Print this page
Thursday, 03 March 2011 19:53

Het verhaal van internetbruid Aileen

1. internetbruid  storyAileen, een 20 jarige vrouw, werd gekozen uit een groep jonge vrouwen die zich presenteerde in een hotel en werd uitgehuwelijkt aan een Koreaan, die tweemaal zo oud was als zij. Ze werd gedwongen aan de presentatie mee te doen, zag de bruiloft niet zitten en probeerde er onderuit te komen. Dat bleek onmogelijk en de dag erop was ze met hem getrouwd. Aileen gaf het syndicaat dat de bruiloft regelde aan. Sinds die tijd leeft ze in angst, bang dat het syndicaat wraak komt nemen op haar en haar familie.

Groot gezin

2. Grote Filipijnse familieHet was Lovie, een collega in een fabriek in Quezon City, die Aileen voorstelde aan Annie, een koppelaarster. Als alleenstaande moeder had Aileen de grootste moeite met de opvoeding van haar zoon, een kind dat geboren werd nadat Aileen was verkracht door een voormalige collega. Haar wekelijkse inkomen van 700 pesos was nauwelijks genoeg voor zichzelf, laat staan voor haar zoon en haar grootmoeder bij wie ze inwoonde.
Aileen was afkomstig uit een provincie in het zuiden van Luzon en kwam uit een gezin met 16 kinderen. Het gezin was zo arm en behoeftig, dat haar ouders haar aan een tante gaven die zelf geen kinderen had, om haar verder op te voeden. Ze was toen zes maanden oud. Zoals zoveel Filipino's droomde Aileen ervan om in het buitenland te gaan werken om haar familie te helpen en haar zoon een goede toekomst te kunnen bieden.

Dwang

3. Werken in de fabriekLovie praatte met Aileen en vertelde haar over een baan in het buitenland, in Korea. Aileen vroeg om meer informatie en Lovie zei dat het om fabriekswerk ging en dat het salaris goed was. Voor zij naar Korea kon gaan, zou ze echter moeten trouwen met een Koreaan. Aileen wees het voorstel af, maar Lovie haalde haar en andere medewerksters in de fabriek over om het toch te proberen. Aileen bedacht dat het een gelegenheid was om haar familie uit de armoede te halen en gaf uiteindelijk toe. Zij werd in contact gebracht met Annie en verscheen voor haar eerste presentatie. Zij werd echter niet uitgekozen. Een paar weken later riep Annie haar op voor een tweede presentatie. Aileen liet weten dat zij niet langer geïnteresseerd was om gekoppeld te worden. Toen zij niet kwam opdagen was Annie woedend. Zij stormde hun huis binnen en zette haar en haar familie onder druk om te betalen voor het werk dat ze al voor haar had verricht. Zij dreigde ermee dat ze haar contacten bij de politie zou bellen, als Aileen haar niet zou betalen. Volgens haar grootmoeder had Aileen geen keus. Ze kon beter naar de presentatie gaan omdat Annie al veel geld aan haar had uitgegeven.

Nieuwe presentatie

4. presentatieEen paar weken later verscheen Aileen opnieuw bij een presentatie, samen met vier andere jonge vrouwen, voor de Koreaan Ji-Wong. Ze waren allen eenvoudig gekleed in spijkerbroek en shirt. "Ik voelde me een beetje als een prostituee. Ik houd er niet van om make-up te dragen", vertelde Aileen aan de interviewer. "De anderen waren allemaal zo mooi. Zij zagen er echt uit als dames in de verkoop, en ze waren zo opgewonden, " voegde zij eraan toe. Ji-Wong was 45 jaar, gescheiden en sprak weinig Engels. De meisjes zaten op een bank en werden allen gevraagd om hun naam op een stuk papier te schrijven. Ji-Wong vroeg Aileen: "Hoe oud ben je ? Waar woon je?" En "Hoe heet je ?" Het was duidelijk dat hij in haar geïnteresseerd was. Met behulp van de Koreaanse bemiddelaar, die tegelijkertijd als tolk fungeerde, concentreerde Ji-Wong zijn vragen op haar.
Aileen, die de Koreaan niet mocht en niet gekozen wilde worden, antwoordde onbeschoft. Ze vertelde hem dat zij altijd slecht gehumeurd was, een slechte kokkin was en er geen idee van had hoe zij een echtgenoot moest verzorgen.

