Follow Me on Twitter
Saturday, 05 February 2011 12:51

De Filipijnse kaketoe

1. kakatoe close upDe Filipijnse kaketoe is een van de meest bedreigde vogelsoorten van de Filipijnen. De luidruchtige witte papegaaiachtige die vroeger in vrijwel het hele land voorkwam, is tegenwoordig alleen nog te vinden op een handvol Filipijnse eilanden. Omdat deze vogel veel geld oplevert wordt er ondanks de beschermde status veel op gejaagd. Daarnaast heeft ook deze soort veel last van de grote afname van het tropisch regenwoud in de Filipijnen.

Door: Jeroen Dunnewold

Kenmerken

2. kakatoeDe Filipijnse kaketoe (in het Engels: Red-vented Cockatoo) is een relatief kleine kaketoesoort van maximaal 31 cm lang en 350 gram zwaar. Deze papegaaiachtige is prachtig wit van kleur, met uitzondering van de rode in geel overlopende onderzijde van de staart. Ook de wangen en opstaande kuif zijn niet geheel wit, maar enigszins geel van kleur. Ze eten vooral zaden, noten, bessen en ander fruit, maar doen zich ook wel eens tegoed aan aangeplante graangewassen of rijst, wat hen door de lokale boeren niet in dank wordt afgenomen. Ze leven alleen, in paartjes of kleine groepjes, maar bij het foerageren, kan een groep kaketoes uitgroeien tot wel 30 exemplaren. Hoewel de roep van deze kaketoe niet zo hard is als die van sommige andere kaketoesoorten, produceren ze, met zo'n hele groep samen, een oorverdovend geluid. Het voortplantingsseizoen loopt van februari tot en met juni en in die tijd legt het vrouwtje een tot drie eieren, die zo'n 28 dagen later uitkomen. Ongeveer negen tot tien weken later verlaten de jonge kaketoes het nest. Filipijnse kaketoes kunnen een leeftijd van ongeveer 50 jaar bereiken.

Verspreiding en bescherming

De Filipijnse kaketoe kwam in het verleden voor op bijna alle grote eilanden en veel van de kleinere eilanden in het gehele land, met uitzondering van Noord en Centraal Luzon. De laatste jaren is de populatie echter drastisch afgenomen. Zo bleek uit een onderzoek in 1994 dat de soort nog maar op acht eilanden voorkomt. Tegenwoordig schat men het totaal aantal in het wild levende Filipijnse kaketoes op minder dan 1000 exemplaren en komt de soort alleen nog maar voor op Palawan, Masbate, Mindanao, Polillo en de Sulu-eilanden. Ze leven met name in de nog resterende laaglandregenwouden en mangrovebossen. Kakatoe_Haematuropygia_stampMaar zo nu en dan zijn ze ook wel te vinden op open terrein of in de bergen. Net als voor veel andere bedreigde Filipijnse diersoorten is een belangrijke oorzaak de grote terugloop van het leefgebied van de soort door de (illegale) houtkap. Daarnaast wordt er door de hoge opbrengst voor een gevangen genomen exemplaar, ondanks de beschermde status, veel op de soort gejaagd. Ook boeren van wie gewassen door de vogels zijn aangetast, jagen nogal eens op de vogels. Vanwege de bedreigde status zijn er inmiddels wel diverse maatregelen genomen. Zo werd in 1998 het Philippine Cockatoo Conservation Program (PCCP) opgericht. Deze organisatie is er in geslaagd om een kleine populatie van 25 exemplaren weer te laten groeien tot ongeveer 200 stuks. Ook is er veel aan voorlichting gedaan en werden stropers alternatieve bronnen van inkomsten geboden door een baan als opzichter in een van de vijf speciaal ingerichte natuurgebieden. In deze vijf gebieden blijven de aantallen sindsdien constant, hetgeen voor andere gebieden helaas nog niet het geval lijkt te zijn.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.