geld naar huis http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/657-filipijnse-migranten-sturen-meer-geld-naar-huis http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/657-filipijnse-migranten-sturen-meer-geld-naar-huis

Filipijnse migranten stuurden in 2013 meer geld naar huis dan ooit tevoren. Volgens de Filipijnse centrale bank kwam er dat jaar € 22,2 miljard binnen aan zogenaamde remittances. Dat is bijna 8 procent meer dan het jaar ervoor.

Alleen al in december 2013 kwam er € 2,1 miljard binnen, 12,5 procent meer dan in december 2012. Van het totaal bedrag werd ruim € 20 miljard overgemaakt via stortingen van contact geld bij banken. De rest werd elektronisch overgemaakt. Het meeste geld werd verzonden uit de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Canada en Japan.
Naar schatting komt er ook nog 4 tot 8 miljard euro aan remittances het land binnen via niet geregistreerde kanalen, waarmee het totaal boven de € 30 miljard zou kunnen liggen.
Als deze tendens doorzet is er in 2014 (waarvan de gegevens nog niet bekend zijn) € 24 miljard aan remittances binnengekomen.

De hoeveelheid geld die de naar schatting 230 miljoen migranten wereldwijd naar huis sturen neemt zienderogen toe en zal volgens de Verenigde Naties in 2015 uitkomen op 450 miljard euro. Dat is vier keer zoveel dan alle ontwikkelingshulp tezamen en zal daarom een veel grotere impact hebben op armoedebestrijding dan de gegeven hulp. Dit komt ook omdat het geld vooral naar families in de armste regio's in de wereld wordt gestuurd. Zo'n 10 procent van de wereldbevolking profiteert van deze remittances.

Bronnen: Philippine Star en Reuters

]]>
no-spam@tambuli.nl (Evert de Boer) Nieuws Tue, 24 Feb 2015 12:40:18 +0000
Meer zwangerschappen door seksuele agressie http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/656-meer-zwangerschappen-door-seksuele-agressie http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/656-meer-zwangerschappen-door-seksuele-agressie

Ruim een jaar nadat er in Tacloban City in de Filipijnen meer dan 2200 mensen omkwamen als gevolg van de ramp veroorzaakt door tyfoon Haiyan, is er sprake van een 'explosie' in het aantal zwangerschappen.

De eigenaar van een geboortekliniek liet weten dat ze voorheen gemiddeld 18 bevallingen per maand hadden en dat dat aantal nu rond de 30 ligt. Wat ze zorgwekkend vindt is dat veel van de vrouwen jong tot heel jong zijn. Ze zei dat ze hen het advies geeft om het rustig aan te doen en er voor te zorgen niet te snel weer zwanger te worden, want kinderen krijgen op zo'n jonge leeftijd is niet goed voor hun gezondheid.
In het Medisch Centrum Oost-Visayas, het grootste overheidsziekenhuis in de regio, is het aantal bevallingen opgelopen van 10 tot 20 per maand. Volgens het ziekenhuis bestaat de helft hiervan uit meisjes en jonge vrouwen en zijn de jongsten nog maar 14 jaar oud.

Volgens een woordvoerster van het bureau bevolking in Tacloban is het toenemende aantal zwangerschappen te verklaren uit het feit dat vrouwen er na een ramp behoefte aan hebben getroost te worden, zowel emotioneel, psychologisch als fysiek. Dat zou volgens haar blijken uit onderzoek na rampen.
Maar psychiater June Pagaduan heeft een heel andere verklaring. Ze woont in Manilla maar bezoekt Tacloban regelmatig om slachtoffers van de ramp te helpen om te gaan met de trauma's die ze hebben opgelopen. Volgens haar is het toenemende aantal zwangerschappen in Tacloban, en andere gebieden die getroffen zijn door de tyfoon, te wijten aan mannelijke seksuele agressie. Die seksuele agressie komt voort uit het feit dat mannen een aantal maanden na de ramp niet veel meer te doen hebben. Er is geen werk, geen drank en ze hebben geen geld om te gokken en leggen zich dan toe op het 'versieren' van vrouwen.
Volgens haar is het daarom belangrijk om vrouwen die de ramp hebben overleefd seksuele voorlichting te geven met nadruk op de gevolgen van zwangerschap voor jonge vrouwen.
Dat is nu juist een probleem. De woordvoerster van het bureau bevolking liet weten dat haar kantoor na de ramp gestopt is met voorlichting over gezinsplanning en seks voor het huwelijk omdat een deel van het personeel en de vrijwilligers omkwamen bij de ramp of naar elders vertrokken zijn. Bovendien lag de prioriteit van de gemeente bij noodhulp en huisvesting.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

