Follow Me on Twitter
Saturday, 28 January 2012 18:55

Manuel L. Quezon


President-Manuel-QuezonManuel Luis Quezon y Molina zette zich als Filipijns afgevaardigde in het Amerikaans Congres en als president van de Filipijnse Senaat jarenlang in voor het verkrijgen van de onafhankelijkheid. In 1935 resulteerde dit in een grotere mate van autonomie middels de de vorming van het Gemenebest van de Filipijnen, met Quezon als president. Quezon, die voor zijn inzet wel de vader van de Filipijnse onafhankelijkheid wordt genoemd, maakte de onafhankelijkheid in 1946 niet meer mee. Hij overleed in 1944 in de VS, waar hij een regering in ballingschap had gevormd

Door: Jeroen Dunnewold

Vroege levensloop


Manuel Quezon werd geboren op 19 augustus 1878 in Baler in de provincie Tayabas (tegenwoordig Quezon). Zijn ouders waren van mestizo (half-Spaanse) afkomst. Quezon studeerde eerst aan het Colegio de San Juan de Letran in Manilla en aansluitend rechten aan de University of Santo Tomas in Manilla. Bij het begin van de Filipijns-Amerikaanse Oorlog in 1898 onderbrak hij zijn studie en sloot zich aan bij de troepen van Emilio Aguinaldo. Quezon schopte het, tot de overgave van Aguinaldo in 1901, tot majoor, waarna ook hij de strijd opgaf. In 1903 slaagde hij voor zijn toelatingsexamen tot de Filipijnse advocatenbalie. Na korte tijd als advocaat gewerkt te hebben werd hij werd hij openbaar aanklager in Mindoro. Later vervulde hij dezelfde functie in Tayabas. Hij maakte naam door het winnen van diverse prominente zaken.

Lobbyen voor onafhankelijkheid

In 1905 werd Quezon gekozen tot gouverneur van zijn geboorteprovincie en twee jaar later als afgevaardigde in het Filipijnse Congres. De zeggenschap van dit wetgevend orgaan was in die tijd nog erg beperkt. In 1909 vertrok Quezon daarom naar de VS, om daar als afgevaardigde namens de Filipijnen plaats te nemen in het Amerikaanse Congres. Negen jaar lang lobbyde hij in die hoedanigheid voor meer autonomie. Het grootste deel van de Amerikanen was echter van mening dat het land niet klaar was voor zelfbestuur. In 1916 had zijn lobbywerk deels succes toen een wet werd aangenomen waardoor de Filipijnen wat meer autonomie kregen, zonder een concrete toezegging voor een datum van onafhankelijkheid. Quezon keerde desondanks als een held terug in zijn land en werd kort daarop gekozen als president van de nieuwe Filipijnse Senaat.

President van het Gemenebest

President Quezon verzorgde tijdens bezetting radiouitzendingen vanuit VS vaar FilipijnenOok in zijn periode als senaatspresident van 1916 tot 1935 bleef Quezon aansturen op meer autonomie. Het politieke klimaat in de VS werkte echter niet mee totdat het tij in 1930 keerde. Na lange debatten en concessies en het afwijzen van een eerste wet door Quezon in 1932, nam het Amerikaanse Congres in 1934 de Tydings-McDuffie Act aan. De nieuwe wet voorzag in een grote mate van autonomie. De Filipijnen werden een Gemenebestland en Quezon werd in 1935 met grote meederheid gekozen tot president. Hij versloeg daarbij Emilio Aguinaldo en de religieuze leider Gregorio Aglipay.

In zijn periode als president wilde Quezon het land voorbereiden op de onafhankelijkheid, die tien jaar na vorming van de Filipijnen als Gemenebestland zijn beslag zou krijgen. Hij nam maatregelen om de defensie van het land te versterken, hervormde het onderwijs, nam maatregelen om de economie te versterken en minder afhankelijk te maken van de VS. Hij voerde een sociaal beleid, dat was geïnspireerd op Roosevelts New Deal. Na enkele jaren werd de grondwet gewijzigd, waardoor Quezon langer aan de macht kon blijven.

Overlijden en nagedachtenis

Kort na zijn herverkiezing vielen de Japanners onverwacht het land binnen. Toen de val van de Filipijnen onvermijdelijk bleek, ontvluchtte Quezon met een deel van zijn kabinet het land en vormde in de VS een regering in ballingschap.Quezon maakte de herovering van de Filipijnen op de Japanners zelf niet meer mee. Hij overleed in 1944 in de Verenigde Staten aan tuberculose. Quezons naam leeft echter voort als vader van de Filipijnse onafhankelijkheid en in vele naar hem vernoemde straten en woonplaatsen, waaronder Quezon City, de voorstad van Manilla.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.