Follow Me on Twitter
Wednesday, 23 November 2011 13:14

Rafflesia: de grootste bloem in de Filipijnen

07grootste-bloem-in-filipijneHet Filipijnse oerwoud kent een enorme diversiteit aan unieke plantensoorten. Een zeer opvallende soort is rafflesia schadenbergiana. De enorme bloem van deze soort, die een doorsnede van 80 centimeter kan bereiken, is na de verwante Indonesische soort rafflesia arnoldi, de grootste bloem ter wereld. Na de ontdekking van de plant in 1882, werd ruim een eeuw lang gedacht dat hij was uitgestorven, tot de soort recent op twee verschillende plekken in Mindanao opnieuw werd aangetroffen.

Door: Jeroen Dunnewold

De soorten uit het plantengeslacht Rafflesia zijn hele aparte planten. Alle soorten ontwikkelen grote solitaire bloemen, met een maximale diameter van 1,5 meter in het geval van de Indonesische soort Rafflesia arnoldi.

Nieuw soorten Rafflesia ontdekt

Rafflesia SchadenbergianTot 2002 werd gedacht dat de meeste rafflesiasoorten afkomstig waren van de eilanden Borneo en Sumatra. Naast de acht soorten uit Borneo en zeven uit Sumatra, was er nog een bekend uit Thailand, drie van het vasteland van Maleisië, twee van Java en twee uit de Filipijnen, te weten Rafflesia Manillana en Rafflesia schadenbergiana. De laatste soort was bovendien sinds de ontdekking in de buurt van Mount Apo, tijdens een expeditie onder leiding van de Duitse apotheker Schadenberg in 1882, in meer dan een eeuw niet meer waargenomen. De laatste jaren zijn de ontwikkelingen rond de Filipijnse rafflesiasoorten echter in een stroomversnelling terecht gekomen. Er werden door het hele land diverse nieuwe soorten ontdekt. Inmiddels zijn er minimaal tien unieke Filipijnse Rafflesiaplanten bekend. En ook Rafflesia schadenbergiana is recent twee maal op verschillende plekken in Mindanao waargenomen. Nadat in 1994 in South Cotabato op Mindanao al een knop van de plant was gezien, ontdekte biologe Julie Barcelona in 2007 ook in Bukidnon een kleine populatie.

Kenmerken

Rafflesia schadenbergiana is net als de overige Rafflesiasoorten een parasitaire plant die leeft in de wortels van enkele specifieke plantensoorten uit het oerwoud. De plant heeft geen bladeren, wortels, of losse stengels. Het enige zichtbare deel van de plant is de bloem die slechts zo nu en dan, gedurende een heel korte periode bloeit. De bloem bereikt een diameter van 52 tot 80 centimeter en een gewicht van ruim 5 kilo en is na Rafflesia arnoldi de plant met de grootste solitaire bloem ter wereld. Er is niet veel bekend over de voorplanting van deze plantensoort. De belangrijkste bestuivers zijn vermoedelijk vleesvliegen, die op de bloem af komen vanwege de doordringende rottingsgeur. Deze vervelende geur van de plant was de reden waarom Alex Schadenberg naar verluid helemaal niet blij was met de vernoeming van de plant naar hem.

Bedreigingen en bescherming

Het voortbestaan van Rafflesia schadenbergiana is hoogst onzeker. De afhankelijkheid van de zeer specifieke plantensoorten voor het gastheerschap, maakt de plant zeer kwetsbaar door de terugloop van het Filipijnse oerwoud, waar deze gastheerplanten normaal gesproken voorkomen. De planten die in 2007 werden gevonden leefden allemaal op een enkele plant, net buiten de bufferzone van het nationaal park Mount Kitanglad in Bukidnon. Daar kwam kort na de ontdekking nog een bedreiging bij, toen de omgeving behoorlijk verstoord bleek door eco-toerisme en andere geïnteresseerden.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.