]]>
no-spam@tambuli.nl (Evert de Boer) Nieuws Sun, 22 Feb 2015 13:57:22 +0000
Amerikanen mogelijk betrokken bij bloedbad in de Filipijnen http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/655-amerikanen-mogelijk-betrokken-bij-bloedbad-in-de-filipijnen http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/655-amerikanen-mogelijk-betrokken-bij-bloedbad-in-de-filipijnen

De geruchten en de verhalen van anonieme getuigen, dat Amerikanen direct betrokken waren bij de operatie van de speciale Filipijnse politie eenheid (SAF) om op 25 januari twee extremistische bomexperts uit te schakelen, worden steeds sterker en talrijker. Bij de operatie in Mamasapano, Maguindanao kwamen 44 commando's om, wat tot grote publieke verontwaardiging heeft geleid.

Volgens een SAF officier, die met de Philippine Daily Inquirer sprak op voorwaarde van anonimiteit, was de operatie waarbij de Maleisische bomexpert Marwan werd gedood, van begin tot eind door de Amerikanen opgezet. Volgens de bron werd de 84ste brigade van de SAF door de Amerikanen in een buitenwijk van Zamboanga getraind, gaven de Amerikanen de benodigde logistieke steun, financierden ze de operatie en kochten ze twee leden om van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF) om de SAF naar Marwan te leiden. Het was volgens hem niet de gedode leider van de 84ste brigade die de leiding had van de operatie om Marwan te doden, maar een Amerikaan met de naam Allan Konz. Dat zou ook de reden zijn dat de SAF de vinger van Marwan, die ze meenamen, aan de FBI gaf voor DNA identificatie en niet aan de leiding van de SAF of het Filipijnse leger.
Volgens deze officier volgde de inmiddels ontslagen leider van de SAF, Getulio Napeñas, de bevelen van de Amerikanen op. Hij moest wel, want anders zouden de Amerikanen hun steun aan de operatie intrekken, zo liet hij weten. Volgens deze bron waren het ook de Amerikanen die besloten om het Filipijnse leger niet in te lichten en zeker niet het MILF.

Drone helpt bij operatie
Een officier van het leger, die eveneens op basis van anonimiteit met Philippine Daily Inquirer sprak, vertelde dat Napeñes de operatie leidde vanuit een verlaten commandopost van het leger in Shariff Aguak, op 12 kilometer van de plek waar de gevechten plaatsvonden. De militair vertelde dat de operatie op de voet werd gevolgd door acht Amerikanen in burger, die in de commandopost aanwezig waren. Hij zag de Amerikanen toen hij 's ochtends bij de commandopost aankwam, een poosje nadat de operatie was begonnen.

Een andere aanwijzing van Amerikaanse betrokkenheid is de drone, een onbemand vliegtuigje, die de commando's van de 84ste brigade opspoorde toen die in de val zaten en niet wisten welke kant ze op moesten. Met behulp van de drone kon deze brigade, die erin slaagde Marwan te doden, zich terugtrekken. Naar verluid zou dat ook de reden zijn dat er van de 84ste brigade 'maar' 9 commando's omkwamen, terwijl zij veel dieper in het gebied waren doorgedrongen dan de 55ste brigade. De 55ste brigade, bestaande uit 36 commando's moest de 84ste brigade in de rug dekken, en raakte in gevecht met strijders van de Bangsamoro Islamic Freedom Fighters (BIFF) en het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF). Van de 36 commando's van deze brigade, die aan haar lot werd overgelaten, overleefde slechts een de gevechten.

