Follow Me on Twitter
Wednesday, 09 July 2014 19:30

Het Mindanao vliegende draakje

1. Mindanao vliegend draakjeIn de bossen van de Filipijnen leven minstens 13 soorten vliegende hagedissen. Deze vervaarlijk ogende hagedissen gebruiken hun huidflappen voor lange zweefvluchten van tientallen meters door het regenwoud. Verreweg de grootste van alle Filipijnse soorten is het Mindanao vliegende draakje (Mindanao Flying Lizard). Het voortbestaan van dit vliegende draakje staat echter onder druk vanwege de terugloop van regenwoud.

Door: Jeroen Dunnewold

Uiterlijk en gedrag

Een zeer bijzondere groep reptielen in de Filipijnen zijn de vliegende hagedissen. Deze hagedissen hebben qua uiterlijk wel wat weg van kleine draken. Hun meest opvallende eigenschap is echter hun vermogen om zwevend door de lucht grote afstanden af te leggen. Hiervoor gebruiken ze enkele verlengde uitklapbare ribben met daartussen stukken huid. Eenmaal uitgeklapt vormt de huid een soort vleugel waarmee ze vanaf een boomtop tientallen meters ver kunnen zweven. Hun lange staart, van enkele tientallen centimeters, stelt hen in staat om tijdens de vlucht heel precies te sturen. Ze gebruiken hun zweefvermogen vooral om te ontsnappen aan roofdieren, maar het stelt ze ook in staat om zich snel te verplaatsen in hun zoektocht naar een partner.

Vliegende hagedisIn de Filipijnen leven minstens 13 verschillende soorten vliegende hagedissen. De meeste hiervan komen nergens anders ter wereld voor. Deze reptielen worden, inclusief hun staart, meestal zo'n 20 tot 25 centimeter lang. Verreweg de grootste soort is Draco mindanensis, ofwel in het Nederlands: het Mindanao vliegende draakje. In tegenstelling tot de veel algemener voorkomende soort draco volans, die voornamelijk mieren eet, maakt het Mindanao vliegende draakje jacht op een grotere verscheidenheid aan insecten. Vliegende draakjes komen gedurende hun leven slechts weinig op de bodem van het regenwoud. Alleen voor het leggen van de 2-5 eieren komt het vrouwtje naar beneden om een gat te graven waarin de eieren gedeponeerd worden. Nadat ze de eieren nog 24 uur lang bewaakt heeft vertrekt ze weer.

Verspreiding en leefgebied

Het Mindanao vliegende draakje komt, zoals de naam al suggereert, voor in regenwouden op het zuidelijke eiland Mindanao. Ze komen daar onder meer voor aan de voet van de Mount Malindang in de provincie Misamis Occidental, in het noordwesten, en in de Diuata bergketen in Surigao del Sur, in het oosten van Mindanao.
De bossen waarin ze leven zijn zonder uitzondering bossen met grote dipterocarp-bomen. Het Mindanao vliegende draakje heeft vanwege zijn grootte een hoge beginpositie nodig om ver te kunnen vliegen en daarvoor zijn deze bomen erg geschikt. Behalve op Mindanao komt de soort ook voor op de eilanden Dinagat, Leyte en Samar ten noordoosten van Mindanao. Het lijkt erop dat het Mindanao vliegende draakje sterk afhankelijk is van regenwouden als leefgebied. De soort wordt namelijk niet waargenomen in aanliggende plantagegebieden.

Bedreiging

Door de afhankelijkheid van het regenwoud en de grootschalige ontbossing in de Filipijnen is het Mindanao vliegende draakje kwetsbaar. Naar schatting zal de populatie door de terugloop van hun leefgebied over tien jaar met ongeveer 30% zijn afgenomen. Het Mindanao vliegende draakje is daarmee volgens de "International Union for the Conservation of Nature" (IUCN) de meest bedreigde vliegende hagedis in de Filipijnen.

More in this category: « De Visaya-tijgerkat

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.