Follow Me on Twitter
Thursday, 11 March 2010 15:30

De Samar brilslang

samar-brilslangDe grote biodiversiteit van de Filipijnen uit zich ook bij de Filipijnse reptielen. Ongeveer tweederde van het aantal reptielensoorten is uniek en komt nergens anders ter wereld voor. Onder de ongeveer zestig slangensoorten bevinden zich diverse bijzondere zeldzame soorten. Een daarvan is de Samar-brilslang. Deze cobrasoort komt voor in de Visayas en op Mindanao en behoort tot de giftigste slangen van de Filipijnen.

Door: Jeroen Dunnewold

Kenmerken

De Samar-brilslang is een relatief kleine cobra die zelden langer wordt dan 1 tot 1,2 meter. Het mannetje is wat groter dan het vrouwtje en weegt zo'n 9 tot 10 kilogram. Net als alle cobrasoorten hebben ze de typerende wangflappen (de brede platte hals). Deze slangensoort heeft een donkerblauwe tot zwarte kleur met enkele felgekleurde vlekken. De kleur van deze vlekken varieert per regio. De slangen in de Visayas hebben geel gekleurde vlekken en die op Mindanao oranjegekleurde. De Samar-brilslang is een giftige slang. Het gif veroorzaakt een hevige pijn. Mogelijke gevolgen kunnen zijn: spraakproblemen, problemen met slikken of verlamming van de spieren die gebruikt worden bij de ademhaling. De beet kan dodelijk zijn. De Samar-brilslang is een van de cobrasoorten die haar gif ook kan spugen. Indien het gif in de ogen terechtkomt, kan dit zonder behandeling leiden tot permanente blindheid. De Samar-brilslang is echter niet agressief en zal slechts bijten als hij in een hoek gedreven wordt.

Verspreiding en levenswijze

2. Samar brilslangDe geelgevlekte variant van de Samar-brilslang komt voor op de eilanden Samar, Leyte, Bohol in de Visayas en de oranje gevlekte op Camiguin en Mindanao. Ze leven daar bij voorkeur in enigszins vochtige regenwouden met dichte vegetatie, maar tegenwoordig komen ze ook veel in gecultiveerde gebieden voor. Het jagen op voedsel doen ze meestal in de schemering of 's nachts. Ze worden echter ook wel overdag waargenomen. Hun voorkeur bij de jacht gaat uit naar vogels, hagedissen, kikkers, kleine zoogdieren en andere slangen. Zelf wordt de Samar-brilslang bejaagd door de Filipijnse apenarend en de Filipijnse slangenarend.

Bedreiging en bescherming

De Samar-brilslang komt niet voor op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) en het is dan ook niet geheel duidelijk wat de precieze status van het voortbestaan van deze soort is. Het lijkt er echter op dat het voortbestaan van de Samar-brilslang minder onder druk staat door de drastische terugloop van de oorspronkelijke regenwouden van de Filipijnen dan dat van veel andere zeldzame Filipijnse diersoorten. Volgens een recente publicatie zijn er aanwijzingen dat de soort zich aanpast en zijn leefgebied meer en meer verplaatst naar gecultiveerde en door mensen bewoonde gebieden. Daarbij komt dat deze slang door de lokale bevolking vaak met rust wordt gelaten, omdat de gedachte leeft dat de soort geluk brengt.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.