Follow Me on Twitter
Saturday, 05 February 2011 12:49

De Engelse bezetting van Manilla

249 jaar geleden, in 1762, werden de Spanjaarden in de Filipijnse kolonie verrast door een aanval van een sterke Britse vloot en verloren ze de controle over Manilla en de nabij gelegen havenstad Cavite. De bezetting van Manilla zou twee jaar duren, totdat de Engelsen zich naar aanleiding van het einde van de zevenjarige oorlog in Europa (1956-1963) terugtrokken. Deze korte periode onder de Engelsen was de enige onderbreking in de ruim driehonderd jaar durende kolonisatie door Spanje.

Tekst: Jeroen Dunnewold

1. Plakkaat bij poort over ontsnapping Simon de AndaOp 24 september 1762 werd het voortbestaan van de Spaanse kolonie in de Filipijnen ernstig bedreigd toen een sterke Britse vloot geheel onverwachts de baai van Manilla in voer. De vloot bestond uit acht linieschepen, drie fregatten en vier bevoorradingsschepen met in totaal 6839 zeelieden en soldaten aan boord. De vloot was bijna twee maanden eerder vertrokken uit Madras in Brits-Indië met de opdracht de Spaanse kolonie aan te vallen. Het plan daarvoor was goedgekeurd door de Engelse koning toen het tot dan toe neutrale Spanje betrokken raakte bij het conflict tussen Engeland en Frankrijk.

De aanval kwam op een voor de Spanjaarden erg ongunstig moment. De vorige gouverneur-generaal van de Filipijnen was drie jaar daarvoor overleden en zijn opvolger was nog niet gearriveerd. In de tussentijd nam Manuel Rojo del Rio y Vieyra, de aartsbisschop van Manilla, de honneurs waar. Hij was echter op militair terrein onervaren en bovendien overtrof het aantal Britse soldaten ruimschoots het aantal Spaanse verdedigers. Het grootste deel was bovendien niet Spaans, maar Filipijns. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de Spanjaarden zich begin oktober gedwongen zagen zich over te geven. Terwijl de onderhandelingen over de overgave nog bezig waren, begonnen de Engelse troepen, geholpen door een deel van de lokale bevolking met het plunderen van de huizen van de Spanjaarden in het ommuurde Intramuros. 2.  De poort in Intramuros waardoor Simon de Anda ontsnapteVoor het beëindigen van de plunderingen eisten de Engelsen vier miljoen dollar, hetgeen aartsbisschop Rojo del Rio toezegde. In diezelfde tijd kregen de Spanjaarden bovendien nog een nieuwe tegenslag te verwerken toen het kort daarvoor vertrokken Manillagaljoen Santísima Trinidad in handen van de Engelsen viel. Dit schip, met een lading ter waarde van twee miljoen dollar, was kort na vertrek in een tyfoon terecht gekomen en was daarop teruggekeerd, zonder dat men op de hoogte was van de aanwezigheid van de Britten.

Hoewel de Engelsen Manilla en het nabijgelegen Cavite 18 maanden lang stevig in handen hadden, slaagden ze er niet in om het Spaanse verzet in de rest van de archipel te beëindigen. De leider van dit verzet was Simon de Anda. Hij beschouwde zich de rechtmatige gouverneur-generaal, omdat hij als enige lid van de Audiencia van Manilla (het tribunaal dat de kolonie in die tijd bestuurde) op vrije voeten was. De Engelsen zagen dit anders en erkenden hem pas na de dood van de aartsbisschop in januari 1764 als hoogste Spaanse gezagvoerder. Hoewel er al in februari 1763 een einde kwam aan de zevenjarige oorlog, duurde het, door de enorme afstand tot Europa, nog geruime tijd voor dit nieuws ook de Filipijnen had bereikt. Uiteindelijk vertrokken de Engelsen pas in april 1764 uit Manilla, waarmee de Spanjaarden de volledige controle over hun kolonie weer terugkregen. Het zou vervolgens nog 124 jaar duren voor de Spanjaarden hun kolonie daadwerkelijk zouden moeten opgeven.

3. Britse Royal Navy in 18de eeuw

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.