Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Friday, 08 April 2011 11:56

Uitheemse soorten bedreigen ecosysteem

1. Zuid-Amerikaanse meerval met scherpe stekelsAlsof het een of andere slechte science fiction film betreft komen Filipijnse vissers vreemde uitheemse vissen tegen: sterke en agressieve vissen, gespikkeld en met scherpe stekels, die hun netten open rijten. Deze meerval met een zuigmond komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is één van het groeiende aantal uitheemse diersoorten en planten die zich verspreiden binnen de lokale wateren en bossen. Ze vormen een gevaar voor het Filipijnse ecosysteem omdat ze inheemse planten en dieren dreigen te verdringen.

De meervallen, plaatselijk bekend als "stofzuigers" werden ingevoerd voor gebruik in aquaria. Onzorgvuldigheid en slechte controle leidde ertoe dat ze in open water terecht kwamen. Deze uitheemse soorten kunnen er uitzien als snoezige schildpadden of mooie bloemen, maar experts waarschuwen ervoor dat zij de plaats innemen van inheemse planten en dieren, waarbij zij grote schade kunnen toebrengen aan zowel de landbouw als de visserij. Van de zuigmond meervallen, met een lengte van 30 tot 50 cm, is bekend dat zij zich sneller vermeerderen dan de lokale vissen, terwijl zij met hen wedijveren om voedsel. Daarnaast bouwen ze nesten in de modderbanken, waarbij zij het water vervuilen. Filipino's vinden deze meerval niet lekker, waardoor gevangen exemplaren worden weggegooid.

Inventarisatie

ALLIGATOR_GARIn een verlate reactie op de bedreiging die deze uitheemse soorten vormen heeft de overheid onlangs een driejarig programma opgezet om te inventariseren welke uitheemse soorten zich in de Filipijnen bevinden en om strategieën te ontwikkelen om het probleem aan te pakken. Er wordt niet verwacht dat dit programma wonderen gaat uitrichten, maar het is een veelbelovende start nadat uitheemse planten en dieren tientallen jaren lang het land werden binnengebracht zonder dat er voorzorgsmaatregelen werden getroffen.
Tot nog toe zijn er ongeveer honderd uitheemse planten en dieren waarvan bekend is dat zij een probleem vormen voor het Filipijnse ecosysteem. Veel van deze indringers werden aanvankelijk verwelkomd, vanwege hun veronderstelde gunstige effecten, hun ornamentele kenmerken of als zinvolle huisdieren.

Voedselbron

Misschien is het beste – of eigenlijk slechtste - voorbeeld wel de Taiwanese gouden appelslak. Deze slak werd in de jaren zeventig door de overheid geïntroduceerd als mogelijke alternatieve voedselbron voor boeren. De Filipino's ontwikkelden echter nooit een smaak voor de gouden appelslak. De slak is echter dol op rijststengels en veroorzaakt nu elke jaar voor miljoenen dollars schade aan de rijstgewassen. Andere indringers, zoals de waterhyacint, zijn puur en alleen het land binnen gebracht om visvijvers te decoreren. Nu vermeerderen deze drijvende waterplanten zich in het wilde weg, waarbij zij watersystemen verstoppen en verhinderen dat het zonlicht andere waterplanten bereikt. Er zijn onbevestigde berichten dat er Chinese schildpadden met een zacht schild zijn aangetroffen ten zuidoosten van Manila en er zijn hardnekkige geruchten dat vleesetende piranhas het land zijn binnen gesmokkeld en in de natuur terecht gekomen zijn.

In het verleden ontbrak het aan heldere regelgeving, waardoor schadelijke soorten gemakkelijk waren in te voeren, zoals de Amerikaanse brulkikkers en de "santana" klimplanten die bijzonder goed gedijen in de Filipijnen.

Onverantwoord gedrag

golden apple snailDe Filipijnen liggen, net als haar buurlanden in Zuidoost Azië, achter op de Europese landen wat betreft regelgeving en controle op de invoer van uitheemse soorten. Pas sinds kort realiseren deze landen zich de ernst van dit probleem. Het gevaar dat er nog meer uitheemse indringers in het Filipijnse ecosysteem terecht komen is duidelijk zichtbaar in de winkelgalerijen, waar in exclusieve huisdierenwinkels een scala aan exotische dieren wordt verkocht. Zo zwemmen in een dierenwinkel in Manilla flinke scherpgetande kaaiman-snoek, een vissoort met de snuit die op die van de kaaiman lijkt, in grote aquaria, terwijl licht roze Afrikaanse kikkers op en neer springen in een reusachtige glazen pot.

Dierenwinkels met een twijfelachtige reputatie worden regelmatig gesloten en hun uitheemse dieren worden dan in beslag genomen. Niet zelden heropenen de eigenaren de winkel enige tijd later en zetten de verkoop van exotische dieren voort. De meeste bezitters gaan niet verantwoord om met hun uitheemse huisdieren. Als zij hun interesse verliezen hebben ze de neiging om de dieren los te laten, waardoor die in de natuur terechtkomen en zich kunnen vermenigvuldigen.

Onderbezetting

Met 35 grote en 122 kleine havens hebben de overheidsinstanties eenvoudigweg niet voldoende menskracht en middelen om te voorkomen dat deze uitheemse soorten via de havens het land binnen worden gesmokkeld. Het programma van het ministerie van Milieuzaken is erop gericht om zicht te krijgen op de omvang van de invasie van uitheemse soorten en om gedragslijnen vast te stellen om dit probleem grondig aan te kunnen pakken.

Bron: Philippine Daily Inquirer

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.