Tegen haar zin getrouwd

Haar pogingen om zijn aandacht te richten op de andere meisjes, hadden een averechtse uitwerking. Hij koos uiteindelijk voor haar. Nadat de andere meisjes waren vertrokken, gingen haar koppelaars onmiddellijk met Aileen winkelen. Zij kochten een bruidsjurk en een trouwring. Aileen zag de bruiloft helemaal niet zitten en maakte plannen om er onderuit te komen. Dat bleek onmogelijk en de dag erop trouwden ze in een restaurant. De grootmoeder van Aileen, haar oom en neef waren daarbij aanwezig als getuigen, evenals de Koreaanse bemiddelaar en Annie, de Filipijnse vertegenwoordigster van het postorder-bruiden syndicaat. Het syndicaat had Ji-Wong een kant en klare bruid beloofd, met een bruiloft die zonder haperingen zou verlopen.

Geen weg terug

5. Just marriedEen verheugde Annie bleef op haar trouwdag tegen Aileen herhalen dat ze veel geluk had gehad. Want op het visitekaartje van Ji-Wong stond dat hij manager was. Annie beloofde haar dat hij ermee akkoord zou gaan dat ze regelmatig geld naar haar familie in de Filipijnen kon sturen. Maar Aileen kon Ji-Wong niet uitstaan, vooral omdat zijn adem zo slecht rook. Haar tante zei dat ze er niets meer aan kon doen, omdat hij intussen haar echtgenoot was. Aileen speelde daarom het spelletje mee. Het maakte niet uit hoe zij zich voelde ten aanzien van Ji-Wong. Annie had haar in de houdgreep. Als zij ontsnapte zou Annie niet rusten voor ze haar weer gevonden had. Trouwens, het geld vond ze toch wel belangrijk. Met de belofte dat ze regelmatige geld kon sturen naar haar familie, legde zij zich voorlopig bij haar lot neer.

Aangifte

Ji-Wong keerde vier dagen na de bruiloft terug naar Korea. De koppelaars van het syndicaat beloofden hem dat Aileen zich snel bij hem zou voegen. Maar Aileen rapporteerde de activiteiten van Annie aan de Commissie voor Overzeese Filipino's (CFO). De zaak werd in behandeling genomen door het regionale gerechtshof in Quezon City. Ze is er dankbaar voor dat de CFO haar heeft gered, maar zij leeft nog steeds in angst. Sinds het begin van de rechtszaak heeft ze haar huis in Quezon City verlaten, uit angst dat het syndicaat wraak komt nemen op haar en haar familie. Haar familie neemt het haar kwalijk dat zij hen heeft meegesleept in haar problemen. Haar tante, die tijdelijk de zorg voor haar kind op zich had genomen, weigert haar zoon terug te geven. Zij laten haar zelfs niet meer met hem praten. Aileen hoopt nu maar dat haar familie milder wordt als zij een goede baan vindt en in staat zal zijn hen te helpen.
Hoewel Ji-Wong haar echtgenoot blijft, is Aileen een nieuw leven begonnen met een andere man, bij wie zij inmiddels al een tweede zoon heeft. Ze denk nog wel eens aan Ji-Wong en heeft dan met hem te doen, omdat ze hem ook ziet als slachtoffer van het syndicaat.

6. From Manila with Love

Bron: Newsbreak
Vertaling: Kees Koens
Bewerking: Evert de Boer

Related items