Follow Me on Twitter
Friday, 08 April 2011 11:57

Aardbeving en tsunami

1. Business as usualIedereen heeft de verschrikkelijke aardbeving en de tsunami in Japan kunnen volgen. Beelden die bij menigeen nog lang op het netvlies zullen blijven. In veel landen is de discussie rond de veiligheid van kerncentrales weer opgelaaid. Zo ook hier in de Filipijnen. Hoe is er hier verder gereageerd op de rampen in Japan?

Eerst de beelden uit Japan, toen de bezorgdheid over de mogelijkheid een staartje mee te krijgen van de tsunami bij ons aan de oostkust in het noorden. Alarmfase 2 werd afgekondigd. Maar hier, 50 km van de kust maakten we ons er niet al te druk om, de bergen zitten ertussen. Wel vervelend voor de bewoners aan de kust. Gelukkig werd die alarmfase al snel weer ingetrokken en ging men weer over tot de orde van de dag. Nog wel wat beelden van Japan op TV en in de krant, maar bijna geen onderwerp van gesprek bij de mensen onder elkaar. Enkel opmerkingen zoals wat erg voor de mensen daar.

Aardbeving in het noorden

Alles aanpakken om te overlevenEnkele dagen later hebben we in het noorden een aardbeving gehad op 130 km van Laoag City aan de noordwestkust van Luzon, op een diepte van 39 km en met een kracht van 6.1 op de schaal van Richter. Ik heb hiervan gelezen op de website van Tambuli. Raar toch, wel in Nederland bekend maar hier is er nauwelijks aandacht voor. Een week later een aardbeving in het midden van Luzon, kracht 5.0, nu wel wat aandacht omdat deze ook in Manilla licht gevoeld werd. Gevolgen: gelukkig nihil.
Hoe komt het toch dat aandacht en discussie over vele zaken in de westerse wereld heel anders zijn dan hier? Wij zijn cultureel totaal verschillend en onze interesses idem dito.
Daarom eens wat achtergronden over de culturele verschillen tussen de Filipino en de westerling.

Kijken, kijken en niet kopen!!

We kennen bovenstaande uitdrukking maar al te goed, soms lachen we erom, soms is het wat gênant. Ook in de Filipijnen kennen mensen deze uitdrukking en ook de uitdrukking Dutch treat. Dingen die ons "bekend hebben gemaakt" overal ter wereld. Een typisch Nederlandse wijze van doen; een deel van onze cultuur zullen we maar zeggen.
Begrijpen anderen ons? Zeer zeker niet, omdat ze kijken, vragen stellen en oordelen vanuit hun eigen cultuur. Zo heeft ieder volk zijn eigen cultuur, vaak historisch bepaald.

Culturele bril

De Filipijnen hebben een echte eetcultuurOm iets van de cultuur van de Filipino te kunnen begrijpen moet je volgens mij beginnen met je eigen gedachten over dingen opzij te zetten. Zolang je dingen bekijkt door je Nederlandse bril zul je hen nooit goed leren begrijpen en niet doordringen tot het waarom ze iets doen zoals ze doen. Laat de Nederlandse bril achter op Schiphol en kom niet met de gedachte hen iets te willen leren. Zij willen best van ons leren zolang dat in hun cultuur past en daar wringt de schoen nogal eens. Maak je leeg en begin opnieuw.
Een blanke heeft geld en is en blijft vaak een blanke voor de Filipino. Pas als je jezelf in vele zaken hebt aangepast ben je voor hen een beetje Pinoy geworden en leer je iets van de cultuur. Laat me wat voorbeelden geven waarom Filipino's doen zoals ze doen en waarin ze zo verschillen van westerlingen.

Wat belangrijk is

Een grote familieBij de Filipino staat de familieband centraal. Daarvoor moet echt alles wijken. En die band gaat heel erg ver en heeft ook betrekking op neven, nichten en zelfs op achterneven en achternichten. Ook hun eerbied voor de oudere is cultureel sterk bepaald. Dat komt tot uiting in het vragen van hun zegen (Mana-po), het aanspreken met respect en opo (ja met respect in plaats van ó-o) zeggen en het nooit tegenspreken van ouderen. Neem ook als voorbeeld de acht miljoen geregistreerde overzeese Filipino's (exclusief de vele illegalen), die overal ter wereld werken. Dat doen ze niet voor eigen gewin, maar voor hun kinderen en anderen in de familie. De achterblijvers hebben vaak geen weet van het zware leven van deze migranten in den vreemde. Dat de achterblijvers de gelden vaak verkeerd gebruiken en de migranten als melkkoetje zien is een ander verhaal.
De westerling vindt dit heel raar, vanuit zijn/haar cultuur geredeneerd.

De westerling is individueel ingesteld; de eigen ontplooiing en het eigen gezin staan
voorop. Voor de ander, grofweg gezegd, moet de staat maar zorgen, daar betalen we belasting voor.
De Filipino vindt dit een mentaliteit van Ikke, ikke en de rest kan .........

Zie daar één van onze grootste cultuurverschillen.

Een belangrijke reden voor dit verschil is dat de Nederlandse staat iedere persoon in staat stelt totaal onafhankelijk te kunnen leven. De verzorgingsstaat waarop de Nederlander, ondanks dat er veel geklaagd wordt, trots is en de Filipino jaloers. De familieband is hier, simpelweg gezegd, je verzorgingsstaat.

Verschil in interesse

De interesse van de gemiddelde Filipino gaat vaak niet veel verder dan hoe verdien ik geld om vandaag weer te kunnen eten en leven. Morgen weer een nieuwe dag. Dus waarom maak ik me druk om andere dingen! Ik kan daar toch niets aan doen. Bovendien zeggen ze zoals Calimero: Zij zijn groot en wij zijn klein en dat is niet eerlijk, maar ja zo is het! De Nederlander heeft een inkomen, minder financiële zorgen en heeft daarom tijd voor andere zaken. Hij wil graag alles weten en heeft vaak overal een mening over, terecht of ten onrechte. Bea Jacobs gaf daar in haar standplaatsverhaal een keer een voorbeeld van: toen zij in de bus van Cagayan de Oro naar Davao reisde was ze blij een vrouw van de Manobo stam te ontmoeten. Bea wilde graag van alles weten, maar kreeg weinig directe antwoorden, want het verkopen van haar sieraden was voor die vrouw het belangrijkste omdat ze moest overleven.

Aangepast tempo

De cultuur van de Filipino proberen te begrijpen is zeker niet gemakkelijk. Men beziet mij hier meer als een Pinoy dan als westerling en dan is het gemakkelijker om antwoorden te krijgen. Ik heb afgeleerd directe vragen te stellen en om te vertellen hoe ze dingen moeten doen. Ik probeer veranderingen aan te brengen vanuit hun cultuur en het zo te draaien dat zij met voorstellen komen en het hun idee is geworden. En dat werkt, stapje voor stapje. Veranderingen gaan hier langzamer, onder invloed van de temperatuur zeg maar. Ook mijn tempo is aangepast!

Een volgende keer vertel ik U graag de achtergronden van vele culturele dingen, bv. de vele feesten die ze hier hebben. Feesten zoals fïesta - het feest van de patroonheilige -, doopfeest, school graduation etc. etc. Voor de Filipino helpen deze gebeurtenissen om even de zorgen van de dag vergeten. Het is tijd voor pakisama (samenzijn) en morgen komt er een nieuwe dag.

Willy Winkels

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.