Betrokkenheid ontkend
Napeñas heeft in alle toonaarden ontkend dat de Amerikanen betrokken waren bij de operatie, behalve dat ze hielpen bij de verzorging en repatriëring van de gewonden. De Amerikaanse ambassade heeft laten weten niets te maken te hebben met dit 'project', behalve dat ze een helikopter stuurden om de gewonden en de doden uit het gebied weg te halen.
De Filipijnse regering heeft niet gereageerd op berichten over betrokkenheid van de Amerikanen. Het is opmerkelijk dat slechts een enkele politicus in Manilla zich verwonderde over het feit dat de Amerikanen nogal snel ter plaatse waren om te helpen met het verzorgen van de gewonden en om de gewonden en de doden te repatriëren.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

 

]]>
no-spam@tambuli.nl (Evert de Boer) Nieuws Mon, 16 Feb 2015 23:03:31 +0000
Maak einde aan martelingen en buitenrechtelijke executies http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/653-maak-einde-aan-martelingen-en-buitenrechtelijke-executies http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/653-maak-einde-aan-martelingen-en-buitenrechtelijke-executies

In het Wereld Report 2015 roept Human Rights Watch (HRW) de Filipijnse regering op om aktie te ondernemen tegen het martelen van verdachten en de praktijk van buitenrechtelijke executies. De mensenrechtenorganisatie geeft aan dat de Aquino regering in 2014 weliswaar enkele belangrijke stappen heeft genomen om het rechtssysteem te verbeteren, maar dat over de gehele linie het aanpakken van mensenrechtenschendingen nog steeds zwaar onvoldoende is.

In het rapport worden verscheidene gevallen genoemd waarbij de politie betrokken is bij de marteling en mishandeling van verdachten van criminele activiteiten en terreuraanslagen. Volgens HRW omvatten de schendingen methodes van verstikking en het bewerken van tepels en geslachtsdelen met nietmachines.

Een HRW woordvoerder voor Azië zei dat de Filipijnse regering in de haar resterende tijd (tot mei 2016, wanneer er verkiezingen zijn – opmerking Tambuli redactie) de hoogste prioriteit moet geven aan onderzoek en vervolging van politieagenten die betrokken zijn bij schendingen van de mensenrechten. Dat is een belangrijke voorwaarde om de schendingen in de toekomst in te perken.
Hij verklaarde dat HRW de inspanning van de Filipijnse regering erkend om een elektronisch systeem op te zetten waarmee arrestatiebevelen, dagvaardingen en strafzaken worden geregistreerd. Dit zou er toe moeten leiden dat gerechtelijke procedures versneld worden uitgevoerd waardoor de zaken van duizenden verdachten die soms al jarenlang vastzitten (vaak onder erbarmelijke omstandigheden) eindelijk worden afgehandeld. Maar zo merkt HRW op, deze inspanningen worden overschaduwd door het falen van het vervolgen van diegenen die verantwoordelijk zijn voor de mensenrechtenschendingen.

Tenslotte roept de woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie de Aquino regering op om niet alleen te onderzoeken hoe de 44 commando's van de Special Action Force zijn omgekomen bij een operatie in Mindanao op 25 januari jongsleden, maar ook waarom daarbij tenminste zeven burgers zijn gedood. Vijf mensen werden door de SAF commando's dood geschoten toen ze de moskee verlieten en twee anderen werden gedood toen hun huis doorzeefd werd bij een SAF beschieting. Daaronder was een meisje van 5 jaar oud. De ouders van het meisje en een onbekend aantal burgers raakten gewond bij de operatie, waarvan een aantal in levensgevaar verkeren.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

 

]]>
no-spam@tambuli.nl (Evert de Boer) Nieuws Wed, 04 Feb 2015 12:00:48 +0000
MILF zet politieke partij op http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/651-milf-zet-politieke-parij-op http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/651-milf-zet-politieke-parij-op

Terwijl het Filipijnse Congres de hoorzittingen over de Bangsamoro Basis Wetgeving aan het afronden was, kondigde het Moro Islamic Bevrijdings Front (MILF) aan dat het bezig is zichzelf om te vormen naar een politieke partij. Met deze nieuwe partij willen ze in mei 2016 mee doen aan de verkiezingen voor een nieuwe Bangsamoro regering.

