Follow Me on Twitter
Monday, 08 February 2010 09:18

De Grays varaan

1. De Gray varaanEen goed voorbeeld van uitzonderlijke biodiversiteit in de Filipijnen  is de Grays varaan. Het is een van de meest zeldzame en bedreigde diersoorten wereldwijd. Ruim honderd jaar lang dacht men zelfs dat het prehistorisch ogende dier uitgestorven was totdat in de jaren ‘70 en ‘80 na uitgebreid onderzoek bleek dat dit niet het geval was.

Door: Jeroen Dunnewold

Diep in de laaglandregenwouden van Zuidoost-Luzon en op de eilanden Catanduanes en Polillo leeft een unieke varanensoort. Vermoedelijk komt het dier ook voor op Alabat eiland, waar ze dan leven tot een hoogte van zo'n 400 meter boven zeeniveau. Deze grote varaan, die bekend staat als Grays varaan, is waarschijnlijk de grootste in de bomen levende varanensoort ter wereld en tevens ook een van de meeste zeldzame en meest bedreigde varanensoorten wereldwijd.
De Grays varaan kan inclusief staart maximaal twee meter lang worden. Het mannetje is wat groter dan het vrouwtje en weegt ongeveer negen tot tien kilo. De varaan heeft het uiterlijk van een erg grote hagedis en is grotendeels groen, grijs en bruin van kleur met soms enkele gele vlekken aan de bovenzijde.

Levenswijze

2. De Gray varaanGrays varanen leven voornamelijk in de bomen en komen eigenlijk alleen naar de grond om te eten. Hoewel het menu van andere varanensoorten, zoals bijvoorbeeld die van de meest bekende soort de komodovaraan, grotendeels uit vlees bestaat, eet de Grays varaan voornamelijk vruchten. Daarnaast eten ze ook slakken, kreeftachtigen, spinnen, kevers, vogels en hun eieren. De voortplanting vindt plaats van juni tot september, wanneer de temperatuur het laagst en de regenval het hoogst is. De paring heeft een veel vriendelijker karakter dat die van veel andere varanensoorten. Een legsel bestaat uit maximaal 11 eieren die vermoedelijk in een holle boom worden gelegd. Na een periode van minimaal 300 dagen komen de jonge varanen uit het ei. Het duurt drie jaar voordat een Grays varaan de volwassen en geslachtsrijpe leeftijd heeft bereikt.

Bedreiging en bescherming

Ook het voortbestaan van de Grays varaan wordt - net als veel van de zeldzame diersoorten in de Filipijnen - bedreigd door de drastische terugloop van hun leefgebied tengevolge van (illegale) houtkap. Deze varaan is extra gevoelig voor de terugloop van haar leefgebied en de verstoring door de mens. Dit komt doordat de soort uitsluitend in de bossen leeft, zeer schuw van aard is en de plekken die door mensen verstoord zijn nadien gaat mijden, ook als het bos intact gebleven is. Daarnaast is de soort erg afhankelijk van vruchten van enkele specifieke bomensoorten, omdat ze niet in staat zijn om hun dieet aan te passen indien de vruchten niet beschikbaar zijn. Op de Grays varaan wordt ook gejaagd vanwege het populaire vlees en het vet. Hoewel de soort beschermd is en diverse stukken oerwoud tot beschermd natuurgebied zijn uitgeroepen, gaat de jacht op de soort, en de terugloop van het leefgebied door houtkap, gewoon door. Dit is een gevolg van gebrek aan handhaving. Bijkomend probleem is dat de voorplanting van de soort in gevangenschap erg moeilijk is en tot op heden op een enkele uitzondering na nog niet gelukt is.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.