Follow Me on Twitter
Monday, 22 July 2013 12:24

De Filipijnse kikkerbek

Batrachostomus septimus - kopDe Filipijnse kikkerbek is een van de vele unieke vogelsoorten in de Filipijnse bossen. Deze schuwe uilensoort wordt slechts zelden waargenomen, maar stond recent toch behoorlijk in de belangstelling toen een foto van de vogel verscheen op een poster van de Filipijnse overheid waarmee het belang van natuurbescherming onder de aandacht wordt gebracht.

Door: Jeroen Dunnewold

Kenmerken

Batrachostomus septimusDe Filipijnse kikkerbek, met de wetenschappelijke naam Batrachostomus septimus is een hele schuwe uilensoort. De vogel is moeilijk waar te nemen, maar laat zich wel goed horen door harde geluiden als "kaaww" of "paaww", of een herhalend "pa-paaww". De vogel wordt daarom in de Filipijnen wel pawpaw genoemd". De Nederlandse naam refereert aan de grote kikkerachtige bek, waarmee ze uitstekend zijn toegerust om op hun belangrijkste voedselbron - insecten - te jagen.

Hoewel de soort al in 1877 werd beschreven in de wetenschappelijke literatuur, is er door het schuwe gedrag niet erg veel over bekend. De Filipijnse kikkerbek behoort tot de familie van de uilnachtzwaluwen en is met een lengte van 23 centimeter en een vleugellengte van 14 centimeter wat kleiner dan het gemiddelde lid van deze familie. De vogels zijn overwegend bruin tot roodbruin van kleur met vaalwitte en lichtbruine stippen. Ook hebben ze een opvallende vaalwitte streep bij de nek en hals als een soort kraag.

Diverse waarnemingen wijzen erop dat ze zich in de maanden april tot juni voortplanten. Ze leggen een enkel wit ovaalvormig ei in hun komvormige nest dat gemaakt wordt van mossen op een horizontale tak.

Verspreiding en bedreigingen

De Filipijnse kikkerbek komt voor in de bossen en bosranden op diverse grote Filipijnse eilanden tot een hoogte van wel 2500 meter boven zeeniveau. De ondersoort B. s. microrhynchus leeft op Catanduanes en Luzon, de ondersoort B. s. menagei op Negros en Panay, en de derde ondersoort B. s. septimus is te vinden op Bohol, Leyte, Samar, Mindanao en Basilan.

Hoewel de Filipijnse kikkerbek nog geen ernstig bedreigde diersoort is, staat de soort net als veel andere Filipijnse soorten wel onder druk door de grote terugloop van hun natuurlijke habitat, het Filipijnse oerwoud. Er is sprake van (ongereguleerde) mijnbouwactiviteiten, (illegale) houtkap en "slash and burn farming", waarbij stukken bos in brand worden gestoken om landbouwgrond te creëren. Ook worden de dieren in de bossen bedreigd door de jacht en door uitheemse diersoorten.

Vanuit de overheid en natuurbeschermingsorganisaties worden de laatste tijd nieuwe initiatieven genomen om de nog resterende bossen te beschermen. Zo werd recent het Mangatarembos in Pangasinan opgenomen in het NewCAPP beschermingsprogramma. Dit bos in het Zambalesgebergte heeft een oppervlakte van 6.500 hectare en is daarmee het grootste bos van de provincie Pangasinan. Met de bescherming van dit gebied is een belangrijke stap genomen met betrekking tot de bescherming van de Filipijnse kikkerbek en andere diersoorten die in dit uitgestrekte bos voorkomen. Ook probeert de overheid middels posters met de Filipijnse kikkerbek erop aandacht te vragen voor het belang van dit nieuwe beschermde natuurgebied.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.