Follow Me on Twitter
Thursday, 03 March 2011 19:44

Gabriela Silang

248 jaar geleden, in 1763 kwam er een eind aan het leven van Gabriela Silang. Deze opmerkelijke vrouw leidde, als eerste Filipijnse vrouw ooit, enkele maanden lang een opstand tegen de Spaanse bezetter in de noordelijke provincie Ilocos. In september 1763 werden zij en tientallen mede-opstandelingen gevangen genomen en opgehangen.

 

gabriela silang portretDe verovering van Manilla en de nabijgelegen havenstad Cavite door een grote Britse vloot had Filipino's in het hele land geïnspireerd om in opstand te komen tegen de Spaanse bezetting. De Spanjaarden in de provincie moesten alle zeilen bijzetten om het resterende deel van de archipel onder controle te houden. In de stad Vigan in de noordelijk provincie Ilocos kwam men op 14 december 1762 in opstand onder leiding van een zekere Diego Silang. Hij zette de provinciale gouverneur af, nam de geestelijken gevangen en riep de onafhankelijkheid uit. Om de opstand het hoofd te bieden huurden de Spanjaarden twee bekenden van Silang in, als huurmoordenaars. Hun opzet slaagde niet. Diego werd op 28 mei 1763 wel doodgeschoten, maar de opstand werd er niet door beëindigd, omdat Gabriela besloot de leiding over de groep opstandelingen over te nemen.

De groep werd na de dood van haar man uit Vigan wel verdreven door de veel sterkere Spaanse troepen. De overblijvers trokken zich terug in Pidigan, de geboorteplaats van de moeder van Silang, die behoorde tot de Isneg, een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van de Cordillera Central, die gezamenlijk wel met de term Igorot worden aangeduidt. Daar probeerde ze nieuwe krijgers te rekruteren voor de strijd tegen de Spanjaarden. En ondertussen voerden ze guerrilla-aanvallen uit op Spaanse versterkingen in de kustplaatsen van Ilocos. Ze was daar bijzonder succesvol mee en verwierf in die tijd de bijnaam generala. In de laatste week van augustus 1763 had Silang een leger van 2000 man verzameld, waaronder veel Isneg krijgers. Hoewel het leger van Silang wel de beschikking had over enkele op de Spanjaarden veroverde musketten, was het toch vooral bewapend met traditionele wapens als bamboe speren, pijl en bogen, steekwapens (zoals bolos en zwaarden) en bijlen. De Spanjaarden in Vigan hadden echter ook niet stilgezeten en een enorme verdedigingsmacht opgebouwd van zo'n 6000 man. Het leger van Silang was kansloos. Een eerste aanval op de stad werd afgeslagen. De tweede aanval werd onder aanvoering van Silang persoonllijk, uitgevoerd. Opnieuw moesten ze echter met zware verliezen de aftocht blazen.

gabriela silang te paardDe overlevenden sloegen op de vlucht richting de nog niet door de Spanjaarden gecontroleerde gebieden in Abra. Ze werden echter door achtervolgende Spaanse troepen ingehaald en gevangengenomen. Als afschrikmiddel werden alle 80 gevangen genomen soldaten een voor een opgehangen langs de kust van Ilocos. De laatste die geëxecuteerd werd, was Gabriela. Zij werd door de Spanjaarden onder grote publieke belangstelling opgehangen op het plein van Vigan. Zo kwam er een einde aan de kortstondige vrijheid voor de inwoners van Vigan en omgeving.

Tekst: Jeroen Dunnewold

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.