Follow Me on Twitter
Saturday, 09 November 2013 10:51

Waling-waling orchidee

Euanthe sanderianaBegin dit jaar werd de orchidee Euanthe sanderiana, beter bekend als Waling-waling door het Filipijns Congres uitgeroepen tot nationale bloem van de Filipijnen. Een besluit dat later herroepen werd door president Aquino. Deze opvallende orchidee soort, die ook wel de koningin van de Filipijnse bloemen wordt genoemd, komt van nature alleen voor op het eiland Mindanao en is tegenwoordig zeldzaam.

Door: Jeroen Dunnewold

Ontdekking en voorkomen

Paarse variant waling-walingDe orchidee komt in het wild voor in het roze en in het wit. De roze variant werd in 1883 beschreven door Heinrich Gustav Reichenbach en werd oorspronkelijk Vanda sanderiana genoemd. Later werd de soort vanwege afwijkingen van de structuur van de bloem in een apart geslacht ingedeeld en hernoemd naar Euanthe sanderiana.De Waling-waling komt van nature alleen voor op het zuidelijke Filipijnse eiland Mindanao. De plant is daar te vinden in Davao, Cotabato en Zamboanga en groeit op de stammen van dipterocarp-bomen op meer dan 500 meter hoogte. De soort wordt in de vrije natuur bedreigd door de terugloop van haar natuurlijke leefomgeving. Daarnaast wordt de bloem vanwege het opvallende uiterlijk ook veel verzameld.

Nationale bloem

In 2013 nam de Filipijnse Senaat een wetvoorstel aan waarmee de Waling-waling tot de nationale bloem van de Filipijnen zou worden uitgeroepen. Eerder had het Filipijns Huis van Afgevaardigden dit wetsvoorstel al in 2012 goedgekeurd. De bedoeling was dat de Waling-waling deze status zou delen samen met de Sampaguita, de bloem die al in 1934 middels een proclamatie van de Amerikaanse gouverneur-generaal Frank Murphy de nationale bloem werd. Het congres was van mening dat de Waling-waling, die in tegenstelling tot de Sampaguita uniek is voor de Filipijnen, zeer geschikt is als nationale bloem. President Aquino was het daar echter niet mee eens. De beslissing van het congres kreeg begin 2013 namelijk zijn veto. Daarmee blijft de Sampaguita dus de enige nationale bloem van de Filipijnen.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.