Follow Me on Twitter
Sunday, 23 March 2014 18:36

De Visaya-tijgerkat

1. De Visaya-tijgerkatDe Visaya-tijgerkat is een van de vele mooie voorbeelden van de unieke biodiversiteit van de Filipijnen. Dit roofdier met zijn opvallende geelzwart gevlekte vacht leeft in de nog resterende bossen van enkele eilanden in de Visayas en jaagt daar op knaagdieren, zoals ratten en muizen.

Door: Jeroen Dunnewold

Uiterlijk en gedrag

2. De Visaya-tijgerkatDe Visaya-tijgerkat behoort tot de familie van de katachtigen. Ze worden maximaal 40 cm lang en hebben daarmee de grootte van een gemiddelde huiskat. Het is een ondersoort van de Bengaalse tijgerkat die zich, door langdurige isolatie van de hoofdsoort in andere delen van Zuidoost-Azië, op een unieke wijze heeft doorontwikkeld. De Visaya-tijgerkat is een roofdier, waarvan uit onderzoek is gebleken dat hun voornaamste prooi bestaat uit knaagdieren als muizen en ratten. Ze kunnen uitstekend klimmen en bespringen prooien vaak vanuit een boom. Ook kunnen deze katten goed zwemmen. Jagen doen ze in de schemering en gedurende de nacht. De wetenschappelijke naam van de ondersoort in de Filipijnen is Prionailurus bengalensis rabori, vernoemd naar Dioscoro Rabor, een belangrijke Filipijnse zoöloog en natuurbeschermer.

Verspreiding en leefgebied

De Visaya-tijgerkat komt, zoals de naam aangeeft, alleen maar voor in de centraal gelegen Visayas eilandengroep. In het verleden kwam de Visaya-tijgerkat vermoedelijk vrij algemeen voor op alle eilanden in de Negros-Panay biogeografische regio, bestaande uit Masbate, Negros, Panay, Cebu en omliggende kleinere eilanden. Tegenwoordig leven er minder dan tien populaties in stukken overgebleven bos op met name Panay en Negros. Behalve in dichtbegroeide bossen wordt de soort echter ook wel waargenomen in suikerrietplantages, waar naar hartenlust gejaagd kan worden op de daar aanwezige muizen en ratten. Op het eiland Panay is de Visaya-tijgerkat te vinden in de bergen in het noordwesten en in het centrale deel van het eiland. Ook is de soort waargenomen op het eiland Sicogon bij de noordoostelijke kust van Panay. Op Negros leven populaties in beschermde natuurgebieden als het North Negros Natural Park, Mt. Kanlaon National Park en Mt. Talinis-Twin Lakes Natural Park. Ook komt de Visaya-tijgerkat zeer waarschijnlijk voor in de resterende bossen in het zuiden van Negros tussen Sipalay, Hinobaan en Candoni. Op Cebu is de Visaya-tijgerkat recent alleen waargenomen in twee gebieden in de gemeente Catmon, in het noordwesten van het eiland.

Bedreiging

Zoals zoveel van de unieke dieren in de Filipijnen wordt de Visaya-tijgerkat bedreigd door de terugloop van hun natuurlijke habitat. De ontbossing in het westelijke deel van de Visayas is nog extremer dan in de rest van het land en enkele van de grote eilanden in het leefgebied van deze katten worden nog voor minder dan 0,01% bedekt met bos. De overgebleven stukken regenwoud liggen bovendien erg verspreid. Een bijkomende bedreiging voor de soort zijn jagers. Hoewel normaal gesproken niet gejaagd wordt op de Visaya-tijgerkat, komen ze wel regelmatig vast te zitten in vallen die bedoeld zijn voor andere diersoorten. Ook worden de katten in suikerrietplantages soms slachtoffer van de daar gebruikte pesticiden.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.