Deze regionale regering komt in de plaats van de nu bestaande Autonome Regio Moslim Mindanao (ARMM). Eind december 2014 kwamen duizenden MILF leden, strijders en aanhangers in een kamp in Maguindanao bijeen om de oprichting van United Bangsamoro Justice Party (UBJP) bij te wonen en te vieren. Tijdens de bijeenkomst werden tevens de eerste stappen gezet voor het opzetten van een gedecentraliseerde partijstructuur om kiezers op gemeenschapniveau te informeren over de vredes- en ontwikkelingsdoelstellingen van de nieuwe partij.
Inmiddels is een verzoek voor accreditatie van de UBJP ingediend bij de verkiezingscommissie, de Comelec.

Bron: Philippine Star

]]>
no-spam@tambuli.nl (Evert de Boer) Nieuws Sun, 25 Jan 2015 19:13:58 +0000
Paus Franciscus over voorbehoedsmiddelen en armoede http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/650-paus-franciscus-over-voorbehoedsmiddelen-en-armoede http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/650-paus-franciscus-over-voorbehoedsmiddelen-en-armoede

Tijdens zijn terugreis vanuit de Filipijnen naar Rome sprak de paus in het vliegtuig met de pers en liet daarbij weten dat hij een Filipijnse vrouw een berisping had gegeven toen zij hem vertelde dat zij haar leven had geriskeerd door zeven kinderen ter wereld te brengen via een keizersnede en dat ze nu in verwachting was van haar achtste kind.

"Wil ze zeven weeskinderen achterlaten?" vroeg de paus zich hardop af en "probeert ze god te tarten door een achtste keizersnede te ondergaan."

Met de kleurrijke taal die zijn waarmerk is geworden, zei de paus vervolgens dat een goede katholiek zijn niet betekend dat je moet fokken "als konijnen." Hij voegde er aan toe dat er vele door de kerk goedgekeurde manieren zijn om het aantal geboorten te beperken, zonder gebruik te maken van door de kerk verboden voorbehoedsmiddelen.

Vervolgens noemde hij de overtuiging dat armoede de oorzaak is van grote gezinnen 'simplistisch" en zei dat armoede de oorzaak is van een onrechtvaardig economisch systeem dat niet het individu maar "de god van het geld' centraal stelt.

Blijkbaar geschrokken van de ophef als gevolg van zijn uitspraken verklaarde hij twee dagen later dat het hem gaat om verantwoordelijk ouderschap en dat dat vereist dat paren de geboorte van hun kinderen regelen op een door de kerk toegestane wijze. Refererend aan zijn bezoek aan de Filipijnen voegde hij er aan toe dat "het troost en hoop gaf om zo veel grote gezinnen te zien die kinderen als een werkelijk geschenk van God hebben ontvangen. Ze weten dat ieder kind een zegen is."

De paus mag dan wel lof toegezwaaid krijgen als liberale hervormer, uit bovenstaande uitspraken blijkt eens te meer dat hij even conservatief is als zijn voorgangers als het op het gebruik van voorbehoedsmiddelen aankomt. Zijn uitspraken moeten ook gezien worden als kritiek op de wet op gezinsplanning en moeder- en kindzorg die in 2013 in de Filipijnen werd aangenomen en die toegang tot voorbehoedsmiddelen vergemakkelijkt. De katholieke kerk in de Filipijnen verzet zich nog steeds tegen die wet. Voorstanders van wet namen de paus zijn uitspraken niet in dank af, vooral omdat de paus dit soort wetten betitelde als "ideologische kolonisatie" en zei dat ze in strijd zijn met traditionele familie waarden. De voorstanders van de wet benadrukken dat gezinsplanning een vrouwenrecht is en gezinnen kan helpen aan grote armoede te ontkomen. Bovendien is het een middel tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Bronnen: Philippine Star en Philippine Daily Inquirer

 

 

]]>
no-spam@tambuli.nl (Evert de Boer) Nieuws Thu, 22 Jan 2015 15:50:22 +0000
Filipijnen getroffen door hagelbuien http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/648-filipijnen-getroffen-door-hagelbuien http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/648-filipijnen-getroffen-door-hagelbuien

Monkayo in Compostela Valley werd vanmiddag getroffen door een flinke hagelbui. Vlak voor een zware onweersbui kwamen er minutenlang grote hagelstenen naar beneden. Niemand raakte gewond, maar daken van verschillende gebouwen raakten beschadigd en ook de voedselgewassen liepen schade op.

