Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Sunday, 02 October 2011 10:39

De Filipijnse zeekrokodil

1. zeekrokodilDe zeekrokodil of zoutwaterkrokodil is een van de grootste en meest indrukwekkende diersoorten die de Filipijnen rijk zijn. Dit zwaarste reptiel ter wereld, is tegenwoordig een zeldzame verschijning geworden. Dat ze nog niet uitgestorven zijn blijkt echter wel uit de vangst van een 6,4 meter lang exemplaar op het zuidelijke eiland Mindanao begin deze maand.

Door: Jeroen Dunnewold

Kenmerken

De zeekrokodil is een van de grootste en indrukwekkendste diersoorten die in de Filipijnen voorkomen. Een volwassen mannelijk exemplaar is gewoonlijk zo'n vier tot vijf meter lang en weegt ruim 500 kilo. Oudere mannetjes zouden echter tot wel zeven meter lang kunnen worden en een gewicht van 1000 tot 1200 kilo bereiken. Vrouwtjes worden met gemiddeld twee tot drie meter aanzienlijk kleiner. Daarmee wordt de zeekrokodil dus een stuk groter dan de Filipijnse krokodil, de enige andere krokodillensoort in de Filipijnen, die maximaal 3,5 meter lang wordt. Jonge zeekrokodillen jagen op kleine dieren zoals insecten, spinnen, kreeften en duizendpoten. Grotere exemplaren eten grotere prooien zoals amfibieën, reptielen, vogels en kleine zoogdieren. Alleen de erg grote volwassen dieren jagen op grote prooien, zoals andere krokodillen, grote reptielen en grote zoogdieren zoals vee en zelfs mensen als ze de kans krijgen. De zeekrokodillen leggen gemiddeld 40-60 eieren in een nest dicht bij het water. Slechts 20 procent van de eieren komt uit. De rest gaat verloren door overstromingen van het nest of door roofdieren als varanen en zwijnen. De gemiddelde incubatietijd van de eieren is 80 dagen. Wanneer ze uit het ui kruipen zijn de zeekrokodillen nog geen 30 centimeter lang en wegen ze zo'n 70 gram. Het grootste deel van de pas geboren krokodillen wordt opgegeten door roofdieren en door soortgenoten. Slechts 1% van de jonge krokodillen bereikt na 12 tot 16 jaar de volwassen leeftijd, waarop de voortplanting begint. Zeekrokodillen kunnen wel behoorlijk oud worden. De maximumleeftijd van deze soort is minstens 70 jaar, maar mogelijk zelfs 100 jaar. De leeftijd van een krokodillen kan worden bepaald door het aantal groeiringen in hun botten.

Gevangen zeekrokodil van ruim 6meter

Verspreiding en bescherming

De zeekrokodil komt buiten de Filipijnen ook voor in de kustwateren van diverse andere Zuidoost-Aziatische landen, de noordkust van Australië, de oostkust van India en de zuidkust van Bangladesh. Hun leefgebied bestaat meestal uit modderige, troebele brakke kustwateren, zoals riviermondingen, mangroven en modderige stranden tot 200 kilometer landinwaarts, maar ook wel zoetwatermeren, moerassen en kreekjes tot 100 kilometer landinwaarts. Zeekrokodillen hebben een hoge tolerantie voor zout water en met name grotere exemplaren worden op volle zee waargenomen, waarbij ze voor de voortbeweging gebruik maken van stromingen in het water. Hierbij verplaatsen ze zich een enkele keer over een afstand tot wel 1000 kilometer . Hoewel de zeekrokodil vroeger veel voorkwam in Filipijnse wateren zijn ze tegenwoordig zeldzaam en worden ze niet veel meer waargenomen. De terugloop in aantallen heeft te maken met de verkleining van de leefomgeving van de krokodil langs de kusten en de jacht op de soort. Zo is de huid van zeekrokodillen bij uitstek geschikt voor het produceren van het erg prijzige krokodillenleer. Daarnaast worden zeekrokodillen veelvuldig gedood, uit angst voor aanvallen. Recent nog kwam de vangst van een zeekrokodil in de Filipijnen in het wereldnieuws, toen in het dorpje Consuelo in de gemeente Bunawan op het zuidelijke eiland Mindanao een heel groot exemplaar werd gevangen. De krokodil, die naar verluidt 6,4 meter lang was, zou mogelijk verantwoordelijk zijn geweest voor aanvallen op de lokale bevolking, waaronder twee met dodelijke afloop.

More in this category: Palawan beermarter »

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.