Follow Me on Twitter
Saturday, 04 January 2014 22:30

Nieuwe keversoort ontdekt

beetle-frontHoewel er in de Filipijnen regelmatig nieuwe diersoorten gevonden worden, was het nieuws over de ontdekking van de nieuwe keversoort Hydraena ateneo van begin september wel heel bijzonder. Deze kever werd namelijk ontdekt op de campus van een universiteit midden in Quezon City, een voorstad van Manilla en dus midden in een van de dichtst bevolkte stukjes aarde.

Door: Jeroen Dunnewold

Ontdekking

In dit poeltje werd de kever gevondenDe Filipijnen kennen een zeer grote biodiversiteit. Met enige regelmaat worden tijdens veldtochten van biologen nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. Bijna zonder uitzondering vindt men deze nieuwe soorten dan in de afgelegen, relatief kleine stukken ongerepte natuur die het land nog resten. Groot was dan ook de verbazing toen studenten van de Ateneo de Manila-universiteit tijdens veldtrainingen in november 2012 en juni 2013 op hun eigen campus een nieuwe keversoort ontdekten. De studenten verzamelden de kevers in enkele kleine poeltjes met water in de 83 hectare grote groen begroeide campus in Quezon City. Deze stad vormt samen met 16 andere steden samen de metropool Manilla en is een van de drukst bevolkte gebieden op aarde. Na onderzoek bleek dat ter plekke zeven verschillende soorten kevers voorkwamen. Een soort was tot dan toe alleen op het eiland Palawan aangetroffen en een andere soort was zelfs nog nooit eerder beschreven in de literatuur. Deze soort kreeg, heel toepasselijk, de wetenschappelijk naam Hydraena ateneo, naar de universiteit waar de soort voor het eerst werd gevonden.

Uiterlijk en voorkomen

De nieuwe keversoort heeft geen spectaculair voorkomen, is grotendeels bruin van kleur en heeft zes geelbruine poten. De diertjes zijn heel klein tot maximaal 1,3 mm lang. Behalve in Quezon City is de kever inmiddels ook al waargenomen in de nabijgelegen provincies Cavite en Laguna. Mogelijk komt de soort echter ook elders in de Filipijnen voor. Het gebied waar de campus van Ateneo de Manila zich tegenwoordig bevindt was vroeger absoluut niet geschikt als leefgebied voor de kever. Pas na de aanleg van de campus en het ontstaan van de begroeiing en de beekjes en poeltjes ontstond er een geschikte habitat. De kevers moeten dus vanaf die tijd het gebied ingetrokken zijn. Deze ontwikkeling lijkt geheel tegengesteld aan de algehele tendens dat veel van de Filipijnse plant- en diersoorten sterk onder druk staan door de ontbossing van de Filipijnse archipel. Volgens de wetenschappers achter de ontdekking van Hydraena ateneo is het verlies van de unieke Filipijnse biodiversiteit echter onomkeerbaar en moeten we ons door deze unieke ontdekking midden in een miljoenenstad geen illusies maken.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.