Follow Me on Twitter
Wednesday, 20 June 2012 19:37

Andres Bonifacio

Andres BonifacioAndres Bonifacio was een Filipijnse nationalist en revolutionair. Hij was een van de oprichters en de leider van de revolutionaire beweging Katipunan, bij de uitbraak van de Filipijnse Revolutie. Tijdens de revolutie werd Bonifacio na een korte machtsstrijd als leider van de opstand afgelost door Emilio Aguinaldo. Toen hij weigerde dit te accepteren werd hij kort daarop door andere opstandelingen gevangen genomen en berecht voor hoogverraad. Op 10 mei 1897 volgde zijn executie. Bonifacio wordt in de Filipijnen beschouwd als een nationale held.

Door: Jeroen Dunnewold

Andres Bonifacio werd geboren op 30 november 1863 in Tondo, Manilla. Zijn vader was kleermaker en zijn moeder was een mestiza (half-Spaans) en fabriekarbeidster. Bonifacio stopte vroegtijdig met school toen zijn beide ouders door ziekte kwamen te overlijden. Hij ging werken om zijn broers en zussen te onderhouden en werkte als klerk voor diverse bedrijven. In zijn vrije tijd acteerde hij bovendien in zogenaamde Moro-Moro toneelstukken. Hij trouwde met een zekere Monica, die op jonge leeftijd echter overleed aan lepra. Daarop trouwde hij in 1893 met Gregoria de Jesus.

Revolutionaire activiteiten

revolutionaire strijdkrachten in Cavite olv AguinaldoIn 1892 richtte de Filipijnse schrijver Jose Rizal "La Liga Filipina" op. Bonifacio was een van de leden van deze organisatie die politieke hervormingen in de Filipijnse kolonie wilde bewerkstelligen. De Spaanse koloniale overheid achtte Liga Filipina echter gevaarlijk en deporteerde Rizal naar Dapitan in het zuiden van het land. Een dag na de deportatie richtte Bonifacio samen met enkele anderen de Katipunan op. Deze ondergrondse beweging had als doel om het Spaanse bewind omver te werpen door middel van een gewapende revolutie. Bonifacio was een tijd lang actief voor beide bewegingen totdat Liga Filipina werd opgesplitst. De meer radicale leden werden actief in de Katipunan. In 1895 werd Bonifacio gekozen tot supremo (hoogste leider) van de Katipunan. Het jaar erop groeide de beweging enorm; van ongeveer 300 leden begin 1896 tot zo'n 30 tot 40 duizend leden in augustus.

Filipijnse Revolutie

Al begin 1896 bestond bij de Spanjaarden het vermoeden dat er een ondergrondse revolutionaire beweging bestond. Concrete bewijzen hadden ze toen echter nog niet. In mei van dat jaar kwamen de leiders van de Katipunan bij elkaar om te bespreken of de tijd rijp was voor een revolutie. Bonifacio was voorstander van snelle actie. Anderen, zoals de leider van de afdeling in de provincie Cavite, Emilio Aguinaldo, vonden het moment nog niet geschikt vanwege een gebrek aan vuurwapens. Daarop werd Rizal in Dapitan geconsulteerd. Ook hij adviseerde om te wachten. Op 19 augustus kregen de Spanjaarden het bewijs van het bestaan van de Katipunan in handen en werden honderden arrestaties verricht. De leden van de beweging kwamen daarop op initiatief van Bonifacio bijeen, waarbij massaal werd opgeroepen in opstand te komen. Als symbolische daad verscheurden de aanwezigen daarbij hun Spaanse identificatiebewijs (cedula). Deze bijeenkomst staat tegenwoordig wel bekend als de "Cry of Balintawak". Kort daarna begon de gewapende opstand. Bonifacio leidde zo'n 8000 man in de eerste slag bij San Juan del Monte. De slag werd echter verloren, net als de reeks daaropvolgende gevechten. Het deel van de opstandelingen in de provincie Cavite onder leiding van Aguinaldo had echter meer succes.

Overlijden en nagedachtenis

In 1897 escaleerde de machtsstrijd tussen Bonifacio en Aguinaldo op een bijeenkomst in Tejeros in Cavite. Daar werd Aguinaldo gekozen tot leider van de opstandelingen. Bonifacio wilde zich daar niet bij neerleggen. Volgens hem waren de verkiezingen door Aguinaldo frauduleus gewonnen. Eind april vaardigde het revolutionaire leiderschap onder Aguinaldo een arrestatiebevel uit voor Bonifacio. Die werd op 8 mei in Indang gearresteerd en na een korte rechtszaak veroordeeld voor hoogverraad. Twee dagen later werd hij hij geëxecuteerd. Tegenwoordig wordt Bonifacio in de Filipijnen wel de vader van de Filipijnse Revolutie genoemd en beschouwd als nationale held. Sommige nationalistische historici hebben zelfs gesuggereerd dat hij als oprichter van de Katipunan en leider van de revolutionaire beweging een meer logische keus zou zijn als nationale held dan Jose Rizal. Hij wordt elk jaar op zijn geboortedag 30 november geëerd met de nationale feestdag "Bonicafio Day".

More in this category: « Manuel L. Quezon

1 comment

  • Comment Link Roger daenekindt Tuesday, 26 June 2012 18:43 posted by Roger daenekindt

    Andres Bonifacio was inderdaad een echte Filippijnse held. Hij kwam van de arbeidende klasse en wist waarvoor en vooral waar tegen hij vocht.Toen de amerikanen de macht en het land overnamen werd Rizal door hun toe doen DE HELD van de Filippijnen. Hij was een inttelectueel, die het goed voor had met zijn land maar eigenlijk jiet door had dat de spanjaarden het verleden waren ende damerikanen de toekomst voor het land. Hij was heel bruikbaar om de Filippijnen te onderwerpen. Hij zal het niet gewild hebben. Maar hij werd een held na zijn dood, terwijl de helden zoals Bonifacio vermoord weren door Aquinalso en de illustrados. Tot nu toe durft niemend Bonifacio boven Rizal te plaatsen en zo gaat de geschiedenis maar door.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.