Hagenbuien komen niet vaak voor maar zijn ook niet helemaal ongewoon in de Filipijnen. Zo kregen de bewoners van de plaats Pinamungajan, aan de westkust van het eiland Cebu, in 2012 voor het eerst te maken met een hagelbui, waarbij grote onregelmatige stukken ijs naar beneden kwamen. Bijna 200 huizen liepen schade op door de zware hagenstenen. Ruim een jaar later viel er opnieuw een hagelbui in Pinamungajan. Deze bui duurde slecht enkele minuten, maar veroorzaakte wel een stroomstoring. De bui werd gevolgd door een zwaar onweer waarbij twee mensen door de bliksem werden getroffen en omkwamen. Enkele jaren geleden werd één van de steden van Metro Manilla getroffen door een hagelbui die maar liefst een half uur duurde.

In tropisch landen als de Filipijnen ontstaan hagelbuien bijna altijd midden op de dag tijdens extreem warme dagen in combinatie met onweersbuien. Tijdens die hete dagen neemt de verdamping toe en ontstaat er een sterke opwaartse beweging van luchtstromen, waardoor zich ongewoon grote hoeveelheden ijskristallen in de koude onweerswolken vormen. Als de onweerswolken zich relatief dicht bij het aardoppervlak bevinden is de tijd te kort voor de ijskristallen om te smelten. Ze komen dan in de vorm van hagel op de grond. De grote van hagel in de Filipijnen varieert van kleine korrels tot brokken met een doorsnede van soms wel 15 cm. Buien zijn vaak kort, maar in een zeldzaam geval kan een hagelbui tot een half uur aanhouden. De snelheid waarmee de hagelbuien ontstaan is groot en ze zijn daardoor bijna niet te voorspellen.

Bron: Philippine Daily Inquirer

]]>
no-spam@tambuli.nl (Evert de Boer) Nieuws Wed, 03 Sep 2014 10:34:43 +0000
Bespreking over Bangsamoro Basiswet afgerond http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/647-bespreking-over-bangsamoro-basiswet-afgerond http://tambuli.nl/nieuws-filipijnen/item/647-bespreking-over-bangsamoro-basiswet-afgerond

Vertegenwoordigers van de regering en het Moro Islamic Liberation Front (MILF) hebben de onderhandelingen over aanpassingen van de Bangsamoro Basiswet afgelopen vrijdag afgerond.

Die onderhandelingen waren nodig omdat het kantoor van president Aquino de eerdere versie met veel op- en aanmerkingen in mei teruggestuurd had naar de Overgangscommissie. Die commissie heeft het concept opgesteld op basis van het vredesakkoord wat eerder dit jaar door beide partijen werd ondertekend.
In de tien dagen dat de twee partijen opnieuw met elkaar onderhandelden, hebben ze afgesproken dat de formuleringen die ze overeen zijn gekomen worden opgenomen in het uiteindelijke concept van de basiswet. Dat concept zal dan binnen een week worden ingediend bij president Aquino. Na bestudering door zijn adviseurs zou de president het moeten doorsturen naar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden voor bespreking en goedkeuring. De voorzitter van de Senaat liet weten dat de Senaat haast zal zetten achter het behandelen van de Bangsamoro Basiswet, nadat ze die van de president doorgestuurd krijgen. Aanvankelijk was de behandeling gepland voor dit najaar, maar door de vertraging kan de behandeling in de twee kamers van het Congres op zijn vroegst begin 2015 starten.

Een probleem dat met de Basiswet niet wordt opgelost is dat van de 19 inheemse volken in Mindanao. Vertegenwoordigers van die bevolkingsgroep hebben herhaaldelijk aangegeven dat ze niet willen dat hun voorouderlijke gronden onder de Basiswet vallen, maar ervan worden uitgezonderd. Zij kunnen nu al hun voorouderlijke gronden claimen middels een Certificaat met Voorouderlijk Domein Titel (CADT). In plaats van te vallen onder de toekomstige Bangsamoro Regio, die de Autonome Regio Moslim Mindanao (ARMM) voor mei 2016 moet vervangen, pleiten zij voor versterking van de wet die het CADT regelt.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

]]>
no-spam@tambuli.nl (Evert de Boer) Nieuws Sun, 17 Aug 2014 11:11:26 +0000