Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Monday, 29 November 2010 22:48

Filipijnse vliegende hond

1. Giant-golden crowned flying foxDe Filipijnse vliegende hond wordt beschouwd als de grootste vleermuis ter wereld. De enigszins angstaanjagende vleermuis die veel weg heeft van een kleine vliegende hond komt in de gehele Filipijnse archipel voor. Omdat deze vleermuizensoort voor haar voortbestaan afhankelijk is van het onaangetast Filipijnse regenwoud, staat ook het voortbestaan van deze unieke soort onder druk.

Door: Jeroen Dunnewold

Kenmerken

2. Giant golden crowned flyingfoxDe Filipijnse vliegende hond (in het Engels: Giant Golden-crowned Flying Fox) is een enorme vleermuissoort met een gewicht van zo'n 1,2 kilogram en een spanwijdte van 1,5 meter. De soort is daarmee de zwaarte vleermuizensoort ter wereld en heeft, op de ook in de Filipijnen levende Kalong na, de grootste spanwijdte van alle nog bestaande vleermuissoorten. Zoals uit de Nederlandse en Engelse namen al valt af te leiden, hebben ze qua uiterlijk veel weg van een kleine vliegende hond en zijn ze te herkennen aan een scherp met hun zwarte lichaam contrastrerende goudkleurige kop.
De Filipijnse vliegende hond is voornamelijk 's nachts actief en kan bij de jacht naar voedsel afstanden tot wel 40 kilometer afleggen. De soort is essentieel voor het voortbestaan van het oerwoud, omdat ze er voor zorgen dat zaden (via hun voedsel en uitwerpselen) in korte tijd erg snel tot in de wijde omtrek verspreid worden. Deze soort leeft in de buurt van waterbronnen, en gebruikt dat water om zich schoon te houden in een poging roofdieren van zich af te houden. Hun dieet bestaat met name uit vijgen, maar ze eten daarnaast ook wel ander fruit. Over de voorplanting van de soort in het wild is niet veel bekend. Er zijn twee broedseizoenen. Het vrouwtje wordt echter maar in een van de twee perioden per jaar zwanger waarna gewoonlijk slechts een jonge vliegende hond geboren wordt.

Verspreiding en bescherming

De Filipijnse vliegende hond komt voor in onaangestaste regenwouden in het hele land, met uitzondering van Palawan en omliggende eilanden. Ze leven in kolonies samen met de eerder genoemde soort Kalong in zowel laaglandbossen als in de wat hoger gelegen oerwouden. In het verleden kenden de Filipijnen tientallen kolonies met elk zo'n 50 tot 100 duizend grote vliegende honden (Filipijnse vliegende honden en Kalongs samen). Dit betekent dat er alleen op Mindanao al zo'n tien miljoen van deze dieren leefden. Tegenwoordig zijn er door de enorme terugloop van de regenwouden in met name het laagland weinig van dergelijke grote kolonies meer over. De kolonies die er nog wel zijn bevinden zich in afgelegen stukken oerwoud op de grotere Filipijnse eilanden en bestaan vaak nog maar uit enkele duizenden exemplaren. Omdat er naast de terugloop van het oerwoud ook nog op de soort gejaagd werd, was er in de jaren 80 alle reden om aan te nemen dat de soort op korte termijn zou gaan uitsterven. Halverwege de jaren 90 ontdekte men echter in de Sierra Madre in Noordoost-Luzon een nog niet eerder waargenomen grote kolonie van zo'n 50.000 tot 60.000 exemplaren. Op diverse plekken in de Filipijnen probeert men de soort nu te beschermen. In Subic Bay is voor deze soort een beschermd gebied van 14.000 km2 opgezet. Ook houden diverse instanties zich bezig met de voorlichting over de Filipijnse vliegende hond. Tevens zijn er plannen om een fokprogramma met de soort op te gaan zetten.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.