Follow Me on Twitter
Saturday, 04 January 2014 22:29

De uitbarsting van de Taal-vulkaan

102 jaar geleden, in 1911, werden de Filipijnen getroffen door een grote ramp. Op 30 januari van dat jaar kwamen meer dan 1300 mensen om het leven bij een uitbarsting van de Taal-vulkaan, een van de meest actieve vulkanen in de Filipijnen.

Taal VulkaanDe Filipijnen liggen op de zogenaamde Ring of Fire en kennen enkele tientallen actieve vulkanen. De meest bekende daarvan is wellicht de Pinatubo, die in 1991 na een lange periode van inactiviteit met verwoestende kracht uitbarstte. De meest actieve vulkanen in het land zijn echter de Mayon op het schiereiland Bicol en de Taal-vulkaan op ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Manilla. Van deze laatste vulkaan zijn ruim 30 uitbarstingen beschreven. Een van de meest krachtige daarvan was die in 1754. De uitbarsting met de meeste slachtoffers was echter die van 30 januari 1911.

Op 27 januari 1911 registreerden seismografen in de hoofdstad Manilla een eerste reeks van frequente aardschokken. De dag erna nam het aantal schokken significant toe. Enkele daarvan waren bijzonder hevig en veroorzaakten ongerustheid in Manilla. Wetenschappers wisten te achterhalen dat de epicentra van de schokken in de buurt van de Taal-vulkaan lagen. In de vroege ochtend van 30 januari werden inwoners van Manilla opgeschrikt door een harde knal. Omdat de zuidelijke horizon ook werd verlicht door lichtflitsen dacht men in eerste instantie aan onweer. Al gauw bleek echter dat de Taal-vulkaan met verwoestende kracht was uitgebarsten.

Uitbarsting Taal vulkaan in 1911De gevolgen van de uitbarsting waren catastrofaal. De Amerikaanse kolonel William Rivers, die door de autoriteiten naar het rampgebied was gestuurd, bracht de gevolgen in kaart. Alle zeven dorpen op Volcano Island midden in Lake Bombon, het tegenwoordige Lake Taal, waren compleet verwoest door de hete stoom en modder die vrijgekomen waren. Enkele dorpen op de westelijke oevers van het meer waren hetzelfde lot beschoren. In deze gebieden had niemand de uitbarsting overleefd en was zelfs de vegetatie compleet doodgegaan. Volgens het rapport van Rivers kwamen 1.335 mensen om. Omdat veel lichamen nooit werden teruggevonden, doordat ze weggespoeld waren in de golven van het meer of diep begraven werden in de modder die vrijkwam, ging hij echter uit van officiële inwoneraantallen van de getroffen dorpen. Men vermoedt daarom dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers nog wel eens hoger geweest zou kunnen zijn.

Tekst: Jeroen Dunnewold

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.