Follow Me on Twitter

Wednesday, 20 June 2012 19:37

Andres Bonifacio

Andres BonifacioAndres Bonifacio was een Filipijnse nationalist en revolutionair. Hij was een van de oprichters en de leider van de revolutionaire beweging Katipunan, bij de uitbraak van de Filipijnse Revolutie. Tijdens de revolutie werd Bonifacio na een korte machtsstrijd als leider van de opstand afgelost door Emilio Aguinaldo. Toen hij weigerde dit te accepteren werd hij kort daarop door andere opstandelingen gevangen genomen en berecht voor hoogverraad. Op 10 mei 1897 volgde zijn executie. Bonifacio wordt in de Filipijnen beschouwd als een nationale held.

Door: Jeroen Dunnewold

Saturday, 28 January 2012 18:55

Manuel L. Quezon


President-Manuel-QuezonManuel Luis Quezon y Molina zette zich als Filipijns afgevaardigde in het Amerikaans Congres en als president van de Filipijnse Senaat jarenlang in voor het verkrijgen van de onafhankelijkheid. In 1935 resulteerde dit in een grotere mate van autonomie middels de de vorming van het Gemenebest van de Filipijnen, met Quezon als president. Quezon, die voor zijn inzet wel de vader van de Filipijnse onafhankelijkheid wordt genoemd, maakte de onafhankelijkheid in 1946 niet meer mee. Hij overleed in 1944 in de VS, waar hij een regering in ballingschap had gevormd

Door: Jeroen Dunnewold

Friday, 27 May 2011 19:53

Jose Rizal

Dr. Jose RizalDe Filipijnse nationale held Jose Rizal was een man van grote intellectuele kracht en met een geweldig artistiek talent. Vanaf 1882 verbleef hij tien jaar in Europa waar hij verschillende studies met succes afrondde. Hij begon er met het schrijven van zijn romans, waarin aanklachten tegen de katholieke kerk en het Spaanse koloniale bewind centraal stonden. De Spanjaarden beschouwden hem daarom als staatsgevaarlijk en veroordeelden hem tot de doodstraf. In 1896 werd hij geëxecuteerd.

Tekst: Marco Schutter