Follow Me on Twitter
Sunday, 02 May 2010 17:02

De Filipijnse apenarend

Filipijnse apenarend 1De Filipijnse apenarend is een van de bekendste en tegelijkertijd een van de meest bedreigde diersoorten van de Filipijnen. Het voortbestaan van deze indrukwekkende roofvogel staat ondanks allerlei beschermende maatregelen erg onder druk.

Door: Jeroen Dunnewold

De Filipijnse apenarend, die in de Filipijnen Haribon wordt genoemd, is de nationale vogel en behoort tot de grootste roofvogels ter wereld. Het vrouwtje is gemiddeld ruim één meter lang en heeft een gewicht van zo'n zeven kilogram. Het mannetje is met ongeveer 90 cm en vijf kilogram wat kleiner en lichter. De Filipijnse apenarend heeft een spanwijdte van ongeveer twee meter. Erg opvallend aan het uiterlijk van de vogel zijn de lange bruin met witte (veelal) rechtopstaande kuif en de gekromde snavel. De rug en vleugels zijn bruin, de borst en buik wit. De apenarend heeft sterke poten met grote klauwen.

Verspreiding en levenswijze

Filipijnse apenarendDe Filipijnse apenarend komt alleen nog voor op de vier grote eilanden Luzon, Samar, Leyte en Mindanao. De grootste populatie is echter te vinden op het zuidelijke eiland Mindanao bij Mt. Apo en Mt. Kitanglad. Daar leven naar schatting nog zo'n 80 tot 230 paartjes. Op Luzon, Samar en Leyte leven nog slechts enkele paartjes. De apenarend leeft in de ongerepte delen van de regenwouden tot een hoogte van zo'n 1800 meter boven zeeniveau. Het zijn opportunistische jagers met een gevarieerd dieet. Hun voorkeur lijkt echter uit te gaan naar huidvliegers, zoals de Filipijnse vliegende kat en civetkatachtigen. Daarnaast eten ze ook wel apen, slangen of grote vogels zoals neushoornvogels en kraaien.

De Filipijnse apenarend is een monogame vogelsoort. Een paartje blijft gewoonlijk hun leven lang bij elkaar. Het voortplantingsseizoen in Mindanao begint in september en loopt tot februari. Het vrouwtje legt na de paring slechts één ei in een nest hoog in de boomtoppen. Het ei wordt vervolgens in ongeveer twee maanden tijd uitgebroed door beide ouders. De jonge apenarend blijft 5,5 maanden in het nest en is pas na ongeveer 1,5 tot 2 jaar onafhankelijk van de ouders. Na vijf jaar is het vrouwtje geslachtsrijp. Voor een mannetje duurt dit nog twee jaar langer. De Filipijnse apenarend kan relatief oud worden. In gevangenschap is een geval bekend van een exemplaar dat minstens 41 jaar oud werd. In het wild leven ze vermoedelijk wat korter.

Bedreiging en bescherming

De apenarend staat bovenaan de voedselketen en wordt in zijn voortbestaan alleen bedreigd door de mens. Desondanks is het aantal apenarenden inmiddels teruggelopen tot enkele honderden en wordt hun voortbestaan door de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) geclassificeerd als kritiek. De grootste bedreiging voor de soort vormt de grootschalige achteruitgang van de Filipijnse oerwouden door (illegale) houtkap, mijnbouw en landbouw en de daaraan gekoppelde verdwijning van de meeste van hun prooidieren. Andere oorzaken zijn de jacht op de soort en de aantasting van hun vruchtbaarheid door de pesticiden die ze via hun prooidieren binnenkrijgen. Bijkomend probleem is de langzame voortplantingssnelheid van de soort. Het duurt bijna twee jaar totdat een jonge apenarend door de ouders is grootgebracht en zij kunnen beginnen aan een nieuwe leg. Daarnaast maakt het feit dat de populatie zo klein is de soort erg gevoelig voor weersfluctuaties, epidemieën en inteelt.
Ter bescherming van de Filipijnse apenarend werd in 1969 een beschermingsprogramma opgezet. In de jaren negentig werd daarmee succes geboekt toen het lukte om de apenarend zich in gevangenschap te laten voortplanten. Sindsdien zijn er diverse jonge vogels uitgezet in het wild. Enkele daarvan vonden echter al snel de dood.
Op het doden van deze vogel staat tegenwoordig een maximale gevangenisstraf van 12 jaar en een hoge boete.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.