Follow Me on Twitter
Wednesday, 20 June 2012 19:41

De Filipijnse teakboom

1. Bladeren van de Filipijnse teakboomDe hoge mate van biodiversiteit van de Filipijnen uit zich niet alleen in de dierenwereld, maar zeker ook in de plantenwereld. De Filipijnse teakboom is een van de vele unieke soorten die er voorkomen. Deze houtsoort werd in het verleden door de Spanjaarden veel gebruikt voor het bouwen van galjoenen en andere schepen. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig exemplaren te vinden in de Filipijnse oerwouden.

Door: Jeroen Dunnewold

Beschrijving

Filipijnse teakboomTeakbomen zijn commercieel zeer gewilde bomen vanwege de gunstige eigenschappen van het hout. De natuurlijke oliën in het hout zorgen ervoor dat het zeer goed bestand is tegen weersinvloeden en niet snel rot wanneer het in aanraking komt met water. Teak is dan ook erg gewild in de scheepsbouw. De teak die tegenwoordig geproduceerd wordt is meestal van de boomsoort met de botanische naam Tectona grandis. Deze soort komt van nature voor in diverse Zuid en Zuidoost-Aziatische landen, maar wordt tegenwoordig over de hele wereld in plantages gekweekt. In de Filipijnen leeft echter een andere teaksoort met de botanische naam Tectona philippinensis. Deze teakboom is kleiner dan Tectona grandis, die een hoogte van 30 tot 40 meter kan bereiken, en heeft ook minder grote bladeren. De schors is schilferig en de boom krijgt lichtpaarse bloemen. Behalve voor het hout wordt de boom ook gebruikt voor medische doeleinden. Zo kunnen de schors en de bladeren gebruikt worden voor de behandeling van een dik ooglid en de bestrijding van bloedgerelateerde ziekten.

Verspreiding en bescherming

De Filipijnse teakboom kwam in het verleden vrij algemeen voor in de Filipijnse oerwouden. De Spanjaarden ontdekten al snel dat het hout zeer geschikt was voor de bouw van hun galjoenen en andere schepen, mede omdat teakhout een relatief hoge bescherming bood tegen kanonskogels. Ze kapten in de loop der jaren veel van de bomen in de directe omgeving van Manilla en in provincies als Cavite en Batangas. De laatste honderd jaar kwamen de Filipijnse oerwouden in het algemeen verder onder druk te staan door (illegale) houtkap voor commerciële doeleinden en voor het vergroten van agrarische en stedelijke gebieden. Een extra bedreiging voor de teak is het feit dat de boom tegenwoordig vaak als jonge boom wordt gekapt, waardoor een verdere verspreiding nog moeilijker wordt. Tegenwoordig staan er minder dan 100 grote Filipijnse teakbomen in de provincie Batangas op Luzon en op het eiland Iling bij Mindoro. De Filipijnse teakboom is door de International Union voor de Conservation of Nature (IUCN), daarom geclassificeerd als ernstig bedreigd. Helaas is geen van de locaties waar de boom nog voorkomt, een beschermd natuurreservaat. Wel zijn er speciaal voor deze bedreigde boomsoort enkele beschermingsmaatregelen genomen en zijn er nieuwe bomen aangeplant.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.